Denník N

Za ischemickú chorobu srdca sme zodpovední hlavne my sami, tak si už prestaňme škodiť

Operácia pacienta s ischemickou chorobou srdca. Foto – TASR
Operácia pacienta s ischemickou chorobou srdca. Foto – TASR

Na Slovensku dosahujeme viac ako trojnásobok európskeho priemeru úmrtí na ischemickú chorobu. Sme v prvej päťke EÚ.

Autor je lekár. 

Ischemická choroba srdca (ischémia znamená nedokrvenosť) bola donedávna najčastejšou príčinou smrti na svete.

Hovorím donedávna, lebo vo vyspelých krajinách sa v posledných rokoch dostala na druhé miesto po rakovine. V Holandsku poklesla úmrtnosť na ischemickú chorobu až o 60 percent. U nás a vo východnej Európe je, žiaľ, pokles zatiaľ len minimálny.

Príčinou ochorenia je zúženie až kompletné upchatie ciev zásobujúcich srdcový sval krvou, kyslíkom a výživnými látkami. K zúženiu ciev dochádza postupným ukladaním cholesterolu do ich stien. Vytvárajú sa cholesterové pláty.

Tukový plát môže zapchať cievu buď tým, že sa odtrhne od spodiny, alebo sa na ňom vytvorí krvná zrazenina. Konečný efekt je rovnaký. Srdcový sval nedostane kyslík a odumrie. Ak je takto postihnutých viac ako 40 percent svalu, srdce prestane pracovať a pacient umiera.

V prvej päťke

Podľa údajov Eurostatu je v Európskej únii priemerná úmrtnosť na ischemickú chorobu srdca 132 úmrtí na 100-tisíc obyvateľov, v USA je to 110 úmrtí. Na Slovensku dosahujeme viac ako trojnásobok európskeho priemeru, až 433 úmrtí.

Pred nami je už len Litva a Lotyšsko. Do prvej päťky sa ešte prepracovali Česko a Maďarsko.

Zdá sa, že tento stav nie je spôsobený genetickými faktormi ani nízkou kvalitou medicínskej starostlivosti. Poľsko ani Grécko nemajú zdravotnícku starostlivosť o toľko lepšiu ako my, aby mali až o 70 percent nižšiu úmrtnosť. Chyba je niekde inde.

S najväčšou pravdepodobnosťou je problém v našom nezdravom životnom štýle. Je to veľmi dôležitý poznatok. Lebo ak je to naozaj tak, znamená to, že si za ochorenie môžeme sami nezdravým životným štýlom.

Mimochodom, ľudia v afrických pralesoch, kde majú nízku zdravotnícku starostlivosť, nepoznajú ischemickú chorobu. Ochorenie je veľmi zriedkavé aj v oblastiach, kde ľudia majú veľa pohybu, zdravú diétu a málo stresu.

Rizikové faktory

Rizikové faktory pre vznik ischemickej choroby srdca sú dnes jasne popísané. Na prvom mieste je to vysoká hladina cholesterolu v krvi. Cholesterol je životne dôležitá forma tuku. Slúži ako prekurzor mnohých hormónov a je potrebný pri budovaní bunečnej steny.

Problém nastáva až pri zvýšenej hladine cholesterolu, keď ho prirodzené čistiace mechanizmy nestačia odstraňovať a začne sa ukladať v cievach. Z praktických dôvodov spomenieme len dve zložky cholesterolu: dobrý cholesterol (HDL, high density lipoprotein), ktorý je zodpovedný za odstraňovanie cholesterolu z krvi, a zlý cholesterol LDL (low density lipoprotein), ktorý sa ukladá v cievach.

Zvýšená hladina môže byť výsledkom nezdravej diéty, zníženej telesnej aktivity, obezity alebo genetickej predispozície. Škodlivé pôsobenie zvýšenej hladiny cholesterolu zvyšujú ďalšie rizikové faktory, ako fajčenie, diabetes, obezita, alkohol a chronické zápalové ochorenia.

Ak pripustíme, že vyšší vek je rizikovým len preto, že poskytuje dlhší čas na škodlivé pôsobenie nesprávneho životného štýlu, potom v prípade, že ho odstránime, prestáva byť vek zvýšeným rizikom.

Nové lieky proti vysokej hladine cholesterolu

Na konferencii Americkej kardiologickej spoločnosti v New Orleans v Spojených štátoch v novembri tohto roka vzbudili najväčší záujem výsledky medzinárodnej štúdie vedenej lekármi z Cleveland Clinic.

Štúdia bola o nových liekoch proti vysokej hladine cholesterolu. Ukázalo sa, že liek je účinný aj u pacientov s vrodenou hypercholesterolémiou, čiže geneticky podmienenou zvýšenou hladinou cholesterolu.

Liek zvyšuje vychytávanie cholesterolu z krvi v pečeni. Je účinný aj v prípadoch, kde bežné proticholesterolové lieky zlyhávajú. Pri výraznom znížení cholesterolu autori navyše pozorovali aj odbúravanie už jestvujúcich plakov v srdcových cievach.

Úloha životného štýlu

Genetické faktory nerozhodujú definitívne. Zodpovednosť za vznik ischemickej choroby srdca sa presúva na nás.

Minulý mesiac vyšla aj ďalšia prelomová správa. Zmenou životného štýlu môžeme znížiť geneticky definované riziko ochorenia až o 50 percent. Práca vyšla v renomovanom medicínskom časopise New England Journal of Medicine a zhŕňa tri štúdie z rôznych pracovísk.

Hodnotí v nich vplyv životného štýlu na vznik ischemickej choroby u viac ako 55-tisíc pacientov s geneticky definovaným zvýšeným rizikom ochorenia. Pod geneticky definovaným rizikom sa rozumie až dvojnásobné zvýšenie pravdepodobnosti ochorenia. Dnes poznáme až 50 génov, ktoré sa spolu podieľajú na vzniku ischemickej choroby srdca. Ani jeden z nich nie je ten rozhodujúci, ale každý z nich prispieva svojím malým dielom.

Záverom štúdie je, že správnym životným štýlom môžeme zredukovať geneticky zvýšené riziko ochorenia na polovicu.

Čo povedať na záver? Ak vo vyspelých krajinách znížili výskyt ischemickej choroby srdca o viac ako polovicu, určite to zvládneme aj my. Nie sme o nič horší.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Cesta k zdraviu

Veda

Teraz najčítanejšie