Denník N

Snowden sa chce vrátiť do USA, žiada spravodlivý súd

Edward Snowden dal v decembri cez telemost rozhovor pre Amnesty International. FOTO - TASR/AP
Edward Snowden dal v decembri cez telemost rozhovor pre Amnesty International. FOTO – TASR/AP

Bývalý spolupracovník americkej NSA sa chce vrátiť domov, tvrdí jeho právnik. V Spojených štátoch mu však hrozí súdny proces.

Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden stíhaný v USA za vyzradenie utajovaných údajov sa chce vrátiť do vlasti pod podmienkou nezaujatého súdneho procesu.

Oznámil to v utorok v Moskve jeho ruský advokát Anatolij Kučerena. Obhajcovia vraj zvažujú možnosti, ako s pomocou právnych nástrojov jeho odchod do USA umožniť.

Živí sa ako programátor

Snowden predvlani zverejnil obrovské množstvo tajných informácií o špehovaní internetovej komunikácie, ku ktorým sa dostal ako spolupracovník americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).

Jeho konanie vyvolalo medzinárodný škandál a v USA aj žalobu zo špionáže a vyzradenie utajovaných dát. V auguste 2013 dostal Snowden povolenie k ročnému pobytu v Rusku, vlani bolo predĺžené o ďalšie tri roky.

Podľa Kučerena si Američan v Rusku zvykol, aj keď ho všade sprevádza osobný strážca a musí „dodržiavať pravidlá“. Rozhovory ruským novinárom zásadne neposkytuje, pretože vraj nechce z Moskvy škodiť Spojeným štátom.

Živí sa ako programátor, o konzultácie ho údajne už požiadalo aj mnoho amerických firiem.

Advokáti Snowdena podľa Kučerenu dúfajú, že americká vláda uzná oprávnenosť Snowdenových skutkov a obvinenia stiahne. „So skupinou právnikov z rôznych krajín preberáme možnosti jeho návratu,“ vyhlásil ruský advokát. Snowden je pripravený sa do USA vrátiť, ak bude mať záruku nestranného procesu, dodal.

Nehrozí mu trest smrti

Američan vraj prostredníctvom advokátov dostal list od americkej prokuratúry s prísľubom, že v prípade odsúdenia mu nehrozí trest smrti. „Nesľubuje nám nezávislý súd, ale zmierlivejší verdikt, aj keď to bez rozhodnutia súdu sľúbiť nemôžu,“ poznamenal Kučerena.

Do inej krajiny ako do Spojených štátov Snowden vraj z Ruska vycestovať nechce, aj keď legálnu možnosť vďaka ruskému pobytovému právu má. „Panujú obavy, že by bezprostredne po odchode z Ruska bol vydaný do USA,“ povedal ruský advokát.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie