Denník N

Takýto prepad je u populistov ako Fico ťažké zastaviť, časom môžu prísť predčasné voľby (anketa)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Analytici a osobnosti odpovedajú, ako sa môžu vyvíjať preferencie Smeru.

Čím si vysvetľujete pokles preferencií Smeru a aký trend očakávate v tomto volebnom cykle?

Miroslav Kusý, politológ

Je to postupný pád, nič náhle a prekvapujúce. Takto klesajú už dlho. Z hornej čiary idú dole a je to podobný proces, aký sme voľakedy videli u Mečiara. Bude to pokračovať, Smer sa nemá čoho chytiť, aby ho zastavil. Je tu veľmi silný súper v podobe SNS, ktorý sa uchádza o svoje miesto na výslní, bude oň tvrdo bojovať a má všetky šance na to, aby boli úspešnejší.

 

Oľga Gyarfášová, sociologička

Smer má problém. Stále viac jeho priaznivcov stráca pocit, že sa o nich „postará“, ochráni ich „zaslúžené istoty“, „zaručí bezpečnosť“.  Začína sa odstredivý pohyb. Jeho príčinou sú pravdepodobne korupčné kauzy mega-rozmerov, flagrantné porušenia rovnosti pred zákonom, výsmech spravodlivosti či vulgárny slovník.

V prípade strán à la Smer – keď je veľká závislosť od popularity lídra, dôvera voličov budovaná viac na populistických osloveniach a emocionálnej identifikácii ako na kritickom hodnotení výkonov vo verejných politikách – býva proces odlevu voličov ťažko zastaviteľný. Zatiaľ zo zmien v preferenciách voličov profituje najmä SNS. V strednodobom horizonte však národniarom chýba ekonomická a sociálna agenda; pokým budú horliť iba za „slovenskejšiu“ RTVS alebo presadzovať akože slušnosť poslancov, je ich potenciál limitovaný.

 

Michal Vašečka, sociológ

Nie je to dramatický pokles, ale neprekvapuje ma to. Systematický pokles sa očakával. Je tam reflexia aj všetkých káuz. Preferencie budú mať veľký vplyv na to, ako dlho sa táto koalícia udrží. V momente, keď by Smer klesol pod 20 percent a SNS by narástla nad 20 percent a zároveň by sa posilnila aj SaS, sa bude dať očakávať vyvolanie predčasných volieb.

Soňa Szomolányi, sociologička

Je to prvýkrát skutočne významný pokles. Nie je to na úrovni štatistickej chyby. Ak by sa to pre množiace sa kauzy a škandály čiastočne pripísalo Smeru a jeho vedeniu, znamenalo by to, že to voliči vnímajú. Otázne je, ku komu sa obrátia. Zatiaľ je dosť možné, že sa obrátia k nevoličom. Aj vzhľadom na to, že sa kotlebovci držia na svojom pôvodnom zisku a rovnako tak Kollárova strana Sme rodina (tá si dokonca polepšila), takže menšinové strany si nepolepšili. Pokles Smeru zatiaľ nenaznačuje, že tí, čo odišli od Smeru, sa pozerajú realisticky na výsledky volieb; skôr sú znechutení, ale nemajú alternatívu. To je všeobecný problém, že pre veľkú časť voličov neexistuje pozitívna alternatíva. Prepad Smeru vo voľbách nemusí byť taký výrazný, ale mňa skôr zaujíma, kam sa voliči Smeru presunú.

 

Peter Goliaš, šéf inštitútu INEKO

Smer dopláca na kauzy prepojené na jeho vrcholných predstaviteľov a tiež na dlhodobé zanedbávanie riešení spoločenských problémov, ako napríklad neuspokojivej kvality školstva a zdravotníctva, nerovnosti pred zákonom, korupcie či rómskeho problému. Rizikom je odliv frustrovaných voličov k extrémistom. Výzvou pre politikov je ponúknuť ľuďom alternatívu so skutočnými riešeniami a presvedčiť ich, že extrémizmus a odmietanie demokracie je cestou do pekla.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie