Denník N

Hofer bude umiernený len do volieb

Orbán a Kaczyński tiež vyhrali aj preto, lebo voličom nevešali na nos, čo chcú pri moci robiť.

Norbert Hofer v rakúskych prezidentských voľbách uspeje, aj keby nevyhral ani v opakovanom hlasovaní a nestal sa hlavou štátu. Množstvo hlasov, ktoré už získal a ešte získa, vylepší postavenie extrémistov, ktorých Hofer zastupuje. Dodá im to legitimitu a pomôže prekonať odpor, ktorý voči krajnej pravici donedávna pociťovala výrazná väčšina spoločnosti.

Hoferovi prospelo aj to, že v prvom kole tesne nezvíťazil. Ako všetci populisti žije z toho, že proti sebe stavia ľud a elitu, tých, čo sú dole, proti tým, čo sú hore. Stavia proti sebe tých, ktorí žijú s neustálym pocitom krivdy, a tých, ktorí údajne obyčajným ľudom krivdy neustále pôsobia.

Hofer ide do druhého kola s imidžom predstaviteľa ľudu, ktorému elita opäť ukrivdila, keď mu chcela ukradnúť zaslúžené volebné víťazstvo. A je fakt, že v rakúskej konsenzuálnej či skôr kartelovej demokracii, kde si dve najväčšie strany – sociálni demokrati a ľudovci – po druhej svetovej vojne rozdelili štát a ovládali ho pomocou politického kartelu, by sme sa pocitu krivdy u mnohých voličov nemali príliš čudovať.

Hofer však tak výrazne uspel nielen preto, lebo veľká časť voličov má dosť tradičnej elity a ekonomickej krízy. Keby šlo len o to, dostal by veľa hlasov, víťazstvu by sa však nepriblížil. Na to potreboval hlasy časti umiernených voličov, ktorí by napriek všetkým domnelým či oprávneným krivdám extrémistu nevolili.

Hofer získal tak veľa, lebo sa dokázal predať ako umiernený kandidát. Oproti tomu, čo jeho strana slobodných (FPÖ) hlásala v minulosti, skutočne na verejnosti vystupoval umiernene a veľa voličov si neuvedomilo, komu svoj hlas dáva.

Stačí sa však pozrieť na Poľsko. Po ôsmich rokoch v opozícii Právo a spravodlivosť Jarosława Kaczyńského tiež vyhralo voľby i vďaka tomu, že získalo časť umiernených voličov. Získalo ľudí, ktorí by stranu spred ôsmich rokov nevolili, uverili však, že sa zmenila.

Kaczyński ustúpil do úzadia, dopredu vystrčil normálne pôsobiacich ľudí vrátane prezidenta Andrzeja Dudu, program strany bol až na niektoré populistické sociálne sľuby veľmi nekonkrétny a snažil sa nedráždiť. Rôzni šialenci vyskočili a začali uskutočňovať svoje autoritárske nápady až vtedy, keď strana uchopila moc. A tak to bude aj s Hoferom, ak zvíťazí, a s FPÖ, ak jej Hoferov úspech pomôže do vlády.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sebastian Kurz

Komentáre

Teraz najčítanejšie