Denník N

Economist píše o Hlávkovej: Rozčúlila premiéra, lebo odmietla predať česť

Miroslav Lajčák a Robert Fico pri predstavení loga. Foto – TASR
Miroslav Lajčák a Robert Fico pri predstavení loga. Foto – TASR

Prestížny ekonomický týždenník si všíma kauzu okolo podujatí k slovenskému predsedníctvu i vyjadrovanie slovenského premiéra.

Svetoznámy ekonomický týždenník Economist vydávaný v Londýne si všíma kauzu okolo podujatí k slovenskému predsedníctvu v Rade EÚ aj nevyberavý slovník premiéra Fica.

Týždenník píše, že bývalá zamestnankyňa ministerstva zahraničných vecí Zuzana Hlávková nedávno upozornila, že organizáciu podujatí mohol rezort prihrať firmám blízkym vládnemu Smeru.

„26-ročná slečna Hlávková spravila niečo netradičné: oznámila to svojim šéfom vrátane ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka,“ píše sa v článku Economistu. „Keď sa nič nestalo, dala výpoveď a priniesla svoje dôkazy organizácii Transparency International; koncom novembra ich aj zverejnila.“

Všimli si aj „záchodového pavúka“

Týždenník ďalej informuje, že premiér zareagoval útokom na novinárov, ktorí o prípade písali, a nazval ich špinavými protislovenskými prostitútkami. Pripomína, že takáto reakcia nie je u premiéra ojedinelá. „Bojovný Fico, ktorý je pri moci deväť z posledných jedenástich rokov, má vo zvyku urážať novinárov.“

Video: Premiér označil svedectvo Zuzany Hlávkovej za útok na predsedníctvo a novinárov za prostitútky (autorka: Martina Koník)

Economistu neušla ani príhoda z tohto leta, keď Fico reportéra televízie Markíza Michala Kovačiča nazval „záchodovým pavúkom“, a pokračuje: „Fico nazval Hlávkovej obvinenia cieleným útokom na predsedníctvo v Rade EÚ.“

Týždenník cituje aj šéfredaktorku slovenského denníka SME, ktorá Hlávkovej výpoveď nazvala novou politickou kultúrou, v ktorej mladí ľudia nedokážu mlčať, na ktorú Robert Fico reaguje protiútokom na nezávislé noviny a ľudí, ktorí upozorňujú na podozrenia z nekalého správania.

„Premiéra Fica rozčuľujú nie tým, že by predali svoju česť, ale práve naopak, tým, že to urobiť odmietli,“ uzatvára svoj článok Economist.

Poslanci boli na prieskume

Ministerstvo zahraničia dnes sľúbilo dodať aspoň na nahliadnutie dokumenty, ktoré by mohli vysvetliť, ako sa ku galavečeru k uvedeniu loga slovenského predsedníctva dostala agentúra Evka.

Povedal to poslanec Miroslav Beblavý po poslaneckom prieskume členov zahraničného výboru na ministerstve. „Najdôležitejší dokument je tzv. referátnik, interný dokument ministerstva, ktorý hovorí o tom, ako bol robený prieskum trhu, kto bol oslovený, aké boli ponuky ostatných agentúr, prečo bola vybraná agentúra Evka a kto o tom rozhodoval,“ povedal Beblavý.

Poslanca však znepokojilo, že vyšší štátni zamestnanci ministerstva na úrovni vedúceho služobného úradu alebo generálnych riaditeľov sekcií opakovane v niektorých citlivejších veciach hľadali skôr spôsob, ako neodpovedať na otázky, pričom až na pokyn ministra sa vrátila diskusia k podstate veci.

Video: Na poslaneckom prieskume útočili na Zuzanu Hlávkovú
autor: .týždeň

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie