Denník N

Tutti quanti, ešte stále sa vám dobre spáva s Ficom? (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Korda a Bezák vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérkaradičová

Udalosť týždňa

Vláda deklaruje boj proti schránkovým firmám, ale minister Sólymos obnovil licenciu firme, ktorej partnerom je spoločnosť, ktorej vlastnícka štruktúra odkazuje na schránku v daňovom raji. Tieto spoločnosti navyše s podobnými činnosťami neuspeli v okolitých krajinách. Vďaka Smeru a teraz aj Mostu-Híd sa im to však podarilo na Slovensku. Teraz ide minister preverovať verejne dávno známe fakty? Sú len dve možnosti: buď informácie nepoznal a potom je nekompetentný viesť rezort, alebo ich poznal a potom… V oboch prípadoch by mal odstúpiť.

Prešľap týždňa

Nestačí zdôvodňovať zmeny v politických preferenciách ľudí len ich nespokojnosťou či frustráciou. Tie sú dôsledkom obáv o stratu zamestnania, zhoršenia životnej úrovne, nezvládania zaplatiť všetky účty, záľahy zlých správ a permanentných osobných konfliktov a bojov politikov navzájom a s nepriateľmi štátu. Sú občania, ktorí chcú politikov, ktorým môžu dôverovať nie pre sľuby, ale pre schopnosť riešiť problémy s chladnou hlavou v časoch krízy namiesto surfovania na vlne strachu či vyvolávania obáv z ďalších hrozieb. Je najvyšší čas počúvať hlas statočných občanov a namiesto predpovedí o rozpade všetkého okolo nás majú politici povinnosť konať tak, aby zabránili rozvratu či recesii.

Citát týždňa

J. Em. Gianfranco Ravasi: „Politika bez princípov, bohatstvo bez práce, inteligencia bez múdrosti, obchod bez morálky, veda bez ľudskosti, náboženstvo bez viery a láska bez záväzku a obete.“

Ján Štrasser, spisovateľštrasser

Udalosť týždňa

Asi by ňou malo byť schválenie štátneho rozpočtu na rok 2017. Preto asi, lebo do melónov a štátneho rozpočtu sa nevidí. Ale rôzne neplánované rezervy a rezervičky „enem pro nás a pro naše dítky“ sa vidia, vyššie odvodové zaťaženia súkromných firiem a občanov sa vidia a 280-miliónová sekera Všeobecnej zdravotnej poisťovne „jakbysmet“.

Podcenená udalosť

Po ôsmich mesiacoch a siedmich dňoch existencie súčasnej vládnej koalície sa ministerka spravodlivosti Žitňanská dosť jednoznačne vyjadrila, že premiér Fico si vytvára nepriateľov a potom proti nim bojuje. Hoci lastovičky už odleteli do teplých krajín, je toto tá, ktorá sa tu zabudla a nebodaj vytvorí leto? Alebo inak a bez alegórií: Páni Bugár, Kresák, Šebej e tutti quanti, ešte stále sa vám dobre spáva s Ficom? Čo sa musí stať, aby už nie?

Prešľap týždňa

„Odstúpte odo mňa, vstúpili ste do mojej osobnej zóny,“ asi takto Richard Raši odsunul zo svojej blízkosti reportéra Markízy Michala Kovačiča, keď si ten dovolil položiť Jeho Výsosti pomazanému poslancovi NR SR za Smer (pravdepodobne) nepríjemnú otázku. To, že jeho vládna strana dnes a denne brutálne vstupuje do osobných zón našich životov, je podľa J. V. poslanca Rašiho navidomoči v poriadku.

Eugen Korda, novinár, .týždeň

korda

Udalosť týždňa

Udalosťou týždňa je Smer a jeho „stvoriteľ“ R.F. A ani nie to, že v prieskumoch sa dosť prepadol. Ten prepad nemusí byť trvalý. Keď sa časom aj ukáže, že smerácke preferencie sa definitívne šmýkajú dole ako namydlené blesky, podpora tejto „chmatácko-sociálnodemokratickej“ partaje je na môj vkus stále vysoká. Je však zábavné sledovať myšlienky, ktoré sa rodia vo Ficovej hlave v posledných dňoch. Napríklad tá, že by sme mali kooperovať s Bieloruskom vo farmaceutickom priemysle. To isté hovoril aj po návšteve Kuby, ale veru nevšimol som si, že by sa rozbehla nejaká aktivita medzi našimi a kubánskymi výskumníkmi. Zdá sa, že náš pán „preceda“ sa dokonca rozhoduje, či sa nedá na dráhu detektíva a sudcu v jednej osobe. Verejne označil Zuzanu Hlávkovú za podvodníčku a jej bývalú nadriadenú na ministerstve zahraničných vecí pasoval do úlohy pravdovravnej tetušky. Možno sa však rozhodne pre celkom inú profesiu a vydá sa na dráhu prepichovača bublín. Veď ako hovorí, všetky zlodejiny jeho strany sú len nafúknuté bubliny.

Prešľap týždňa

A R.F. je tu opäť. Smrť kubánskeho diktátora okamžite vyvolala v našom premiérovi dlho ukrývanú nostalgiu za dobou, v ktorej sa formoval jeho charakter. Označiť Castrovu Kubu za štát, ktorý nikdy nikomu neublížil a len si chcel žiť vlastným životom, to môže len človek, ktorého komunisti v mladosti nakazili nejakým záhadným vírusom, ktorý ničí pamäťové a hodnotové bunky. Treba len dúfať, že predsedu vlády nakoniec na ten pohreb nikto nepozve. Ušetril by nám tak celosvetovú hanbu a celkom zbytočné cestovné náklady.

Podcenená udalosť

Podcenené udalosti vidím na mape Slovenska hneď dve. Prvou je správa ministerstva vnútra o tom, že s korupciou bojujeme úspešne a oceňuje to aj zahraničie. Dovoľte mi na tomto mieste zapochybovať o zdravom rozume inštitúcie, ktorá to vyhlásila. Tou druhou je správa, že fešácky minister zdravotníctva necháva do nemocníc prenikať podvodníkov z „nebankoviek“ a že do čela Národného onkologického ústavu vymenoval pána Valockého. Ten sa ako riaditeľ nemocnice v Nitre preslávil tým, že obhajoval protizákonné vyzmizíkovanie zdravotníckej dokumentácie. Treba len dúfať, že niečoho podobného sa nedočkáme na jeho novom pôsobisku. Ale dúfať nestačí. Treba pacientov upozorniť na túto mentálnu poruchu nového pána riaditeľa a poslanca v jednej osobe.

Braňo Bezák, copywriter, hudobníkbezák

Udalosť týždňa

Tak sa nám pán premiér prepol do modu „ponížime, urazíme“. Zahnaný do kúta sa bráni útokom na jednu z mála inštitúcií, ktorá sa za pôsobenia jeho vlád naozaj zlepšila. RTVS sa dá pozerať a počúvať aj preto, že prestala byť handrou na leštenie vládnych topánok. Nie, pán premiér, vskutku nie ste na jednej úrovni s Braňom Dobšinským – tento redaktor vás totiž kvalitou svojej práce výrazne prevyšuje.

Prešľap týždňa

Jedna kvapka moču dokáže skaziť sud kvalitného vína. Jeden Harabin dokáže skaziť všetko chvályhodné úsilie ministerky spravodlivosti. Tento týždeň sa totiž do histórie nezapíše vďaka dobrým zákonom o bankrote a exekúciách. Pamätať si ho budeme ako ten týždeň, keď oslobodili Salmanovcov. A môže za to JUDr. Hanbabin.

Citáty týždňa

„Neexistujúca alebo slabo zastúpená platená 24/7 pohotovosť pre prípad nielen radiačnej udalosti, ale všetkých druhov mimoriadnej udalosti,“ píše sa v hodnotiacej správe o vykonaní a vyhodnotení cvičenia krízového manažmentu INEX 5 v Slovenskej republike. Ešteže sa viem modliť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie