Denník N

Poľská vláda sprísňuje právo protestovať. Môžeme prísť na Slovensko, odkazujú demonštranti

Poliaci protestovali na jar aj za Lecha Walęsu. Foto – TASR/AP
Poliaci protestovali na jar aj za Lecha Walęsu. Foto – TASR/AP

Kritici hovoria, že strana PiS obmedzuje základné právo zhromažďovať sa. Szydłovej vláda argumentuje, že chce len predísť kontrademonštráciám.

Rok 2016 si Poliaci zapamätajú ako ten, keď chodili do ulíc viac ako zvyčajne. Na jar protestovali proti vládnemu útoku na ústavný súd a verejnoprávne médiá, na jeseň proti úplnému zákazu potratov. Na štátny sviatok 11. novembra vyšlo zasa do ulíc 75-tisíc nacionalistov.

Poľská vláda ku koncu tohto na protesty bohatého roka presadila novelu zákona, ktorou sprísňuje pravidlá demonštrácií. V piatok ho schválili poslanci vládnej strany Právo a spravodlivosť v Sejme (ešte to musí podporiť Senát). Podľa kritikov ním však obmedzuje jedno zo základných ľudských práv.

Cyklické demonštrácie

O čo ide? Momentálne v Poľsku platí pravidlo: kto sa prvý prihlási, ten smie na danom mieste v daný čas urobiť demonštráciu.

Po novom budú mať prednostné právo „verejné a náboženské inštitúcie ako cirkev“. Ak teda niekto nahlási demonštráciu napríklad na Krakovské predmestie vo Varšave na daný čas, úrady alebo cirkev ho môžu prebiť aj neskôr.

Okrem toho vznikajú takzvané cyklické demonštrácie. To budú také, ktoré sa opakujú každý rok na nejaký významný národný a štátny deň. Alebo také, ktoré sa opakujú na konkrétnom mieste aspoň štyrikrát do roka.

Podľa denníka Gazeta Wyborcza momentálne existujú iba dva prípady, na ktoré by platila definícia cyklických demonštrácií. Prvou je každomesačný pochod (vždy 10. v mesiaci) k smolenskej tragédii, keď v roku 2010 zahynul prezident Lech Kaczyński s manželkou a ďalšími vysokými predstaviteľmi krajiny.

Druhou je Pochod nezávislosti, ktorý nacionalisti organizujú každý rok na výročie nezávislého Poľska 11. novembra.

V oboch prípadoch v minulosti došlo k protidemonštráciám, v prípade Pochodu nezávislosti aj k násilnostiam medzi oboma tábormi.

Takéto cyklické demonštrácie budú mať prednosť. Iné sa smú uskutočniť, ale v inom čase alebo na inom mieste. Vzdialené od seba musia byť najmenej sto metrov.

Aby sa nebili

Vláda hovorí, že jej cieľom je, aby nevznikali takzvané protidemonštrácie, ktoré môžu viesť k násilným zrážkam.

„Je to zákon, ktorý rieši sociálne konflikty. Nedáva zmysel, aby dve skupiny demonštrovali na jednom mieste naraz. To by viedlo ku konfrontácii,“ povedal minister vnútra Mariusz Błaszczak podľa Pap.

„Je to spôsob, aby mal každý právo bez obmedzenia demonštrovať,“ povedal poslanec PiS Arkadiusz Czartoryski, ktorý navrhol zmeny.

Opozícia, ale aj ľudskoprávni aktivisti to však vidia inak. „Nie je to v súlade s ústavou a medzinárodnými štandardmi na práva slobodne sa zhromažďovať,“ povedal podľa Reuters poľský ombudsman Adam Bodnar.

„Predstavte si, že niekto dostane nápad organizovať demonštráciu pred kanceláriou premiéra. Po týždni sa dozvie, že to nebude možné, pretože tam úrady robia nejakú výročnú spomienku a podľa nového zákona majú teraz prednosť. Tak sa bude môcť obmedziť každá občianska demonštrácia,“ dodal Bodnar pre portál wp.pl.

Proti sú aj organizátori Pochodu nezávislosti.

Nacionalistický pochod v novembri vylákal do ulíc 75-tisíc ľudí. Foto - tasr/ap
Nacionalistický pochod v novembri vylákal do ulíc 75-tisíc ľudí. Foto – TASR/AP

Takto pred rokom po víťazstve strany Právo a spravodlivosť vo voľbách vznikol v Poľsku Výbor na ochranu demokracie, ktorý organizoval najmä na jar masové demonštrácie proti vláde, ktorá podľa nich útočí na demokraciu v krajine. Tento týždeň napríklad znova menili zákon o ústavnom súde, ktorý podľa opozície pomôže vláde súd ovládnuť. Ústavný súd je jednou z mála inštitúcií, ktoré nová vláda nemá pod kontrolou.

Na Slovensko

„Nový zákon je škandalózny, ale nezastaví nás od protestovania,“ povedal líder výboru Mateusz Kijowski pre Wirtualna Polska. Podľa neho majú pripravených viacero nástrojov, ako ho obísť. Môžu zaregistrovať viacero demonštrácií vo Varšave alebo dokonca ísť protestovať za hranice.

„Sme v schengene a ísť do Česka, Nemecka či na Slovensko dnes nie je žiaden problém. Myslím si, že protestovať v týchto krajinách by malo veľmi zaujímavú odozvu po celom svete,“ dodal Kijowski.

Poľská pravicová vláda je pri moci už vyše roka a napriek kritike z Bruselu či protestom je stále populárna. Volilo by ju stále 38 percent ľudí, čo je dvojnásobok, ako má v prieskumoch najsilnejšia poľská opozičná strana Nowoczesna.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie