Denník N

7 dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli

V Egypte objavili staroveké mesto, v Amsterdame chcú čistejší vzduch a v Kodani majú viac bicyklov ako áut. Také boli dobré správy zo sveta. Na Slovensku sa rozbiehajú predvianočné projekty pre deti, nad Tisovcom postavili vyhliadkovú vežu a slovenské bábkarstvo zapísali do zoznamu UNESCO.

1. Kodaň má viac bicyklov ako áut

V Kodani zaznamenali v novembri nový rekord v počte bicyklov. V porovnaní s minulým rokom sa ich počet zvýšil o 35-tisíc. Z Kodane je už skutočné cyklistické mesto, pretože viac ľudí používa bicykel ako auto. Presné štatistiky hovoria o 265-tisíc bicykloch oproti 252-tisíc autám.

„Pomohlo tomu silné politické vedenie, predovšetkým Ritt Bjerregaardová (bývalá starostka Kodane), ktorá bola bicyklovaním nadšená a zaujímala sa oň,“ povedal podľa Guardianu Klaus Bondam z Dánskej cyklistickej federácie. „Bicyklovanie už nie je len súčasťou každodenného života, ale základom identity mesta.“

Od roku 2005 sa na budovanie cyklistických ciest a mostov použila viac ako jedna miliarda dánskych korún (134 miliónov eur).

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

2. Amsterdam bude čistejší

Do roku 2050 chce Amsterdam úplne prejsť na vykurovanie pomocou alternatívnych zdrojov. V meste, kde sa zemným plynom vyhrieva 90 percent všetkých domácností, to môže byť celkom zložité. Napriek tomu sa chce vedenie mesta do zmeny pustiť a vidieť prvé výsledky už budúci rok. Vtedy by mali v 10-tisíc bytoch odstrániť dodávky zemného plynu a prejsť na vykurovanie pomocou tepla z centrálnych zariadení, čo by značne znížilo emisie oxidu uhličitého.

Počíta sa aj s alternatívnymi zdrojmi tepla, hlavne z horiaceho odpadu a zvyškovej energie z továrni, ktoré na vykurovanie v súčasnosti používa už 70-tisíc domácností v Amsterdame. V nových bytoch, ktoré sa majú do 10 rokov postaviť, sa už navyše s prípojkami na plyn ani nepočíta.

3. V Egypte objavili staroveké mesto

Archeológovia objavili v Egypte staroveké mesto, ktoré má podľa BBC viac ako 5-tisíc rokov. V objavenom meste našli domy, nástroje, keramiku aj hroby. Práve na základe veľkosti hrobov archeológovia predpokladajú, že v ňom žili dôležití úradníci a že objav môže priniesť nové informácie o starovekom Egypte.

Mesto objavili v rámci archeologickej výpravy, ktorej sa zúčastnili len egyptskí vedci. Našli ho v čase, keď sa Egypt pokúša opäť naštartovať turizmus a záujem zahraničných návštevníkov, ktorých počet výrazne klesol dôsledkom politickej nestability v krajine.

4. Serena Williamsová napísala list ženám

Americká tenistka Serena Williamsová napísala otvorený list o tom, že v športe stále existujú prekážky pre ženy. Vyzvala preto všetky ženy, aby si plnili svoje sny a prekonávali sexizmus.

„Všetkým neuveriteľným ženám, ktoré sa usilujú o dokonalosť,“ začala svoj list svetová tenistka. „Keď som vyrastala, mala som sen. Som si istá, že ho máte aj vy. Moj sen nebol taký, aký obyčajne mávajú deti – mojím snom bolo byť najlepším tenistom na svete. Nie ‚najlepšou tenistkouʻ na svete.“

V otvorenom liste, ktorý zverejnil časopis Porter, Williamsová tiež dievčatá a ženy požiadala, aby odmietali predstavu, že ich pohlavie je nejakou chybou alebo ich nedostatkom.

„Ako vieme, ženy sú často nedostatočne podporované alebo odhovárané od toho, aby išli svojou cestou,“ napísala Willamsová. „Dúfam, že spoločne to môžeme zmeniť. Pre mňa to bola otázka odolnosti. To, čo iní označili za môj nedostatok alebo nevýhodu (moju rasu, pohlavie), som prijala ako zdroj svojho úspechu.“

Svetová tenistka Serena Williams. Foto – TASR/AP
Svetová tenistka Serena Williamsová. Foto – TASR/AP

5. Do zoznamu UNESCO pribudlo slovenské a české bábkarstvo

Slovenské a české bábkarstvo pribudlo na Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. „Tento druh divadla združuje dramatické, dramaturgické, inscenačné, interpretačné, scénografické, výtvarné i hudobné zručnosti,“ povedal podľa agentúry SITA Juraj Hamar, predseda Rady ministra kultúry na ochranu tradičnej ľudovej kultúry a generálny riaditeľ SĽUK-u.

Podľa neho sa s bábkarstvom spája ľudová tvorba – rezba, maľovanie a obliekanie bábok. Tradícia bábkarstva je v Česku aj na Slovensku podľa Hamara stále prítomná vďaka odovzdávaniu skúseností a bábok z generácie na generáciu.

Zoznam UNESCO sa tiež rozšíril o ďalšie činnosti a tradície ako sokoliarstvo, jóga, saudskoarabský tanec mizmar, kazašské zápasenie küresi či iracký sviatok Chidr Iljás.

Tradičné bábkarstvo zapísali do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Foto – TASR
Tradičné bábkarstvo zapísali do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Foto – TASR

6. Deťom chcú darovať knihu

Niekoľko združení aj jednotlivcov prišlo pred Vianocami s iniciatívou, ako pred týmito sviatkami potešiť hlavne deti. Je ňou predvianočný projekt Daruj knihu, ktorý je venovaný deťom zo sociálne slabších či mnohodetných rodín a deťom osamelých matiek na Liptove.

Spočíva v tom, že deti, ktoré chcú čítať, prišli do kníhkupectva a vybrali si nejakú knihu. Do nej vložili záložku so svojím menom, vekom a uviedli dôvod, prečo si ju vybrali. Tieto knihy umiestnili kníhkupectvá (v Ružomberku na ulici Karola Salvu, predajňa Tranoscius v Liptovskom Mikuláši a v Liptovskom Hrádku) na špeciálne vyhradených miestach. Ktokoľvek chce takéto knihy darovať, stačí, aby si ich zakúpil a nechal v obchode. Dobrovoľníci ich pred Vianocami pozbierajú a doručia deťom, ktoré si ich vybrali.

„Okrem toho, že tento projekt spája detské túžby s ochotou dospelých pomôcť, rozvíja ich vzťah k čítaniu a podporuje individuálne darovanie,“ povedala pre SME jedna z organizátoriek iniciatívy Kveta Legerská z občianskeho združenia Lokál.

Deti s darovanými knihami Ilustračné foto – TASR
Deti s darovanými knihami. Ilustračné foto – TASR

7. V sedle Zbojská postavili vyhliadkovú vežu

Drevená vyhliadková veža je novou dominantou horského sedla Zbojská nad Tisovcom. Postavili ju vďaka projektu Rozvoj ochrany prírody a chránených území v slovenských Karpatoch, na ktorý poskytlo financie Švajčiarsko prostredníctvom svojho finančného mechanizmu.

„Je to regionálne obohacujúci projekt, ktorý pomôže turizmu a ochrane prírody. Vďaka nemu mohla byť postavená aj táto veža, ktorá sa, dúfam, stane atrakciou. Je to tu skutočne nádherné miesto s čerstvým vzduchom a myslím si, že priláka množstvo ľudí zo Slovenska, ako aj z európskych krajín,“ povedal podľa TASR pri prezentácii výsledkov projektu na Zbojskej švajčiarsky veľvyslanec Alexander Wittwer.

Sedlo Zbojská sa nachádza v regióne Gemer-Malohont a je jednou zo vstupných brán do Národného parku Muránska planina.

Nová vyhliadková veža spojená s kaplnkou v sedle Zbojská nad mestom Tisovec v okrese Rimavská Sobota. Foto – TASR
Nová vyhliadková veža spojená s kaplnkou v sedle Zbojská nad mestom Tisovec. Foto – TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie