Denník N

Trochu bulváru o Ficovi

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Politici takmer vždy informácie zo svojho súkromia označia za bulvár. No zďaleka nie vždy majú pravdu.

Bez bulváru, bez oligarchov, bez kompromisov. Pod týmto sloganom beží reklamná kampaň na náš denník. Pri čítaní správy o novej žene v blízkosti slovenského premiéra mnohým čitateľom napadlo, že prinajmenšom s tým bulvárom to také isté nie je. Alebo ešte lepšie, pre mnohých to definitívne prestalo platiť.

Prečo sa teda tejto téme venujeme aj s rizikom, že sa to nevyhnutne stane? Každý má právo na súkromný život a novinári ho musia rešpektovať aj v prípade predsedu vlády.

No ak po skúsenostiach z minulosti existuje podozrenie, že si ten náš svoj súkromný život niekedy vozí so sebou vo vládnej limuzíne, stáva sa z neho predmet verejného záujmu. Nebavíme sa tu totiž o riaditeľovi bezvýznamnej súkromnej firmy, ale o mužovi, ktorý riadi túto krajinu. Akokoľvek rozhodujúci je pritom jeho osobný vplyv, máme právo vedieť, kto sú jeho najbližší spolupracovníci, čo preňho robia a prečo si vybral práve ich.

Vôbec to nie je taká podružná téma, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Najbližší ľudia z okolia mocných si často ich dôveru získajú z iného dôvodu, než je kvalita odvedenej práce. Alebo majú na ich rozhodnutia neprimerane veľký vplyv. Alebo vôbec netušíme, aký vplyv vôbec majú.

V nasledujúcom prehľade budú rôzne druhy vzťahov, ale dobre poslúžia ako ukážka, že verejnosť na tento typ informácií má právo. Stačí si spomenúť na Annu Nagyovú a jej pôsobenie za Vladimíra Mečiara. František Határ, šedá eminencia Roberta Fica, sa zas vo veľmi nepekných súvislostiach objavil v spise Gorila, ale jeho šéf o ňom nikdy nič dôležité neprezradil. Ivete Radičovej robil poradcu Marián Balázs. Po odchode z Úradu vlády oficiálne oznámili, že majú vzťah.

Mária Trošková asi do tejto kategórie vplyvných spolupracovníkov nepatrí, ale vôbec to neznamená, že sa jej médiá nesmú venovať.

Politici sa v situáciách, ako je táto, nepochybne budú takmer vždy a takmer všade brániť tým, že na „bulvárne“ otázky nebudú odpovedať. To však neznamená, že im to musíme zhltnúť.

Iná kategória sú čitatelia. Ak nepresvedčíme ich, nemôže za to téma, ale my.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie