Denník N

Zo SIS bude ÚCS, tajných má riadiť priamo premiér

Slovenská informačná služba predložila na pripomienkovanie nový zákon o tajných službách. Vyššie kompetencie má dostať premiér aj prezident. Podľa ministra vnútra zákon iba podrobnejšie popisuje to, čo už teraz SIS robí.

Riaditeľ SIS Ján Valko pri svojom menovaní s Robertom Ficom a Ivanom Gašparovičom. Foto - TASR
Riaditeľ SIS Ján Valko pri svojom menovaní s Robertom Ficom a Ivanom Gašparovičom. Foto – TASR

Už to nebude Slovenská informačná služba, ale Úrad civilného spravodajstva. No zmena názvu nie je jediná, ktorú definuje nový návrh zákona o tajných službách.

Analytik strany Sieť Martin Dubéci v utorok upozornil na viacero formulácií v zákone, ktoré sú podľa neho nejasné a dajú sa vykladať rôzne. Ich dôsledkom môže byť jednoduchšie sledovanie obyčajných občanov.

V zákone sa napríklad vyskytujú dva paragrafy o predsedovi vlády, ktoré v tom doterajšom chýbali. Prvý z nich hovorí, že „predseda vlády môže riaditeľovi úradu vydávať písomné príkazy alebo udeľovať súhlas na vykonanie spravodajskej činnosti alebo bezpečnostného opatrenia“.

Ďalšia kompetencia hovorí, že ÚCS poskytne spravodajskú ochranu osobám alebo orgánom, ktoré Fico určí.To môže znamenať aj bez ich súhlasu. Doteraz mala túto kompetenciu vláda.

Kaliňák: To všetko už robí

Minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý zákon predkladá, hovorí, že Fico nedostane žiadne kompetencie navyše, ktoré by už teraz nevyužíval.

„Predtým boli jednotlivé kompetencie zadefinované v globálnych názvoch, teraz je to napísané presnejšie – nie je tam žiadna novinka, iba reagujú na novú techniku,“ hovorí minister.

Zákon je teraz v medzirezortnom pripomienkovom konaní, Kaliňák je v Kanade a povedal, že neskôr bude o ňom pripravený podrobnejšie diskutovať.

Minister upozorňuje napríklad na novú kompetenciu pre prezidenta republiky. Po novom bude menovať do funkcie šéfa vojenského spravodajstva, kým doteraz to robila vláda na návrh ministra obrany.

Šifrovanie v mobiloch

Ako ďalší problémový bod Dubéci uvádza paragraf o tom, že všetky šifrovacie zariadenia bude treba hlásiť štátu. Opomenutie povinnosti je pod hrozbou pokuty.

Niektorí experti si myslia, že sa pod to dajú skryť napríklad všetky mobily, čo Kaliňák vylučuje. Podľa neho ide o špeciálne šifrovacie zariadenia.

Pripomienkové konanie bude prebiehať ešte dva týždne, o zákone prebehne riadna debata aj v parlamente.

SIS na otázky Denníka N napriek prísľubu do uzávierky nereagovala.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie