Denník N

Najnebezpečnejší klaun Európy Beppe Grillo sa po talianskom referende smeje odušu

Beppe Grillo. Foto – TASR/AP
Beppe Grillo. Foto – TASR/AP

Jeho televíznu šou sledovali milióny ľudí, teraz ich bývalý stand-up komik zviedol na svoj politický populizmus.

„Propaganda režimu a všetky jeho lži sú prvými porazenými v tomto referende,“ komentoval výsledky talianskeho plebiscitu líder populistického Hnutia piatich hviezd (M5S) Beppe Grillo (68).

Britský denník Guardian pripomína, že to znie trochu čudne od niekoho, koho talianske aj svetové médiá podozrievali z toho, že v kampani pred referendom šíril zámerné lži, podobne ako to robili prívrženci brexitu v Británii.

Grillovo zoskupenie spolu s radikálne pravicovou Ligou severu vyzývali ľudí, aby reformy odchádzajúceho premiéra Mattea Renziho v referende nepodporili.

Aj preto sa považujú za víťazov a Grillo dokonca volá po okamžitom usporiadaní predčasných volieb, čo však nemusí byť také horúce. Viacerí analytici tiež upozornili, že odmietnutie Renziho Talianmi neznamená ich neochvejné sympatie ku Grillovi a to, že by ho aj volili alebo by v ním navrhovanom referende o vystúpení z eurozóny zaškrtli áno.

Denník Financial Times napríklad napísal, že motívom niektorých občanov nepodporiť Renziho návrhy v referende bolo aj to, že znamenali posilnenie právomocí predsedu vlády, čo by v prípade, ak by sa ním stal napríklad Grillo či niekto z jeho hnutia, bolo príliš nebezpečné.

M5S sa v prieskumoch volebných preferencií doťahuje na Renziho Demokratickú stranu.

Už teraz sa v súvislosti s niekdajším televíznym satirikom používa výraz Il Duce (Vodca), ktorým titulovali fašistického diktátora Benita Mussoliniho. „Jeho rétorika proti establišmentu môže znieť príťažlivo, ale vo svojom srdci je antidemokratická. To je veľmi podobné jednému neslávne známemu Talianovi z minulosti,“ všimol si v roku 2013 nemecký novinár Jan Fleischhauer.

Od hrdinu k hrozbe

Grilla, ktorého nemecký týždenník Der Spiegel pred tromi rokmi označil za „najnebezpečnejšieho muža Európy“, pritom ešte pred viac ako jedenástimi rokmi časopis Time vyhlásil za jedného z hrdinov Európy za to, ako bojovne odhaľoval talianske korupčné a bankové škandály.

Nikdy nedoštudovaný Grillo sa v mladosti živil ako stand-up komik, až kým si ho na prelome 70. a 80. rokov nevšimli televízie. Tie mu dali priestor v estrádach, ktoré však začal ťahať viac k politickej satire. Keď sa mu podarilo pourážať, koho sa dalo, načas ho vyhodili, ale ľudia si ho žiadali späť.

V roku 1993 jeho live show sledovalo 15 miliónov divákov.

Vtedy už bol viac aktivistom ako zabávačom. Ako jeden z prvých pochopil potenciál blogovania a odvtedy pravidelne bloguje o svojej agende. Je označovaný za jedného z najvplyvnejších blogerov, jeho texty sa objavujú v taliančine, angličtine aj japončine.

Pár rokov pred založením M5S (2009) organizoval rozličné demonštrácie, happeningy a posilňoval svoje postavenie na internete.

Hnutie piatich hviezd (každá hviezda predstavuje jeden z cieľov či zo záujmov hnutia: verejný prístup k vode, udržateľná doprava, udržateľný rozvoj, právo na prístup na internete a životné prostredie), ktoré je zmesou populistických, euroskeptických, protivojnových a ekologických prúdov, sa vo voľbách v roku 2013 stalo druhým najpopulárnejším zoskupením, z hnutia pochádza aj starostka Ríma.

Hoci Grillo kritizuje establišment a volá po priamej demokracii, vo svojom hnutí sa správa ako diktátor, ktorý neznesie opozíciu.

Je vulgárny, o moslimskom starostovi Londýna hovorí ako o samovražednom atentátnikovi, verí, že židovská loby kontroluje informácie o dianí na palestínskom území, hoci sa tvári ekologicky a sociálne, vozil sa na Ferrari a vlastnil jachtu. Rasisticky sa vyjadroval o utečencoch a naznačoval, že do Talianska prinášajú nákazlivé choroby.

V roku 1980 ho odsúdili za neúmyselné zabitie troch ľudí pri dopravnej nehode. Podľa niektorých názorov je celkom možné, že by sa nemohol uchádzať o verejnú funkciu, čo však neznamená, že by nemal vplyv.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie