Denník N

Pohoda už oficiálne patrí medzi najlepších v Európe

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Trenčiansky festival sa stal štvornásobným finalistom prestížnych cien European Festival Awards.

Pre lepšie pochopenie toho, čo sa práve podarilo Pohode, sa celkom hodí prirovnanie s hokejom. Slováci sa dosť pravidelne objavujú vo výberoch najlepších svetových hráčov, ale ešte nikdy sa do Top 10 nedostal aj náš tréner či dokonca klub. Ide naozaj o veľkú vec. O štyri veľké veci.

European Festival Awards sú v rámci hudby najprestížnejšie ocenenia, ktoré sa udeľujú na území Európy. Koná sa to vždy v januári, počas festivalu Eurosonic v holandskom Groningene. Kým v doterajších širších nomináciách už niekoľkokrát bola aj Pohoda a ďalšie naše festivaly Grape a Uprising, v takzvaných shortlistoch alias užšom zozname finalistov este nikdy Slovensko také zastúpenie nemalo. A je to práve zásluha trenčianskej akcie.

Tridsaťpäť európskych promotérov a novinárov nominovalo Pohodu v kategóriách Najlepší program a Najlepší promotér, kde figurujú najznámejšie open-air akcie Glastonbury, Primavera a Roskilde. Okrem toho sa do exkluzívnej spoločnosti dostal aj Michal Kaščák, ktorý sa stal kandidátom na cenu Award for Excellence and Passion s osobnosťami ako Damon Albarn (Gorillaz, Blur) či Ruud Berends (riaditeľ Eurosonicu).

Štvrtou nomináciou je účasť v top desiatke Najlepších stredne veľkých festivalov. Tá je špeciálne zaujímavá, pretože v tejto kategórii okrem profesionálov hlasovali aj fanúšikovia a ak do Top 10 pošlú aj slovenský festival, asi na ňom niečo bude, lebo po celej Európe sa počas leta koná množstvo ďalších akcií. A navyše vlani v tejto kategórii hlasovalo vyše 800-tisíc ľudí.

„Toto je dobrá príležitosť povedať aj oficiálne, že naši fanúšikovia sú už dlho jednoznační víťazi kategórie Best festival audience a to nielen podľa nás, počúvame to aj od mnohých umelcov, agentov, či promotérov z celého sveta,“ hovorí Michal Kaščák.

Kompletný zoznam finalistov European Festival Awards nájdete tu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie