Denník N

Jesika chce byť učiteľka a vy jej môžete pomôcť – ak sa nebojíte a budete mentorom rómskych detí

Foto – Schopné deti
Foto – Schopné deti

Jediný z osady má vysokú školu, hľadá ľudí, čo vystúpia z pohodlia a aj na diaľku pomôžu deťom. Online mentorom sa môže stať ktokoľvek. Dobrý bežec, hudobník aj ten, čo dokáže deťom pomôcť stať sa napríklad učiteľkou, krajčírkou či stavbárom.

Agnesa si praje učiť deti. Miroslav je nadaný futbalista. Erika sníva o kariére modelky. Stačí málo a prostredie osady sa zmení na školu, modelingové mólo s fotografmi a futbalové ihrisko. Nateraz aspoň na webe Schopnedeti.sk, časom možno aj v realite.

Mimovládka ETP Slovensko spúšťa projekt mentoringu detí z rómskych osád. Zapojiť sa môže ktokoľvek aj na diaľku. „Stačí si vybrať dieťa, ktorému chcete pomôcť, prihlásiť sa a pomocou online aj osobnej komunikácie mu pomáhať, aby sa k svojmu snu priblížilo. Niekedy bude stačiť len dobre mienená rada, inokedy odporúčanie na kurz alebo seminár, pri úspechu ďalšie posmelenie, pri chybe jemné ‚ale, no!‘, potom trebárs spoločná návšteva nejakého zaujímavého dňa otvorených dverí a hlavne veľa, veľa priateľských rozhovorov,“ opisujú projekt.

Video: Juraj Kemka a Schopné deti

Obaja mali predsudky, spojili sa

Stojí za ním Peter Gomolák, ktorý  mentoruje rómske deti v Starej Ľubovni už jedenásť rokov. Projekt vytvorili spolu so svojím dlhodobým zverencom Dávidom Korčkovským, ktorého od jeho trinástich rokov mentoroval.

Peter vedel na začiatku len to, že chce pracovať s ľuďmi; nakoniec sa z neho stal terénny sociálny pracovník. „Primátor mesta mi ponúkol možnosť ísť pracovať medzi Rómov. Moje predsudky boli vtedy totožné s predsudkami ostatných ľudí,“ rozpráva Peter, ako sa dostal k mentorovaniu. Zobral to ako výzvu a prácu mentora vzal. Dovtedy si myslel, že Rómovia sú leniví a svoju životnú úroveň zmeniť nechcú.

Začínal s mentorovaním siedmich detí; po čase ostali dvaja, ktorí sa rozhodli pre štúdium vysokej školy, ostatní ukončili stredné školy. Jedna osoba má bakalársky titul, Dávid skončil aj druhý stupeň vysokej školy. Práve s ním si vytvoril najpevnejší vzťah.

Na začiatku to nebolo vôbec ľahké. „Museli sme zistiť, či si môžeme dôverovať,“ hovorí Dávid, ktorý tiež priznáva, že sa riadil stereotypmi. Myslel si, že majorite veriť nemôže. Rovnako to vnímali aj jeho rodičia, ktorí tvrdili, že všetci „gadžovia“ sú rovnakí. Predsudky z oboch strán sa museli odbúrať.

14976100_10210771772599951_463167601_o
Peter Gomolák a Dávid Korčkovský z projektu Schopné deti. Foto – Schopné deti

Dávid je doposiaľ jediný z osady v Starej Ľubovni, ktorý má maturitu aj vysokú školu. Po celý čas stál Peter pri ňom. Prvé dni na strednej škole boli ťažké – Dávid totiž navštevoval základnú školu v osade, kde chodili len Rómovia.

Strednú školu nakoniec úspešne ukončil, aj keď nikto z viac než tisícovej osady maturitu nemá. Vysokú školu, zameranú na sociálnu prácu, skončil minulý rok.

Peter sa s Dávidom nikdy nemusel učiť, len ho podporoval a radil mu. Dávida dopredu hnala prirodzená ambicióznosť: „Mal som vzory a to bolo dôležité. Nebol ním len Peťo, ale aj môj dedo, ktorý pracoval ako sociálny pracovník.“ Mal šťastie – podporu a priestor na učenie mal aj doma.

Napríklad dobrí bežci

Práve vzory sú podľa Dávida pre deti z rómskych osád to najdôležitejšie. „Nedávno mi učiteľka z mojej základnej školy povedala, že sa detí pýtala, čím chcú byť. Veľa z nich vraj povedalo, že chcú byť ako ja,“ teší sa Dávid.

Tieto deti majú s majoritou väčšinou len zlé skúsenosti, veria predsudkom a s nikým mimo osady sa nekamarátia. Práve to chcú v projekte Schopné deti zmeniť.

K mentorovi, ktorý sa s nimi v ich dedine učí a pomáha im, pribudne online mentor.

„Máme chlapca, ktorý ma túžbu stať sa bežcom; prihlásili sa dvaja profesionálni bežci, ktorí by radi naplnili jeho sen,“ vysvetľuje Peter celý systém.

Ak je online mentor z mesta, kde sú dobré stredné či vysoké školy, aj to je výhoda, no nie podmienka.

Prihlásiť sa môže ktokoľvek, práve v týchto dňoch prebiehajú online pohovory.

Projekt na pomoc deťom z rómskych osád je o nezištnej pomoci. Mentori nemajú deti finančne podporovať, ide hlavne o kamarátstvo.

Dávid Korčkovský s deťmi. Foto - Schopné deti
Dávid Korčkovský s deťmi. Foto – Schopné deti

Musím byť dva kroky pred ostatnými

S celým projektom ešte len začínajú, no myslia aj dopredu. Chceli by mať pod krídlami sto detí z lokalít, kde ETP Slovensko pôsobí. Dávid a Peter chcú využiť svoje skúsenosti a pomôcť deťom, aby si ľahšie našli cestu k svojmu mentorovi.

Aj deti z rómskych osád majú svoje sny. Podľa Dávida však nemôžu byť na rovnakej úrovni s ostatnými, šance sa im v živote znižujú práve preto, že pochádzajú z osady: „Vždy som v sebe cítil, že musím byť dva-tri kroky pred ostatnými, lebo som Róm. Pochopil som to už v puberte.“

Za projekt sa prihovárajú viacerí známi ľudia, napríklad speváčka Eva Máziková, šéfka Dobrého anjela Ľudmila Kolesárová, hudobníčka Silvia Šarköziová či herec Juraj Kemka.

Video: Ľudmila Kolesárová a Schopné deti

Video: Silvia Šarköziová a Schopné deti

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie