Denník N

Prečo sa vydavatelia boja Panta Rhei a čo s tým má J&T

Jedna z vyše tridsiatich predajní Panta Rhei. Foto N – Tomáš Benedikovič
Jedna z vyše tridsiatich predajní Panta Rhei. Foto N – Tomáš Benedikovič

Sieť kníhkupectiev považuje obvinenia zo snahy o monopol za prejav emócií a tlak zo strany konkurenta.

Jedna z vyše tridsiatich predajní Panta Rhei. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jedna z vyše tridsiatich predajní Panta Rhei. Foto N – Tomáš Benedikovič

V lete 2012 im hrozil bankrot, teraz im hrozí, že prídu o knihy od niekoľkých vydavateľov. Spoločnosť Panta Rhei, ktorá prevádzkuje takmer štyridsať kníhkupectiev a má tretinový podiel na slovenskom knižnom trhu, chce zmeniť spôsob dodávania kníh. Jeho praktickým dôsledkom by bolo menej peňazí pre vydavateľov a viac pre sieť Panta Rhei.

To sa, pochopiteľne, nepáči vydavateľom, ktorí sa zomkli a zverejnili spoločné vyhlásenie, v ktorom pomenovali svoje obavy z možného vývoja na knižnom trhu.

Čo by znamenal jeden distribútor

„Panta Rhei listom oznámilo, že prechádza na iný spôsob distribúcie a že všetci sa s nimi musia dohodnúť na nových obchodných podmienkach,“ hovorí predseda Združenia vydavateľov a kníhkupcov Daniel Kollár.

Konkrétne povedané, kým doteraz knihy do siete Panta Rhei prichádzali cez viacerých dodávateľov, nový návrh hovorí o presune na distribúciu Ikar. Podľa návrhov zmlúv chce Ikar zvýšiť svoj rabat na 53 percent a ďalšie percentá si od vydavateľov pýta za rôzne bonusy, skontá, doby splatnosti faktúr, poškodené či stratené knihy. Dodatočné peniaze budú musieť obetovať vydavatelia, ktorí budú chcieť výraznejšie zviditeľniť svoje knižné novinky v predajniach Panta Rhei.

„Nemyslíme si, že by bolo dobré, keby slovenský knižný trh ovládol jeden distribútor, ktorý bude môcť následne z pozície sily diktovať podmienky vydavateľom na jednej strane a kníhkupcom na strane druhej,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré podpísalo 29 vydavateľov. V zozname sú veľkí hráči ako Slovart, Marenčin PT, ale aj stredné a menšie vydavateľstvá ako Kalligram, Artforum, EvitaPress, Premedia alebo KK Bagala.

Podľa vydavateľov ide o dôsledok postupného prebratia siete kníhkupectiev Panta Rhei a najväčšej knižnej distribúcie Ikar finančnou skupinou J&T.

„Vnímame to ako snahu o ovládnutie a monopolizáciu slo­venského knižného trhu,“ uviedli vo svojom vyhlásení.

Spoločnosť Panta Rhei označuje obvinenia z ohrozovania trhu za prejav emócií. „Panta Rhei nie je v monopolnom postavení. Patrí jej približne tridsať percent maloobchodného knižného trhu, takže zďaleka nemožno hovoriť o monopole. K tomu nesmeruje ani užšia spolupráca s Ikarom,“ vysvetľujú konatelia László Bödők a Igor Mrva. „Naším zámerom je mať úzku spoluprácu s kvalitným a stabilným distribučným partnerom.“

Vedenie spoločnosti tvrdí, že s vydavateľmi chcú rokovať o zmenách, ktoré prinesú efektívnejšie spoločné fungovanie. Médiám poskytli porovnanie tržieb jednotlivých vydavateľstiev vo svojej sieti.

„Keďže predaj väčšiny vydavateľov podpísaných vo vyhlásení posledné roky v Panta Rhei rastie, všetky spomínané obvinenia cítime, žiaľ, ako tendenčný tlak zo strany nášho konkurenta, so snahou nás poškodiť.“

info

Bitka o lukratívny priestor

Tým konkurentom sa myslí sieť kníhkupectiev Martinus. Jej šéf Michal Meško [člen  redakčnej rady denníka N – pozn. red.] pred pár dňami na blogu zverejnil, že Panta Rhei vytlačil neférovým spôsobom Martinus z priestorov nového trnavského obchodného centra.

„Rokovania s developerom, ktoré trvali od roku 2012, sme spoločne zavŕšili podpisom zmluvy v januári 2014 a začali sme sa chystať na realizáciu a otvorenie,“ napísal Meško.

Dodal, že vo februári tohto roka však Martinus dostal jednostrannú výpoveď zmluvy: „V liste sa píše, že v našom plánovanom priestore údajne nastali projektové zmeny, pre ktoré v ňom naše kníhkupectvo nebude môcť byť. A vzhľadom na aktuálny stav predprenajatosti nám nedokážu ponúknuť žiadny alternatívny priestor.“

Podľa Meška mu členovia vedenia Panta Rhei následne potvrdili svoj vlastný záujem o predajňu v najväčšom nákupnom centre v Trnave.

Podľa Panta Rhei je rozhodnutie akceptovať konkrétneho nájomcu vždy na developerovi. „Súťaženie o kvalitné priestory nepovažujeme za nekalé správanie.“

Panta Rhei
Sme odsúdení na spoluprácu, priznávajú vydavatelia. Foto N – Tomáš Benedikovič

Odsúdení na spoluprácu

Šéf vydavateľstva Marenčin PT považuje spoločné vyhlásenie vydavateľov za správne. „Ozývali sme sa aj predtým, ale už je najvyšší čas. Vstup do distribúcie Ikaru znamená odovzdanie citlivých informácií o vydavateľstve. Ikar je priama konkurencia, je to aj vydavateľstvo, aj distribúcia, aj kníhkupectvo,“ povedal Albert Marenčin.  

Podľa neho Panta Rhei tvrdo nastavilo podmienky, ale je na každom vydavateľovi, aké zmluvy si nakoniec vyjedná. On sám si vie predstaviť, že za istých podmienok by podpísal aj aktuálny návrh novej zmluvy. „Rabat nie je jediné kritérium. Momentálne treba upokojiť situáciu, začať pracovať a zvýšiť vzájomný obrat. Do siete Panta Rhei dodávame naše knihy sami.“

Práve papierové zjednodušenie prísunu kníh cez jedného centrálneho dodávateľa je argumentom Panta Rhei v prospech dohody s Ikarom. Vydavatelia však upozorňujú, že ide o nezvyčajný model. „Jeden extrém bol, že doteraz mali viac než dvesto dodávateľov. Ale jediný dodávateľ by bol druhým extrémom. Vo svete majú veľké knižné siete štandardne niekoľkých dodávateľov,“ vysvetľuje Daniel Kollár.

Šéf organizácie zastupujúcej vydavateľov a kníhkupcov si momentálne nechce predstavovať radikálnu situáciu v podobe bojkotu siete Panta Rhei. „Vyhlásenie je len predbežným vyjadrením našich obáv. Chceme, aby mali distribútori rovnaké podmienky. Sme odsúdení na spoluprácu.“

S tým súhlasí aj Juraj Heger, riaditeľ Slovartu, ktorý je podľa počtu kníh druhým najväčším vydavateľom na Slovensku. „Vyhlásenie vydavateľov má byť impulzom pre Panta Rhei. Situáciu treba pokojne a korektne riešiť v prospech oboch strán.“

Aj reakcia vedenia Panta Rhei sa končí zmierlivo: „Veríme, že obchodnú komunikáciu štandardne prenesieme za rokovací stôl.“

jNy4M (1)

Čo majú spoločné Panta rhei a J&T

Keď mala v roku 2012 spoločnosť Panta Rhei finančné problémy, predala podiel vo výške štyridsať percent Diversified Retail Company, ktorej finančným partnerom bola skupina J&T. Tá cez spoločnosť Arraviet vlani vstúpila aj do najväčšieho slovenského vydavateľstva Ikar.

Diversified Retail Company má oficiálne sídlo v bratislavskom River Parku, ktorý patrí J&T. Predsedom jej predstavenstva je Igor Mrva. Ten má podľa obchodného registra zároveň rovnakú funkciu v Ikare a je aj jedným z dvojice konateľov spoločnosti Panta Rhei.

„Investor a finančný partner v roku 2012 poskytnutím úveru umožnil príliv čerstvých peňazí,“ tvrdí vedenie Panta Rhei. „Všetky tieto peniaze skončili práve u vydavateľov. Bolo to v období, keď samotná Panta Rhei čelila kríze a mnohí vydavatelia stáli na pokraji bankrotu. Nebyť tejto finančnej injekcie, dnes by tu veľmi pravdepodobne neboli nielen mnohí z vydavateľov, ale zrejme ani mnohí predajcovia. Tieto prostriedky pomohli nielen Panta Rhei, ale aj vydavateľom prekonať krízu a stabilizovať trh.“

Vedenie Panta Rhei priznalo, že v súčasnosti je klientom J&T Banky, ktorá jej poskytla prevádzkový úver, ale nijakým spôsobom do jej obchodnej stratégie nezasahuje.

„J&T Banka sa nemôže verejne vyjadrovať, či akákoľvek spoločnosť je alebo nie je jej klientom, lebo jej to nedovoľuje zákon o bankách. Komentovať súčasné dianie na knižnom trhu nám neprináleží. Zároveň odmietame obvinenia z jeho ovplyvňovania,“ vyjadrila sa hovorkyňa J&T banky Jana Jarošová.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie