Denník N

Ako zneli slovenské Vianoce pred dvesto rokmi?

Foto – Ján Lukáš
Foto – Ján Lukáš

Súbor Solamente naturali pokračuje v mapovaní hudobnej minulosti na našom území. Teraz nahral vianočnú hudbu z 18. a 19. storočia a predstaví ju na štyroch koncertoch.

Bol to samostatný druh hudby. Mal názov Vianočná pastorela a uvádzal sa počas sviatkov v období od Štedrého večera do Troch kráľov od konca 17. do 19. storočia. Komponovali ju rehoľníci aj svetskí skladatelia, v textoch sa tak skloňovalo narodenie Ježiša Krista, ale do hudby presakoval aj vplyv ľudových piesní z pastierskeho prostredia.

Práve tieto skladby z územia Slovenska teraz pozbieral a naštudoval súbor Solamente naturali vedený huslistom Milošom Valentom. Album Pastorella je už šiestou nahrávkou, na ktorej sa snažia historicky čo najvernejšie oživiť  archívne hudobné pramene. Je to kus histórie, ale zároveň stále živá hudba ponúkajúca „alternatívny“ vianočný soundtrack k notoricky známym koledám.

pastorella-cover„S Vianocami sa odpradávna spájalo množstvo ľudových zvykov – betlehemské a jasličkové hry, obchôdzky, koledovanie. Na vidieku pastieri chodili pred polnočnou omšou po dedine, trúbili na rohoch a dlhých pastierskych trúbach, spievali vianočné piesne a koledy. Rozšírenie týchto ľudových obyčajov súvisí u nás s tzv. kolonizáciou na základe valašského práva, ktorá prebiehala v niekoľkých etapách už od 14. storočia a pokryla územie stredného a severného Slovenska až po Moravu,“ píše v booklete albumu Pastorella hudobná historička Anna Žilková. „Osemnáste storočie bolo obdobím posledného rozkvetu pastierskeho, teda valašského stavu. Vianočná pastorálna tvorba žila v blízkosti ľudovej hudby a rozvíjala sa vo veľmi živom a plodnom kontakte s ľudovou nielen hudobnou tradíciou.“

V kolekcii 24 skladieb sú diela z františkánskych zborníkov P. Juraja Zrunka a P. Paulína Bajana, ilavského organistu Jána Cserneya, púchovského kantora Jána Nepomuka Gabryela, pedagóga na hrádockej lesníckej škole a organistu Františka Pospíšila a ďalších. Všetky budú uvedené v premiére.

Kedy a kde

6. 12. Bratislava, Slovenská filharmónia
7. 12. Trnava, Kostol sv. Jakuba
9. 12. Banská Bystrica, Evanjelický kostol
12. 12. Žilina, Dom umenia Fatra

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie