Denník N

Francúzsku ľavicu má zachrániť netypický lavičiar, ktorého prezývajú Matador

Manuel Valls bozkáva svoju matku počas ohlásenia, že bude kandidovať na prezidenta. Foto – TASR/AP
Manuel Valls bozkáva svoju matku počas ohlásenia, že bude kandidovať na prezidenta. Foto – TASR/AP

Manuel Valls odstúpil z pozície francúzskeho premiéra, bude kandidovať za socialistov na prezidenta. Nie je veľkým fanúšikom multikulturalizmu.

Manuel Valls (54) konečne dostal možnosť oznámiť, že chce byť francúzskym prezidentom a vzdáva sa preto postu premiéra. Socialistický politik sa na takéto oznámenie pripravoval niekoľko mesiacov.

Čakal len na to, kedy súčasná hlava štátu Francois Hollande uzná, že jeho nepopularita medzi Francúzmi je taká silná, že pokúšať sa o znovuzvolenie by bolo jednoducho márne. Hollande sa možnosti opätovne sa stať prezidentom vzdal minulý týždeň.

Valls, ktorý ešte na začiatku budúceho roka musí vyhrať primárky v rozhádanej Socialistickej strane, čo sa nevie ujednotiť v tom, či má byť viac doľava, alebo viac do stredu, však nemá v tejto chvíli podľa prieskumov veľké šance dostať sa do rozhodujúceho druhého kola. Tam prieskumné agentúry vidia kandidáta pravice Francoisa Fillona a líderku radikálnej pravice Marine Le Penovú.

Bývalý premiér však verí, že sa mu podarí zjednotiť ľavicu a osloviť voličov, ktorým nie je sympatická ani xenofóbna nacionalistka Le Penová, ani v sociálnych veciach konzervatívny a v ekonomike príliš protrhový Fillon. Na to sa však musí rýchlo a presvedčivo dištancovať od Hollanda, ktorý z neho urobil premiéra.

Nie typický ľavičiar

Valls sa podľa magazínu Politico na to, že raz bude kandidátom na prezidenta, chystá prakticky odvtedy, čo vstúpil do vysokej politiky. Na rozdiel od Hollanda a jeho blízkych nie je salónnym ľavičiarom, ale skôr pragmatikom, ktorý sa vidí v ideologicky nevýraznej „tretej“ ceste, s akou sa podarilo uspieť napríklad Tonymu Blairovi v Británii.

V politike je v Španielsku narodený potomok rodiny, ktorej Francúzsko poskytlo azyl počas tamojšej občianskej vojny, prakticky od ukončenia štúdia histórie. Najprv pracoval ako poslanecký asistent, potom sa sám stal poslancom a stúpal aj v hierarchii Socialistickej strany.

Bol starostom jedného z chudobnejších parížskych predmestí, Évry, ktoré postihlo to, že sa odtiaľ globálne spoločnosti presunuli na iné miesta a zanechali za sebou množstvo nezamestnaných. V Évry žijú aj moslimskí prisťahovalci a Valls bol známy tým, že odmietal, aby tam mali svoje halal (rešpektujúce moslimské stravovacie zákony) supermarkety.

V ponímaní multikulturalizmu tiež nie je práve typickým ľavičiarom, je zástancom francúzskeho sekularizmu. Opakovane sa zamýšľal nad tým, či je islam kompatibilný s francúzskou republikou, pri debate o zákaze burkín zase povedal, že symbolom Francúzska je skôr odhalený ženský prsník (ako má Marianne – symbol Francúzskej revolúcie) ako burka.

Valls bol premiérom v čase, keď Francúzsko zasiahla vlna teroristických útokov spáchaných aj francúzskymi občanmi moslimského pôvodu, čo poznačilo jeho rétoriku o boji s radikálnym islamizmom. Patril tiež k tým predstaviteľom európskych štátov, čo odmietali kvóty na prijímanie utečencov a rozhodne ich nevítali s otvorenou náručou.

Má rád arénu

Vallsa zvyknú porovnávať s pravicovým politikom a bývalým prezidentom Nicolasom Sarkozym. Obaja sú synovia otcov prisťahovalcov, ale majú silnú vášeň pre Francúzsko, obaja boli ministri vnútra a podľa BBC  sa radi ukazovali na miestach trestných činov, aby vyzerali akcieschopní.

Energickému, nepokojnému Vallsovi, ktorého volajú Matador pre jeho bojovnú povahu, takéto prirovnanie neprekážalo. „Pri čo len menšej hrozbe ako matador vstúpi pyšne vystretý do arény s horiacimi očami,“ opísal ho dávnejšie denník Le Monde.

Teraz ho čaká ťažký boj. Francúzi sú sklamaní z vlády socialistov, ktorá nepriniesla lepšiu životnú úroveň, ale skôr viac strachu z terorizmu, prisťahovalectva a obavy o charakter Francúzska a spolužitie medzi jednotlivými skupinami. Na to dobre hrajú populisti a všetci tí, čo odmietajú tradičné strany, ktoré Valls predstavuje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Emmanuel Macron

Svet

Teraz najčítanejšie