Denník N

Mohol zabíjať a mučiť, no aj tak je Castro dobrák od kosti

Rešpekt kubánskemu vodcovi v stoji vyjadrilo 193 zástupcov členských krajín OSN.

Keď zomrel Fidel Castro, bolo mi do plaču. Videl som zasadnutie Valného zhromaždenia OSN, kde ženy aj muži sklonili hlavy a držali minútu ticha. Dojemné. Noviny písali, že rešpekt kubánskemu vodcovi v stoji vyjadrilo 193 zástupcov členských krajín. Škoda, že noviny nenapísali, kto sa nezúčastnil, mohol mi medzi slzami smútku preblesknúť aj škodoradostný úsmev.

Ešte pár titulkov z agentúr, ktoré vženú slzy aj do zarastenej mužskej tváre. „Ikonický líder 20. storočia“, „Ten, ktorý miloval svoju krajinu“, „Čínsky ľud stratil blízkeho súdruha a úprimného priateľa“, „Zo svetovej scény odišla veľká postava“, „Svet stratil muža, ktorý bol pre mnohých hrdinom,“ vyhlásil napríklad predseda Európskej komisie Juncker. Keď sa českí novinári pýtali na Castrovu podporu sovietskej invázie do Československa, dostalo sa im odpovede, že je to príliš úzky pohľad na realitu. To som sa už naozaj rozplakal.

Sledoval som aj to, ako kubánski pionieri s červenými šatkami sprevádzajú Fidela na jeho poslednej ceste. Muži aj ženy v kubánskych uliciach plakali úprimne. Spomenul som si na výlet do ruského Vladikavkazu, kde sa niektorí muži pri spomienke na Stalina a po pár litroch pálenky tiež rozplakali. Aj oni úprimne. Z fotografií som však nadobudol dojem, že v uliciach hlavného mesta Kuby, kadiaľ prevážali rakvu, nie je tlačenica. Mnohí Kubánci stačili emigrovať a nečakali na poslednú Castrovu jazdu.

„Bojovník za slobodu kubánskeho ľudu“, ako Castra označili českí komunisti, je svojím spôsobom záhada. Človek môže zabíjať, vraždiť, posielať svojich odporcov do väzenia, mučiť ich, ale stačí, keď si vezme do úst poriadnu cigaru a veľmi dlho hovorí o slobode a nezávislosti, a sem tam pľuvne na Ameriku, už je to dobrák od kosti. A, samozrejme, musí mať rád deti a musí sa o ne starať. Veľmi populárny je napríklad argument, že Castro zaviedol bezplatné zdravotníctvo a že dojčenská úmrtnosť na Kube je najnižšia na svete.

Táto informácia preletela tlačou pred pár rokmi, keď novinári zo štatistík zistili, že dojčenská úmrtnosť na Kube je nižšia ako v Spojených štátoch. Fidel to Amíkom naložil. Lenže vytmavil to aj Slovensku, ktoré je na tom horšie ako Kuba. Netuším, čo je príčinou a čo to znamená. Asi je na tom Kuba lepšie a ženy by tam určite chceli rodiť.

Asi nie som dobrý človek, keď sa priživujem na smrti iného človeka. No ako tak čítam noviny, Fidel je nesmrteľný. Keď som si v bare objednával niečo ostrejšie, aby som sa z toho spamätal, do pier mi samy vbehli dve slová. Cuba libre. Dlho to už trvať nebude.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie