Denník N

Čo hovoria poslanci Jarjabek, Remišová, Paška a ďalší na nový rokovací poriadok?

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Poslanci Národnej rady odhlasovali zmenu rokovacieho poriadku. Čo to pre nich znamená?

Foto N - Tomáš Benedikovič

Veronika Remišová, OĽaNO

Poslanci vládnej koalície aj napriek zásadným výhradám prezidenta a opozičných poslancov schválili nový rokovací poriadok. Nie je náhoda, že o návrhu rokovacieho poriadku sa začalo rokovať v čase, keď sa vládna koalícia nevie vyrovnať so vzťahmi svojho ministra s človekom podozrivým z daňových podvodov. Táto zmena rokovacieho poriadku je jednoznačne určená na umlčanie opozície. Pán Danko by chcel, aby sme sa v parlamente rozprávali ako na pikniku – o svetovom mieri. Nám však dali ľudia mandát nie na to, aby sme sa rozprávali o tom, čo si želá pán Danko, ale aby sme kontrolovali vládu, dávali pozor, aby sa peniaze občanov míňali zmysluplne a hospodárne, snažili sa opraviť zlé zákony, navrhovali lepšie riešenia pre ľudí a hovorili o prešľapoch vlády. Novela rokovacieho poriadku nerieši problémy ľudí, rieši len mocenské ambície predsedu SNS a snahu vládnej koalície zalepiť ústa kritikom.

Poslankyňa SaS Natália Blahová. Foto - archív N. B.

Natália Blahová, SaS

Nový rokovací poriadok pre mňa znamená lámanie demokracie. Ak predkladatelia tohto zákona dôvodia, že chceli zabezpečiť slušnosť, tak slušnosť nemožno vymôcť žiadnym zákonom. Slušnosť buď je alebo nie je. Je viac v činoch, ako v slovách. Týmto slušnosť nezabezpečili, svojimi činmi ju nezabezpečujú tiež.

Foto N - Tomáš Benedikovič

František Šebej, Most-Híd

Nie som šťastný z toho, že obmedzí čas vystúpenia poslancov, ale nesúhlasím s námietkou, že je to šité špeciálne na opozíciu. Obmedzí to čas na vystúpenie všetkým, vrátane mňa. Nemyslím si, že je to v rozpore s Ústavou, hoci to niektorí tak môžu vidieť, nech o tom rozhodne Ústavný súd. V prvom momente som necítil potrebu meniť zákon o rokovacom poriadku parlamentu, ale keďže sa na tom dohodla koalícia, tak sme za to hlasovali a je to schválené.

paskaJaroslav Paška, SNS

Je to pokus o zlepšenie v Národnej rade, najmä vo vzťahu ku kultúrnosti a kultivovanosti vystupovania.

 

Dušan Jarjabek kultúrne dedièstvoDušan Jarjabek, Smer

Veľmi dúfam, že prinesie väčší poriadok. Aby sa už nikdy nestalo, že mi niekto bude v parlamente brániť vykonávať mandát, ako sa mi to stalo. Aby sme sa začali k sebe chovať kultúrnejšie a budeme sa rešpektovať navzájom, čo sa tiež nestalo, aby sme sa zámerne nezdržovali, čo sa tiež stalo. Takto by som mohol pokračovať, na konci by však bola obava, pretože medzi nami sú ľudia, ktorí dopredu povedali, že žiadny nový rokovací poriadok nebudú rešpektovať a dávajú stále najavo, že nerešpektujú ani starý. Obávam sa, či obstojí vynútiteľnosť práva dodržiavať rokovací poriadok len pokutami a či to bude dostačujúce. Obávam sa, že na tú situáciu v parlamente, na tú anarchiu, ktorá tam niekedy je vďaka možno štyrom poslancom, nebude ani takto stavaný rokovací poriadok postačovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nový rokovací poriadok

Slovensko

Teraz najčítanejšie