Denník N

Google chce byť mobilným operátorom, zľavy však neprinesie

Všetko pre biznis na webe. Foto – TASR/AP
Všetko pre biznis na webe. Foto – TASR/AP

Na konferencii v Barcelone potvrdil viceprezident spoločnosti Google to, o čom sa hovorilo už dávnejšie. Google sa v Spojených štátoch stane mobilným operátorom, vlastnú sieť však nevybuduje. Veľké mobilné spoločnosti chce dotlačiť do toho, aby inovovali.

Produktom od internetového giganta Google sa dnes nevyhne asi nikto, kto je online.

Popri softvéri vyrábajú vlastné smartfóny či tablety, snažia sa zrýchliť internet v niektorých amerických mestách a na balónoch chcú internet rozšíriť aj na ťažko dostupných miestach či v rozvojových krajinách bez vyvinutej infraštruktúry.

Najnovšie to chce Google v Spojených štátoch skúsiť s mobilnou sieťou. Internetová spoločnosť sa chce stať novým mobilným operátorom.

„Rozmýšľame nad tým, ako spojiť mobilné siete s WiFi tak, aby spolu fungovali bezchybne,“ vyhlásil počas Svetového kongresu mobilov v Barcelone Sundar Pichai, viceprezident Googlu.

Žijú z reklamy

Keď vznikal tento text, mal som zapnutý Chrome, dnes najpopulárnejší internetový prehliadač na svete. Poštu si ako milióny ďalších ľudí kontrolujem cez Gmail. S kolegami si väčšinou píšem cez aplikáciu Google Talk, známu tiež ako gtalk (ktorú postupne nahrádza aplikácia Hangouts).

Ak by som sa chcel odreagovať od ruchu v redakcii, pustil by som si hudbu na YouTube. V smartfóne mám systém Android, tento článok píšem do Google Docs, ktorý ho hneď ukladá na Google Drive. Nehovoriac o tom, že najrýchlejšou cestou, ako si dnes niečo overiť, je vyhľadávač od Googlu.

To všetko ukazuje na to, že základ biznisu Googlu je dnes ešte stále na internete. A drvivú väčšinu ziskov dosahuje spoločnosť z predaja reklamného priestoru.

Za posledný kvartál minulého roka sa tieto zisky vyšplhali až na vyše 16 miliárd dolárov. Podľa analytikov je však otázne, či sa Googlu podarí ťažiť peniaze z reklám aj v budúcnosti. Čoraz viac ľudí totiž na internet chodí cez smartfóny, kde sa spoločnosti až tak dobre nedarí.

„Nevieme, koľko peňazí zarába Google na mobiloch. Vieme však, že jeho podiel na zisku z reklám v mobiloch sa zmenšuje,“ napísal Aaron Tilley z magazínu Forbes.

Dostať ľudí na web

Väčšinou to funguje takto: vždy, keď sú zisky firmy až príliš závislé od jedného zdroja, malo by sa jej vedenie snažiť o to, aby peniaze získali aj z iných služieb či produktov.

Na prvý pohľad niet Googlu čo vyčítať. Vyvinuli svoj vlastný operačný systém, ktorý dnes využíva väčšina smartfónov, vyrábajú vlastné telefóny či tablety a prichádzajú s úplne novými nápadmi, ako sú okuliare Google Glass či autá s autopilotom.

Tie však zisky neprinášajú. Skôr ako o rôznorodosť ide Googlu o to, ako posilniť svoju pozíciu na internete. Ak sa na web pripojí ešte viac ľudí, tí následne zvýšia zisky spoločnosti z reklám.

Je pravdepodobné, že presne to je cieľom najnovšej aktivity – spustenia vlastnej mobilnej siete. To však neznamená, že Google teraz v Spojených štátoch vybuduje vlastnú sieť.

Vedenie spoločnosti na konferencii v Barcelone ohlásilo, že rokuje s najväčšími mobilnými operátormi, ktorí by jej mohli poskytnúť svoju infraštruktúru. Ceny za svoje služby by si však Google nastavil nezávisle od nich. Na Slovensku takto funguje napríklad Tesco Mobile.

Vlastnú mobilnú sieť by mal Google podľa portálu TechCrunch spustiť „v najbližších mesiacoch“. Google však nemá ambíciu konkurovať veľkým operátorom. Spoločnosti ide skôr o to, aby mobilným spoločnostiam ukázala nové možnosti.

„Naším cieľom je prísť s inováciami, ktoré by si podľa nás mali osvojiť aj iní operátori,“ povedal Pichai podľa denníka Wall Street Journal.

Táto stratégia by mohla spoločnosti priniesť nové zisky. A to aj napriek tomu, že jej mobilnú sieť zrejme využije len málo zákazníkov.

„Ak by sa im podarilo znížiť ceny mobilných služieb a zvýšiť rýchlosť surfovania, viedlo by to k tomu, že by ľudia využívali služby Googlu ešte viac,“ napísal Dan Frommer z portálu Quartz.

To si myslí aj Bill Menezes z analytickej spoločnosti Gartner. „Všetko, čo Google robí, robí preto, aby zvýšil dopyt po svojich základných službách,“ povedal Menezes pre portál PC World.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie