Denník N

Kirk Douglas má 100 rokov, toto sú jeho najlepšie filmy (video)

Ak má niekto nárok na pojem herecká legenda, je to bez debaty aj tento Američan.

„Nebol práve otcovský typ, spomína Michael Douglas. „Spätne to vidím tak, že bol najprv filmovou hviezdou a až potom rodičom,“ povedal slávny syn slávneho otca pre britský bulvárny denník Daily Mirror.

„Ale nech to vezmeme z hociktorej strany, Kirk bol muž, ktorý vrhal – a stále vrhá – veľmi dlhý tieň. Bol a je nesmierne dynamický a väčší než sám život, niekedy dosť agresívny, maskulínny typ, ktorý zbožňoval ženy.“

Kirk Douglas, ktorý sa pred sto rokmi narodil ako Issur Danielovitch a vo filmoch stvárnil takmer 90 rolí, má zložitú osobnosť a veľa toho za sebou.

Okrem troch nominácií na Oscara a dvoch Zlatých glóbusov aj dve stroskotané manželstvá, nespočetné nevery, ťažké detstvo v rodine chudobných a negramotných roľníkov pôvodom z Ruska, prísneho otca („keď mi kúpil zmrzlinu, bolo to viac ako Oscar,“) či ústrky pre židovský pôvod.

Prežil pád helikoptéry, ktorý pochoval dvoch jeho spolucestujúcich. V roku 1996 po mŕtvici, ktorá mu vzala schopnosť reči, rozjímal nad samovraždou. Napokon sa pozbieral,  ešte ten rok pri preberaní Oscara za celoživotné dielo dokázal plynulo predniesť ďakovnú reč a neskôr sa ešte vrátiť k herectvu.

Hoci inak mu piť alkohol lekári neodporúčajú, storočnicu môže zapiť pohárikom vodky. My si dajme výber z toho najlepšieho, čo Kirk Douglas zahral na plátne:

Šampión / Champion (1949)

https://www.youtube.com/watch?v=Mbe1YJVUm-s

Chudobný športovec to dotiahne na vrchol – to je v skratke kariéra samotného herca, ktorý sa z hebrejskej školy preboxoval na univerzitu a k herectvu, kde zužitkoval aj športovú prax. Jeho prvá nominácia na Oscara.

Mesto ilúzií / The Bad and the Beautiful (1952)

Skrachovaný producent, ktorého okolie neznáša. Jedna z najpravdivejších snímok o hollywoodskom zákulisí zaujme na svoje časy nie bežným experimentom, keď svoj príbeh rozpráva vo flashbackoch do minulosti.

Smäd po živote / Lust for Life (1955)

Vincent van Gogh v životopisnom príbehu slávneho impresionistu podľa knihy Irvinga Stona. Jeho tretia, opäť nepremenená nominácia na Oscara.

Cesty slávy / Paths of Glory (1957)

Tvrdohlavý armádny dôstojník v snímke, ktorá je jedným z najlepších protivojnových filmov. Mladému Stanleymu Kubrickovi dala priestor filmová spoločnosť, ktorú Kirk Douglas po nezhodách s producentmi v polovici 50. rokov opustil.

Spartakus / Spartacus (1960)

Vodca vzbury otrokov v starovekom Ríme je jeho najznámejšia rola. Dôležitú úlohu však hral aj ako producent. Tým, že im dal prácu na historickom veľkofilme, pomohol rehabilitovať viacerých tvorcov, ktorí boli v čase maccarthyzmu na čiernej listine.

Statoční sú osamelí / Lonely Are the Brave (1962)

Kovboj, ktorý príde na to, že byť vydedencom nie je, ako bývalo. Western-newestern o tom, čo znamená sloboda pre jednotlivca, je jeho obľúbenou filmovou úlohou. Časom sa stal kultovou klasikou, ktorá sa hrá dodnes.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie