Denník N

Ukázali unikátne fotky, ako lasica letí na ďatľovi

Nestáva sa často, aby sa lasice odvážili napadnúť vtáka. Keď pristál, podarilo sa mu ujsť.

Fotografie lasice cestujúcej na chrbte ďatľa sa behom pár minút stali internetovým fenoménom.

Idealisti si scénu vysvetlili po svojom – ako dôkaz citlivej prírody, v ktorej si zvieratá pomáhajú. V skutočnosti však išlo o boj – drobná lasica napadla vtáka v londýnskom parku a ten si ju prehodil cez chrbát a odrazil sa od zeme.

Svedkami situácie boli Martin Le-May a jeho manželka Ann, ktorým sa spoza stromu podarilo odfotiť unikátne fotografie počas náhodnej prechádzky.

Keď ďateľ pristál, podarilo sa mu ujsť a lasica utiekla do trávy.

Nevídané obrázky rýchlo preleteli internetom a preposielali si ich naraz tisícky ľudí. Samotná scéna je však ešte vzácnejšia, pretože sa nestáva často, aby sa lasice odvážili napadnúť vtáka. Sú to síce dravé tvory, no väčšinou sa živia králikmi, menšími cicavcami alebo mláďatami vtákov či vajcami v hniezdach.

Aj odborník na ďatľov Stuart Marsden z Manchester Metropolitan University tvrdí, že „nikdy v živote podobné niečo nevidel“. Ďatľa vraj lasica napadne len vtedy, keď bráni svoje hniezdo a mláďatá. Väčšinou sa lasice nerozhodnú loviť vtáky, ktoré sa iba kŕmia mravcami na zemi v parku. Je to podľa neho veľmi neobvyklá scéna.

„Keď sa vták, aký je na fotografii, s nákladom na chrbte zdvihne zo zeme a vyletí, je to naozaj niečo úžasné,“ povedal Marsden pre BBC.

Možno práve preto sa BBC rozhodlo rozbehnúť čitateľskú súťaž s názvom Extraordinary (Mimoriadne). Očakávajú fotografie prírody a zvierat, ktoré budú zvláštne rovnakým alebo podobným spôsobom ako záber manželov Le-Mayovcov. Do súťaže sa čitatelia môžu zapojiť priamo, prípadne zasielať zábery BBC prostredníctvom Twitteru.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Svet

Teraz najčítanejšie