Denník N

Ako sa Lajčákovo ministerstvo vyhlo prezradeniu súperov agentúry Evka

Shooty: Tak to chodí, 21. novembra 2016.
Shooty: Tak to chodí, 21. novembra 2016.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák pri podozreniach z drahých kultúrnych podujatí k slovenskému predsedníctvu lavíroval medzi odhodlaným „ukážeme všetky fakty“ až po rezignované „nejde to“.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok v stredu oznámil, že definitívne nezverejnia súperov agentúry Evka v spornom minitendri na galavečer k uvedeniu loga slovenského predsedníctva. Verejnosť sa tak asi nikdy nedozvie, či takzvaný prieskum trhu, v ktorom úradníci oslovili tri konkrétne agentúry, neprebehol len naoko.

Korčok to vysvetlil tým, že zákon ministerstvu nič také neukladá, a navyše to ani nemôžu spraviť, ak s tým oslovené firmy nesúhlasia. A tie nesúhlasia. „Ministerstvo to nemôže zverejniť, lebo si to tie firmy neželajú,“ povedal štátny tajomník s tým, že nevie, prečo si to neželajú.

Na otázku, či je to transparentné, Korčok povedal: „Nie som odborník na to, či mám tieto veci považovať za transparentné, alebo nie. Považujem sa za odborníka na zahraničnú politiku a to, čo robíme, robíme v súlade so zákonom.“ Bola aspoň na začiatku šanca, že to môže dopadnúť inak?

„Ukážeme fakty a každý to pochopí“

Samotný galavečer usporadúvali za zvláštnych okolností: v časovej tiesni v období okolo Vianoc, na výnimku zo zákona, cez zákazku rozdelenú na tri časti a s programom, ktorý sa čiastočne podobal na program slávnostného snemu Smeru režírovaný rovnakým režisérom, Tomášom Eibnerom.

Video: Snem Smeru a práca pre štát sa nápadne podobajú
Autor: Martina Koník

Hneď na úvod treba povedať, že minister Lajčák nikdy nesľúbil, že súperov Evky zverejnia. Jeho podriadení ich taja už takmer rok – galavečer sa konal vo februári 2016 a odvtedy ministerstvo odmietalo podrobnosti tendra ukázať. Potom prišiel blog a tlačovka Zuzany Hlávkovej.

Ministra jej obvinenia zo zbytočne drahého podujatia, ktoré sa malo dohodiť agentúre blízkej Smeru, zastihli na služobke v Bosne. Reagoval rozčarovane. „Som šokovaný, ako ľudia doma zobrali obvinenia za hotovú vec. Na základe toho sa prijímajú ďalekosiahle závery, odsudzujúce bez toho, aby sa ľudia vôbec oboznámili s faktmi.“

Hlávkovú označil za referentku (v skutočnosti bola štátnym radcom, teda o osem tried vyššie) a odkázal, že po návrate všetko vysvetlí.

„Som si absolútne istý, že keď ukážeme fakty, každý to pochopí a naozaj by som chcel všetkých požiadať, aby počkali s vynášaním rozsudkov skôr, než sa oboznámia s faktmi, pretože zrazu na Slovensku sú všetci odborníci na verejné obstarávanie, na organizáciu kultúrnych programov, na organizáciu predsedníctva, zároveň sú tu všetci aj prokurátori, aj sudcovia, takže mne z toho trošku až rozum zostáva stáť.“

„Zverejniť to nemôžeme“

Tlačovú konferenciu k podozreniam zorganizoval minister deň nato, v stredu 23. októbra. Lajčákovým vysvetleniam predchádzal príhovor premiéra Fica, kde bez možnosti konfrontovať ho s otázkami odkázal novinárom, že sú špinavé protislovenské prostitútky.

Minister Lajčák novinárom vysvetľoval pozíciu Zuzany Ťapákovej vo svojom úrade či to, prečo ministerstvo priamo vyplácalo umelcov vystupujúcich na galavečere, i keď Evka mala v zmluve jasne napísané, že ich má zabezpečiť ona. Fakty k samotnému prieskumu trhu však nezverejnil.

„Ja to osobne ani neviem, to je prvá vec, a druhá vec je, že by som to mohol povedať iba so súhlasom týchto firiem,“ povedal. „Neexistuje zákonná povinnosť, ja som štátna inštitúcia, konám len v rozpätí a v medziach zákona. Pokiaľ viem, takýto súhlas neexistuje.“

Zuzana Hlávková. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zuzana Hlávková. Foto N – Tomáš Benedikovič

„O súhlas sme požiadali“

Na ďalší deň sa Lajčák vybral okolnosti kultúrnych podujatí vysvetliť aj poslancom zo zahraničného výboru, no nič nové už nepovedal. „Mohli sme rozdávať párky a zavolať hviezdnu rotu zo Superstar, ušetrili by sme,“ odpovedal na debatu, či bolo nevyhnutné logo predstaviť galavečerom vysielaným televíziou.

Po zasadnutí výboru Lajčák opäť zopakoval, že zverejnenie súperov Evky v tendri nie je zákonnou povinnosťou. „My ten súhlas nemáme, porušil by som zákon.“ Na otázku, či si súhlas od firiem aspoň vyžiadali, však Lajčák povedal, že áno, a dodal, že čakajú na ich odpoveď.

Video: Lajčákovo ministerstvo chce dôveru bez dôkazov
Autor: Martina Koník

Vypočutie úradníkov na zahraničnom výbore pokračovalo aj ďalší deň, tentoraz už bez Lajčáka. Poslanec Smeru Marián Kéry si na tomto výbore zauvažoval, že za celou kauzou môže byť okrem útoku na predsedníctvo aj útok na Lajčákovu prezidentskú kandidatúru v roku 2019.

Zrejme podobne neuvážene Kéry novinárom predpovedal, že médiá nakoniec naozaj uvidia všetky dokumenty k zákazke. „Pán minister už vysvetlil, prečo to nechcel, myslím si, že po tom všetkom je teraz taký tlak, že sa dozviete asi všetko. Aj my, aj celá verejnosť.“

„Rešpektujeme nesúhlas firiem“

Istú nádej, že by sa naozaj podarilo rozkľúčovať, či prieskum trhu nebol len naoko, dal poslanecký prieskum na ministerstve, ktorý sa začal pred týždňom. Poslanec Miroslav Beblavý po jeho začiatku povedal, že ministerstvo sľúbilo dodať aspoň na nahliadnutie dokumenty, ktoré by mohli vysvetliť, ako Evka zvíťazila.

„Najdôležitejší dokument je tzv. referátnik, interný dokument ministerstva, ktorý zaznamenáva, ako bol robený prieskum trhu, kto bol oslovený, aké boli ponuky ostatných agentúr, prečo bola vybraná agentúra Evka a kto o tom rozhodoval,“ povedal Beblavý.

Po Korčokovom vyhlásení je však otázne, či sa mená uchádzačov v tendri poslanci dozvedia. Na priamu otázku Denníka N, či ich uvidia, alebo nie, hovorca rezortu Peter Stano neodpovedal.

„Štátny tajomník Ivan Korčok včera jasne konštatoval, že dve firmy, oslovené ministerstvom nad rámec vyžadovaných povinností  v prípade obstarávania eventu na predstavenie loga, nesúhlasia so zverejnením. Ministerstvo toto stanovisko rešpektuje. Odpovede na požiadavky poslancov budú vypracované v súlade s právnymi analýzami, ktoré máme k dispozícii.“

Verejnosť majú podľa stanoviska rezortu presvedčiť kontroly Najvyššieho kontrolného úradu, Úradu pre verejné obstarávanie a Protimonopolného úradu SR, o ktoré samo ministerstvo požiadalo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie