Denník N

Strach z basy korupciu nezastavil, Rumuni volia stranu, ktorú vedie odsúdený politik

Demonštrácie v Bukurešti vlani povalili socialistickú vládu, teraz ju ľudia môžu zvoliť znova. Foto - tase/ap
Demonštrácie v Bukurešti vlani povalili socialistickú vládu, teraz ju ľudia môžu zvoliť znova. Foto – tase/ap

Víkendové voľby zrejme vyhrajú socialisti, ktorých vedie odsúdený bývalý minister. Jeden súd ho ešte čaká.

Mnohí si to predstavujú jednoducho. Vo väzení skončia za korupciu poslanci, ministri či nebodaj bývalý premiér a politici si uvedomia, že korumpovať sa nemá. Státisíce eur z úplatkov predsa za pár rokov väzenia nestoja.

V Rumunsku, ktoré sa posledné roky preslávilo svojím nekompromisným stíhaním politikov za korupciu, sa ukazuje, že to tak úplne nefunguje. Aspoň nie v priebehu pár rokov. A ľudia aj naďalej volia i politikov, ktorí už boli odsúdení.

Skorumpovaný líder

Dobrým príkladom je taký Liviu Dragnea (64). Dlhoročný poslanec miestnej Sociálnodemokratickej strany bol lokálnym politikom na juhu krajiny, kde mu hovorili aj miestny barón. Mal silný vplyv v strane a v roku 2012 sa stal ministrom pre regionálny rozvoj. Nelegálne obohatenie sa s jeho menom spomínalo vo viacerých kauzách.

V máji 2015 ho odsúdili za to, že sa úplatkami snažil zvýšiť účasť ľudí na referende o odstúpení prezidenta Trajana Basesca zo súperiacej strany. Dostal za to dva roky podmienečne.

Ani to však nezabránilo, že si ho socialisti zvolili v júli 2015 za svojho nového predsedu. Tento rok ho navyše obvinili znova. So svojou bývalou manželkou Bombonicou Prodanou mali chrániť dvoch zamestnancov v miestnej samospráve, ktorí dostávali sedem rokov plat, no ani jeden deň neprišli do práce.

Dragnea napriek tomu vedie socialistov do volieb, ktoré by sa mali skončiť ich víťazstvom. V prieskumoch majú okolo  40 percent a spolu s menším partnerom by mohli vytvoriť koaličnú vládu. Práve vládu socialistov premiéra Victora Pontu vlani povalili protikorupčné protesty po tom, čo desiatky ľudí zomreli po požiari v nočnom klube v Bukurešti.

„Korupcia zabíja“, to bolo hlavné motto protestov, pretože klub mal povolenie na koncerty aj napriek tomu, že nespĺňal bezpečnostné štandardy. Rok viedla Rumunsko úradnícka vláda.

Podľa staršieho zákona by Dragnea ako odsúdený politik nemohol zasadnúť do vlády.

Bývalý premiér Ponta (vľavo) a súčasný líder Sociálnodemokratickej strany Dragea (vpravo). Foto - tasr/ap
Bývalý premiér Ponta (vľavo) a súčasný líder Sociálnodemokratickej strany Dragea (vpravo). Foto – tasr/ap

Skorumpovaní, ale naši

Podľa analytičky Laury Stefan majú odsúdených politikov na svojich kandidátkach mnohé strany. Jedinou výnimkou je podľa nej Únia za záchranu Rumunska. Novú stranu založil aktivista a matematik Nicușor Dan, ktorý už bol úspešný vo voľbách v Bukurešti. Stranu môžeme považovať za akúsi stranu bukureštskej kaviarne – má aktivistov sprava aj zľava, no má problém osloviť ľudí mimo hlavného mesta.

Každopádne by mohla byť jedným z prekvapení volieb.

„Nevidíme veľmi zmenu. Napríklad bolo celkom šokujúce, že v júnových miestnych voľbách v niektorých okresoch ľudia hlasovali za tých istých skorumpovaných starostov ako vždy. Hovorili: áno, vieme, že sú skorumpovaní, ale urobili pre nás toto, toto a toto, a tak radšej zostaneme pri známom diablovi, akoby sme riskovali niekoho nového,“ povedala pre Euronews analytička Valentina Dimulescuová.

Rumuni prekvapili analytikov už počas júnových miestnych volieb. foto - tasr/ap
Rumuni prekvapili analytikov už počas júnových miestnych volieb. foto – tasr/ap

„Bolo to celkom prekvapenie, pretože každý súhlasí s tým, že korupcia je hlavný problém v krajine, a oni stále volia aj naďalej skorumpovaných politikov,“ dodala. Podľa agentúry DPA mnohí z odsúdených politikov zostávajú aktívni v politike.

Vysvetliť si to nevie ani šéfka toľko chváleného Národného protikorupčného úradu Laura Kovesiová, ktorý stojí za stíhaním politikov. „Asi je to tak, že ľudia, ktorí nepodporujú naše aktivity, naopak, podporujú korupciu, chodia voliť. A tí, ktorí sú za nami, nechodia voliť. Inak si to neviem vysvetliť,“ povedala v rozhovore pre slovenský .týždeň.

Premiér, ministri, poslanci

Úrad len minulý rok obvinil 1250 ľudí z korupcie strednej a vysokej úrovne. Na súde skončil jeden premiér, päť ministrov, 16 poslancov a päť senátorov. Celkovo vzali úplatky za takmer pol miliardy eur. Súčasný parlament nedokončilo skoro 90 poslancov (16 percent zo všetkých).

Väčšina preto, že boli vyšetrovaní či odsúdení.

Podľa Laury Stefanovej majú súdne verdikty istý odstrašujúci efekt. „Cena korupcie sa výrazne zvýšila,“ dodala. Aj podľa Kovesiovej rastie počet ľudí, ktorí sa obracajú s podozreniami z korupcie na úrad.

Stefan však zároveň tvrdí, že sa to neodrazilo na počte prípadov korupcie v krajine. Od roku 2013 narástol aj počet ľudí, ktorí sa v prieskumoch Transparency International priznali, že aspoň raz za rok dali či prijali úplatok. Počas prieskumu tento rok to bolo v Rumunsku najviac z celej Európskej únie – 29 percent. Na Slovensku sa k tomu prihlásilo 12 percent ľudí.

Koľko ľudí sa prihlásilo k úplatku. Zdroj - Transparency International
Koľko ľudí sa prihlásilo k úplatku. Zdroj – Transparency International

Škandály sa Rumunsku nevyhýbali ani tento rok. Často sa týkali zdravotníctva, ktoré je v zlom stave.

„Korupcia v zdravotníctve je endemická. Rovnako však aj zlé riadenie,“ vraví analytička Stefanová. Rumunskí doktori aj preto radšej odchádzajú do zahraničia. Hovorí sa, že viac rumunských doktorov pracuje vo Francúzsku ako v samotnom Rumunsku.

Riedené vodou

Zdravotníctvo malo tento rok každé ročné obdobie väčší škandál. Na jar sa prevalilo, že rumunské nemocnice používali dezinfekčné prostriedky, ktoré dodávateľská firma Hexi Pharma riedila vodou až v pomere 10 k 1.

Prišlo sa na to po tom, čo po požiari v klube na jeseň zomrelo až 37 ľudí (zo 64) v nemocniciach, mnohí na infekcie, ktoré tu dostali. Biznismen, ktorý viedol firmu Hexi Pharma, sa krátko nato zabil na aute, keď narazil do stromu.

V lete zasa obvinili psychiatrov zo zarábania na tom, že na 3-tisíc pacientoch testovali nové lieky bez ich vedomia. Teraz na jeseň zasa zistili, že štyri nemocnice, ktoré odoberali orgány na transplantáciu, nie sú vybavené na túto činnosť.

Jediné centrum na transplantáciu pľúc v krajine v Bukurešti navyše získalo oprávnenie vďaka podpisu sestričky z nemocnice v 600 kilometrov vzdialenom Temešvári.

Napriek tomu korupcia nebola hlavná téma v kampani. Strany bojujú o voliča najmä populistickými sľubmi – chcú znižovať dane a zároveň dvíhať platy a dôchodky.

„Kampaň pred voľbami nebola žiadna. Jediné, o čom sa hovorilo, bol vplyv Georga Sorosa na Rumunsko, o ktorom hovorili extrémisti,“ povedala pre Denník N Stefanová. Nálepku Sorosova strana získava práve strana aktivistov z Únie na záchranu Rumunska.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie