Denník N

Čistý deň má stále akreditáciu, je tam vyše dvadsať detí, podľa riaditeľa sú traumatizované

Riaditeľ zariadenia Tománek a novinári. Foto N – Tomáš Benedikovič
Riaditeľ zariadenia Tománek a novinári. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj napriek podozreniam zo sexuálneho zneužívania maloletých má resocializačné zariadenie Čistý deň stále akreditáciu. Minister práce ju ešte neodobral.

Tri mesiace už na ministerstve práce úradníci rozhodujú, čo bude so zariadením Čistý deň v Galante. Dočasný domov tam majú mladiství, ktorí majú problém s drogami.

Pred tromi mesiacmi spôsobil blog opozičnej poslankyne Natálie Blahovej (SaS) veľký rozruch opisom toho, čo sa malo diať v resocializačnom zariadení. Išlo o podozrenia, že niektoré dievčatá, ktoré do zariadenia poslal súd, sexuálne zneužívali zamestnanci.

Dodnes netušíme, čo presne sa v zariadení stalo. Vieme, že maloletá Natália tam mala sexuálny styk pred dovŕšením 15 rokov s človekom, ktorý pre zariadenie pracovalIšlo o bývalého klienta centra, ktorý robil pre Čistý deň kuchára za 200 eur mesačne, no mal mať na starosti aj prácu v komunite.

To, že sa skutok stal, potvrdil šéf zariadenia aj polícia.

Blog spôsobil mnoho reakcií – ministra práce Jána Richtera (Smer), šéfa ústredia práce aj detskej ombudsmanky Viery Tomanovej. Šéf Čistého dňa prípad dokonca konzultoval s premiérovým poradcom Erikom Tomášom.

Nič sa nezmenilo

Po troch mesiacoch sa veľa nezmenilo. „V Čistom dni je 21 klientov, ktorí boli do resocializačného zariadenia umiestnení na základe rozhodnutia súdu,“ hovorí ústredie práce. Pred tromi mesiacmi tam bolo vyše 30 detí.

Zariadenie má stále aj akreditáciu, takže tam súd naďalej smie posielať deti. Správne konanie o odobratí akreditácie sa začalo 14. septembra. „Ministerstvo o zrušení akreditácie zatiaľ nerozhodlo. Vo veci sa intenzívne vedie správne konanie, ktoré z dôvodu vykonávania dôkazov nie je ukončené,“ tvrdí ministerstvo. Do konca tohto roka ministerstvo o akreditácii nerozhodne.

„Zodpovedné rozhodovanie ministerstva musí totiž, na rozdiel od krokov a vyjadrení niektorých poslankýň, vychádzať zo spoľahlivo zisteného stavu veci a zákonnosti,“ napísal hovorca ministerstva Michal Stuška.

Už začiatkom októbra pritom akreditačná komisia Richterovi odporučila, aby centrum o akreditáciu prišlo. Teraz ministerstvo hovorí, že potrebujú ešte aspoň mesiac.

„Ideme v štandardnom správnom konaní, prebieha dokazovanie. Pani poslankyne na tlačovke o lehotách alebo klamali, alebo nepoznajú zákon,“ hovorí šéf zariadenia Peter Tománek.

Ústredie práce v zariadení robí finančnú kontrolu. Jedna tam už bola už v minulosti, no podľa šéfa ústredia ju neurobili dobre, tak teraz kontrolujú všetky resocializačné zariadenia a všetky zmluvy od 1. januára 2015 do 31. augusta 2016. Kontrola je podľa ústredia časovo náročná.

Chyby v ústave a prečo to úrady neriešili už skôr?

A ako dnes po troch mesiacoch od medializácie centrum funguje? „Starostlivosť o klientov sa nemôže zastaviť v reakcii na klamstvá pani Blahovej. Medializácia deti traumatizovala vo veľkej miere, ale vzopreli sa,“ hovorí Tománek. „Škoda, že pani Blahová na tlačovej besede neukázala prepúšťaciu správu našej klientky zo psychiatrie, ktorá sa dostala do ťažkého psychotického stavu vplyvom huriavku, ktorý stredisko muselo zažiť. Túto správu od nás dostala k dispozícii, tak isto ako jej kolegyne Verešová a Jurinová.“

Situácia sa podľa neho po troch mesiacoch neupokojila. „Žijeme v ťažkom provizóriu a v atmosfére neutíchajúcich klamstiev,“ hovorí riaditeľ centra, ktorý sám v tomto prípade nehovoril pravdu – na začiatku napríklad povedal, že muž, ktorý mal sexuálny styk s maloletou, nebol zamestnaný v centre. Neskôr však aj polícia potvrdila, že mal s nimi pracovný vzťah.

Opozičné poslankyne Erika Jurinová, Anna Verešová (obe OĽaNO) a Natália Blahová (SaS), ktoré boli v Galante na poslaneckom prieskume, hovoria, že tam našli závažné pochybenia – napríklad deťom určitý čas chýbal psychológ, ktorého podľa zákona v zariadení majú mať. Zariadenie prešetruje aj polícia.

Pochybenia vidia aj v tom, ako úrady zariadenie kontrolovali. Od roku 2014 do tohto roku prišlo na ústredie práce päť podnetov so sťažnosťami na zariadenie Čistý deň.

Obe strany hrozia žalobami a trestnými oznámeniami

A čo sa v centre zmenilo po medializácii Natáliinho prípadu? Deti podľa Tománka na január chystajú koncert známych slovenských raperov na podporu zariadenia a rodičia zasa ples rodičov a priateľov Čistého dňa.

Tománek hovorí, že zaznelo veľa klamstiev, ktoré podľa neho treba vyvracať predovšetkým v trestných konaniach a civilných žalobách. „Jedno trestné oznámenie na pani blogerku Kozelovú sme už podali, ostatné sa spracúvajú. Iste chápete, že také množstvo publikovaného materiálu si Slovensko k jednej kauze nepamätá, takže nám to chvíľu trvá. Ale isto budú. Dáme vám včas vedieť.„ Monika Kozelová je aktivistka a asistentka poslancov SaS, na blogoch upozorňovala na nezrovnalosti v postupe polície a vedenia ústavu.

Situáciu pritom podľa opozičných poslankýň začali úrady riešiť až po medializácii. Úradníkov označujú za nekompetentných. „Nedoložili im zo zariadenia dokumenty a ústrediu to neprekážalo. Ústredie povedalo, že neštátne zariadenia len financujú, ale kontrola už nie je v ich kompetenciách,“ povedala Blahová z SaS. Pripravujú podľa nej zmeny zákonov aj trestné oznámenia na fyzické aj právnické osoby.

Tománek prieskum poslankýň spochybňuje. „Nechcem byť ironický ani vyznieť povýšenecky. So všetkou pokorou uvádzam, že skutočne sa úprimne čudujem tomu, čo všetko si trúfajú ‚kontrolovať‘. Nepoznám ich odbornosť, nevidel som ich diplomy,“ hovorí šéf zariadenia.

O potrestaní mlčia

V prípade maloletej Natálie, ktorú podľa Blahovej už súd zveril matke, konala polícia aj v minulosti.

V prípade vyšetrovania znásilnenia inej maloletej zo zariadenia vyšetrovateľ aj dozorujúci prokurátor pochybili, konštatovala aj Krajská prokuratúra v Trenčíne. Podľa prokuratúry vyšetrovateľ o tom, že sa skutok nestal, rozhodol predčasne – dostatočne totiž nezistili, čo sa naozaj stalo, nezabezpečili všetky dôkazy a ani nevypočuli všetkých svedkov.

O tom, ako za to potrestali vyšetrovateľa, polícia odmieta informovať. „Vyšetrovateľka z Považskej Bystrice bola riešená v zmysle zákona. Ďalšie informácie v danej veci nebudeme poskytovať,“ napísal hovorca Krajského riaditeľstva v Trenčíne Pavol Kudlička.

Prokurátorku riešili dohovorom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie