Denník N

Redaktori Denníka N vybrali najlepšie knihy, ktoré tento rok čítali

Novinári a novinárky z Denníka N vybrali najzaujímavejšie knihy, ktoré tento rok čítali. Nechajte sa inšpirovať.

10

Matúš Kostolný (šéfredaktor)

Martin Pollack: Americký cisár
Najsilnejšia kniha roka bola pre mňa tá o utečeneckej kríze, a to aj napriek tomu, že sa odohráva na konci 19. storočia. Veľa sa odvtedy nezmenilo. Akurát vtedy utekali Slováci do Ameriky. Príznačné je, že to musel pre Slovákov napísať Rakúšan.

Szilárd Borbély: Vydedenci
Kniha o chudobe a spoločnosti, ktorá vás nechce prijať, i keď ste v jednej dedine. Odohráva sa v Maďarsku, ale pokojne by sa mohla aj u nás. Čítal som vo vlaku do Prahy a nechcel som, aby sa tá cesta skončila.

Peter May: Kritik
Detektívka z vinárskeho prostredia. Peter May je teraz môj najobľúbenejší.


16a

Tomáš Bella (šéf online)

Čítal som tento rok samé staršie knihy plus všetko nové od Absyntu. Odporúčal by som:

Aby vám prestala prekážať nová výstavba v centre Bratislavy: Triumph of the City: How Urban Spaces Make Us Human.

Ak nechápete, „prečo OSN konečne niečo neurobí“: dve klasické veci o genocíde v Rwande Shake Hands with the DevilWe Wish to Inform You That Tomorrow We Will Be Killed With Our Families.

Ak sa vaše deti hádajú o hračky: The Game Theorist’s Guide to Parenting.

Z panoptika sovietskych hrôz Svetlany Alexijevič sa mi zdali najlepší Zinkoví chlapci o vojne v Afganistane.

Pre romantických biznis cestujúcich: Skyfaring: A Journey with a Pilot.

Srandovné spomienky na 60. roky v reklamnom priemysle: From Those Wonderful Folks Who Gave You Pearl Harbor.


19

Marek Chorvatovič, vedúci reportérov

Steven Lee Myers: Nový car – vzestup a vláda Vladimira Putina
Len anekdoticky – Keď bol súčasný ruský prezident ešte len mladý radový kágebák, rád vyvolával konflikty v leningradskom metre, aby sa mohol pobiť. Kniha od amerického novinára, ktorý strávil sedem rokov v Rusku.

Ryszard Kapuściński: Impérium
Reportáže. Vysychá po našich zásahoch Aralské more? Tak otočíme tok riek, čo tečú hore na severe, a privedieme ich do mora, vysvetľoval bez zaváhania sovietsky plánovač poľskému reportérovi začiatkom 90. rokov vo svojej kancelárii. Kniha zachytáva najmä obdobie rozpadu Sovietskeho zväzu.

Åsne Seierstad: Jeden z nás: Príbeh o Nórsku
Žiadnu inú knihu som tento rok tak nezhltol.

David Mitchell: Dům za zdí
Šetrím si ju na vianočné sviatky, je to môj najobľúbenejší autor.



1

Karol Sudor (reportér)

Pred spaním priebežne čítam najmä severské detektívky – Mankella, Läckbergovú, Nesbøa, Bjørka, Hjortha s Rosenfeldtom a ďalších. Nič sa z nich nenaučím, po prečítaní si nepamätám, kto bol autorom, lebo sa mi pletú, ale baví ma to a oddýchnem si pri nich. Dve knihy mimo tohto okruhu ma však tento rok chytili tak, že som s nimi začal a nevedel prestať.

Donna Tartt: Stehlík
Obvykle som skeptický ku knihám, ktoré zbierajú ceny, zvyčajne ma totiž sklamú rovnako ako filmy, ktoré dostali Oscara. Toto je však taký nárez, že 725 strán sa mi zdalo málo, hoci kniha získala Pulitzera. Čitateľ ani nevie ako a poučí sa veľa o reštaurovaní starožitností, biznise s nimi i o výtvarnom umení. U mňa dvadsať bodov z desiatich. Nesmiem zabudnúť ani na skvelý preklad Maríny a Vladislava Gálisovcov, museli to byť riadne galeje. Nádherný román.

Svetlana Alexijevič: Vojna nemá ženskú tvár
Ďalšia kniha, ktorá nabúrala môj stereotyp, že ocenení nemusia ponúkať najlepšie diela. Autorka totiž dostala Nobelovu cenu. Kniha je smutným rozprávaním obrovského množstva žien, ktoré bojovali v druhej svetovej vojne. Predstavte si, že prídete za nudnou účtovníčkou nejakého podniku a za ňou sa skrýva žena, ktorá v zákopoch roky bránila vlasť guľometom a mŕtvych už nepočítala. Autorka skvele zachytila traumy, ktoré v ženách ostali, hoci mnohé najskôr nechceli rozprávať. Úplne iný pohľad na vojnu, ako sme zvyknutí. Cynizmus, bolesť, zatvrdnutie a slzy na 335 stranách. Vydavateľstvo Absynt vydalo skvelú vec, ktorá by mala byť povinným čítaním na dejepise aj v parlamentoch a vládach celého sveta.

Z domácej literatúry ma chytila najmä Veľká láska od Vlada Ballu pre svoju nádhernú až nemiestnu iróniu a Vtedy v Lošonci od Petra Balka, ktorá ohúri nielen Lučenčanov.



15

Mirek Tóda (editor, reportér)

Svetlana Alexijevič: Zinkoví chlapci
Vydavateľstvo Absynt vydalo tento rok množstvo skvelých kníh. Ťažko vybrať jednu, tak vyberám tú, s ktorou ma spája najčerstvejší zážitok. Svedectvo o sovietskych vojakoch z Afganistane. Je to brutálne čítanie, ktoré som si dávkoval len po častiach. Od autorky, ktorá si naozaj zaslúžila Nobelovu cenu za literatúru.

Peter Pomerantsev: Nic není pravda a všechno je možné
Tento rok som si užil veľa kníh o Putinovi, táto je viac o Rusoch ako o ňom, ale séria rôznych príbehov hovorí veľmi veľa o jeho režime. Tiež depresívne čítanie. A ak predsa len chcete čítať o Putinovi, tak si prečítajte Michaila Zygara a jeho Všetkých mužov Kremľa.

Ayelet Gundar-Goshen: One Night, Markovitch
Artforum chystá prvý preklad tohto nového izraelského talentu. Príbeh dvoch mužov-priateľov, jeden s úžasnými fúzmi, ktorého chcú všetky ženy, druhý s najnudnejšou tvárou na svete. Veľa humoru a smútku v jednom. Veľký čitateľský zážitok uprostred tej márnosti roku 2016.


5

Veronika Folentová (reportérka)

Iboja Wandall-Holm: Moruša
V čase, keď extrémisti sedia v parlamente a niektorí z nich popierajú holokaust, sú výpovede ľudí, ktorí ho zažili, nesmierne dôležité. Moruša je krásne napísaný a veľmi mrazivý príbeh o našich dejinách.

Åsne Seierstad: Jeden z nás: Príbeh o Nórsku
Anders Breivik zabil 77 ľudí. Kniha o ňom a jeho obetiach ukazuje ich životy, myšlienky, ale aj nepripravenosť štátu na takúto chladnokrvnú masovú vraždu.

Tomáš Feřtek: Co je nového ve vzdělávání
O tom, ako by sa malo vzdelávať a čo je v dnešnom systéme zlé a dobré, sa hovorí veľa. Tomáš Feřtek prináša v útlej knižke postrehy o tom, prečo je dnes školstvo tam, kde je, a akým smerom by sa mohlo meniť.


6

Oliver Rehák (editor a reportér)

Martin Pollack: Americký cisár
Od vydavateľstva Absynt sa ľahko dá stať zavislým, oplatí sa od nich prečítať takmer všetko. Keď napríklad nerozumiete, ako mohli naši predkovia zo zapadnutých kútov Slovenska koncom 19. storočia vyrážať za prácou do Ameriky, toto je manuál a najlepší dejepis – historické fakty na silných príbehoch.

Dežo Ursiny: Jabloň v zime
Doteraz neznáme listy mladého muzikanta zamilovaného do staršej ženy žijúcej v Taliansku. Prezrádza v nich veľmi veľa o sebe (čo číta, čo počúva, prečo pije, ako robí diplomovku a debutovú sólovú platňu), ale veľa aj o dobe nastupujúcej normalizácie v Československu.

Michal Havran: Analfabet
Po Pišťankových Rivers of Babylon a Bondyho Týždni v tichom meste ďalší portrét drsnej Bratislavy 90. rokov. Špinavé kulisy aj mystika, presné literárne, hudobné a iné odkazy, šťavnatý jazyk, bizarné figúrky.


12

Dušan Mikušovič (reportér)

Michail Zygar: Všetci mocní Kremľa
Novinársky písaná kniha zo zákulisia moci, ktorá by mohla baviť aj ľudí, ktorých Rusko až tak nefascinuje (rátam sa k nim aj ja).

Åsne Seierstad: Jeden z nás: Príbeh o Nórsku
Pre mňa kniha roka, za ktorou je neuveriteľné množstvo reportérskej práce. Zážitok umocnený zrejme tým, že som v Nórsku strávil dva týždne krátko po teroristických činoch.

Harper Lee: Nezabíjajte vtáčika
Nové vydanie klasiky, ktorá sa ku mne na strednej škole nedostala, no oplatí sa ju čítať aj (alebo najmä) dnes. Skvelo zachytená atmosféra amerického juhu, nenávisti aj dobra.


17

Martina Koník (videoreportérka)

Åsne Seierstad: Jeden z nás: Príbeh o Nórsku
Moja osobná kniha roku. Závidím všetkým, ktorí ju ešte nečítali a chystajú sa. Je to výnimočný zážitok a poctivá novinárska práca.

Michael Weiss, Hassan Hassan: Islámský stát – uvnitř armády teroru
Kniha amerického novinára a sýrskeho analytika, o chronológii vzniku ISIS. Snaží sa komplexne opísať politickú situáciu, ktorá jeho vzniku predchádzala, aj to, prečo nebude také ľahké ho poraziť. Fascinujúce nielen pre toho, kto si myslí, že za všetko môžu Američania. Uznávam každého, kto si pri tejto knihe nemusel písať poznámky a kresliť pavúka.

Paul Auster: Book of Illusions
Paul Auster je pre mňa majster fikcie a metafyzického prelínania sa viacerých vrstiev príbehu. Jeho rozprávačský štýl je unikátny, ktorúkoľvek z jeho kníh čítate. Pri tejto konkrétne som mala vážny problém rozlíšiť, čo je pravda a čo je len produkt jeho neskutočnej fantázie.


14

Otakar Horák (reportér)

Paul Bloom: Against Empathy. The Case for Rational Compassion
Jeden z najznámejších psychológov súčasnosti, Paul Bloom z Yale, píše, že empatia, čiže prežívanie sveta z perspektívy druhej osoby, keď sme akoby v jej koži, je značne zaujatá a skreslená. Empatiu viac cítime k ľuďom, ktorí sa na nás podobajú, či už farbou pleti, náboženstvom, alebo inak. Jej nevýhodou je, že nás robí obzvlášť citlivými na záujmy najbližších príbuzných, takže na druhých ľudí, ktorých nepoznáme, tak nedbáme. Bloom navrhuje, aby sme empatiu nahradili efektívnym altruizmom. Znamená, aby sme pomoc všemožne poskytovali, lenže nie na základe emocionálnych, ale rozumových a faktických kritérií.

Michael Lewis: The Undoing Project: A Friendship That Changed Our Minds
Autor Michael Lewis napísal pôvabnú knihu o priateľstve a práci svetoznámeho psychologického dua Daniela Kanhemana a Amosa Tverského. Lewis popisuje, ako veľmi sa obaja vedci líšili. Kahneman o sebe stále pochyboval, Tversky nie. Kahneman bol ranné vtáča, Tversky pracoval hlavne v noci. Duálne osobnosti vytvorili aj vplyvný duálny model mysle rozdelenej na automatický, rýchly, intuitívny, nevedomý a stereotypný systém 1 a pomalý, logický, rozvažujúci a vedomý systém 2 (teória duálnych procesov). Psychologické poznatky preniesli vedci do ekonomického rozhodovania a vytvorili takzvanú prospektovú teóriu. Za ňu dostal Kahneman v roku 2002 Nobelovu cenu za ekonómiu. Tversky sa ocenenia nedožil, umrel niekoľko rokov predtým, keď podľahol rakovine.

Maria Konnikova: The Confidence Game: Why We Fall for It… Every Time
Už nikdy nevezmem stopára. Raz mi išlo skoro o život, druhýkrát sa muž vedľa mňa vyzliekol do spodnej bielizne. Sú všelijakí podvodníci, ktorí vás nalákajú, zmanipulujú, a potom vás ošklbú. Kniha psychologičky Konnikovovej mapuje triky, ktoré na nás podvodníci skúšajú, a skúma psychologické procesy páchateľa i jeho obete. Ak si poučnú knihu prečítate, možno už podvodníkom nenaletíte tak ako ja.

Ed Yong: I Contain Multitudes: The Microbes Within Us and a Grander View of Life
Ed Yong patrí k najlepším popularizátorom vedy na svete. Vedeckí blogeri vyhodnotili v roku 2014 jeho blog na National Geographic ako najlepší na svete. Medzičasom sa Yong presunul do Atlanticu, kde v skvelej práci pokračuje. Jeho TED prednáška o parazitoch patrí k tým najvtipnejším vôbec, aj z nudnej témy spravil Yong prednášku, pri ktorej tečú divákom slzy od smiechu. Taká je aj Yongova kniha, „nudnú“ tému o mikroorganizmoch premenil na zaujímavú púť svetom prírodnej vedy, pri ktorej sa nedá nudiť.


8

Ria Gehrerová (reportérka)

Petra Hůlová: Přes matný sklo
Poznáte ten pocit, keď s niekým neviete komunikovať, aj napriek tomu, že ste si veľmi blízki? Tak presne o tom je táto kniha. O živote matky a syna, ktorí si nerozumejú, aj keď sa poznajú už desiatky rokov.

Jaroslav Rudiš: Národní třída
Ak vás zaujíma, ako premýšľajú českí náckovia, v akom podhubí žijú a nadávajú na svet, tak v tejto knihe to nájdete. Je o živote, ktorý sa začína v krčme a končí v riedkom lese za panelákmi. O živote, v ktorom stále prežívajú animálne inštinkty a pravidlá. Taký český „fight club“.

Kristin J. Anderson: Modern Misogyny: Anti-Feminism in a Post-Feminist Era
A tu je skvelá kniha o tom, prečo by sme ani dnes nemali hádzať feminizmus do koša. Vedecky vyvracia tie najznámejšie mýty o tejto téme, napríklad aj ten, že feministky nenávidia mužov.


9

Filip Struhárik (editor, sociálne mediá)

Tomáš Gális, Alexander Duleba: Rusko, Ukrajina a my
Veľkej popularite sa v posledných mesiacoch tešia knihy z vydavateľstva Absynt, vydavateľstvo Premedia má však za sebou tiež ďalší silný rok. Support Michala Trubana, Shootyho Roky Fica II., Vlastnou hlavou od Marka Vagoviča (fakt dobrá!) – a v neposlednom rade knižný rozhovor s Alexandrom Dulebom, vďaka ktorému má človek pocit, že lepšie rozumie tomu, čo sa okolo nás deje. Žiadne povrchné úvahy, ale odpovede plné faktov. Veľmi dobré.

Daniel Kahneman: Myšlení, rychlé a pomalé
Kniha má už päť rokov a niektorí vedci niektoré jej pasáže už spochybňujú, ale aj napriek tomu je to pre mňa osobne jedna z najdôležitejších kníh, aké som v posledných rokoch čítal. Som presvedčený, že by ju malo čítať viac a viac ľudí, aby sme si aspoň o trochu lepšie uvedomovali, ako naša myseľ zlyháva. Viac o knihe na blogu.

Ethan Zuckerman: Digital Cosmopolitans: Why We Think the Internet Connects Us, Why It Doesn’t, and How to Rewire It
Stále častejšie sa hovorí o tom, že moderné technológie nás neotvárajú svetu, ale skôr nás uzatvárajú do našich sociálnych bublín. Internet mal spájať ľudí a národy, mal z nás urobiť digitálnych kozmopolitov, ale v skutočnosti sa to nedeje. Informácie síce kolujú lacno a globálne, naša pozornosť však zostala lokálna, priam kmeňová. Ethan Zuckerman veľmi dobre píše o tom, aký je náš život v bublinách pohodlný, upokojujúci a vyhovujúci – a čo sa s tým dá robiť.


2

Jana Shemesh (reportérka)

Jana Bodnárová: Náhrdelník/Obojok
Pozoruhodná slovenská próza o prelínaní veľkých dejín a osudov obyčajných rodín. V čase, keď sa na Slovensku opäť vedie čoraz menej faktická, ale o to viac demagogická debata o zodpovednosti za naše počínanie v minulom storočí, bude takýchto kníh treba ešte viac.

Jonathan Safran Foer: Here I am
Titul najnovšieho Foerovho románu odkazuje na príbeh Abraháma a Izáka, ale je aj poctivou a často nesmierne vtipnou štúdiou rozpadajúceho sa manželstva a rozhádaného amerického a izraelského židovstva na pozadí obrovskej prírodnej pohromy, ktorá zasiahne štát Izrael.

Ian McEwan: Nutshell
Znovu klasický príbeh lásky, zrady a vraždy, ale netypicky vyrozprávaný nenarodeným dieťaťom, ktoré z matkinho brucha pozoruje a komentuje jej snahy zavraždiť jeho otca. Pritom spolu s matkou popíja víno a vypracuje si schopnosť rozpoznávať jednotlivé značky.


13

Radoslav Augustín (online produkty)

Owen Hatherley: Landscapes of Communism: A History Through Buildings
My si na Slovensku žijeme v podstate normálny život, ale podľa Owena Hatherleyho žijeme v kulisách civilizácie, ktorá zmizla. Britský novinár a kritik býval roky s priateľkou vo Varšave a z nej preskúmal, ako a prečo sa stavali mestá v celom východnom bloku. Knihu zoradil okolo základných fenoménov a je to vtipné, plné informácií (prekvapivo podrobných a presných), ale aj hĺbavé. Už nikdy sa nebudete pozerať rovnako na sídliská z 50. rokov či systémy verejnej dopravy, zvlásť metra, vo východnom bloku. Neušiel mu ani pohľad na mnohé miesta, ktoré náš čitateľ určite pozná, vrátane neokapitalistickej Bratislavy (príliš sa mu nepáčila).


3

Denisa Ballová (reportérka)

Elena Ferrante
Nikto nepíše tak znepokojujúco skutočne o medziľudských vzťahoch ako talianska autorka Elena Ferrante. A konečne sa jej knihy dočkali aj (skvelých!) slovenských prekladov. Ak je tento rok rokom nejakého spisovateľa, tak je to rok Eleny Ferrante – stačí sa prejsť po kníhkupectvách na Slovensku aj v zahraničí. Jej knihy sú na prvých priečkach predajnosti po celej Európe, a preto je nepodstatné, kto sa za týmto vkusným pseudonymom ukrýva.

Alice Munroová
Keď kanadská autorka poviedok dostala v roku 2013 Nobelovu cenu za literatúru, všimli si ju aj vydavateľstvá na Slovensku. A oprávnene. Príbehy Alice Munroovej sú hlboké, majú reálne postavy a obsahujú detaily z každodenného života. A hoci je každá z jej poviedok iná, spája ich Munroovej neopakovateľný štýl, pre ktorý si jej zbierky poviedok radi prečítate aj v inom ako v slovenskom jazyku.

Florian Illies: 1913 Leto jedného storočia
Rok 1913 bol zvláštny rok, a pritom asi posledný normálny. Vznikol Malevičov štvorec, Loosove domy, Stravinského hudba. A pomedzi to sa vo Viedni objavil Hitler aj Stalin. Florian Illies napísal knihu o umení aj spoločnosti, spojil dovtedy nespojiteľné udalosti a hlavne predstavil rok 1913. Ten bol v mnohých ohľadoch veľmi zvláštnym obdobím, keď sa zdalo, že všetko sa mení, ale nikto si nedokázal predstaviť, čo sa stane už nasledujúci rok.

Delphine de Vigan: Podľa skutočného príbehu
Táto francúzska spisovateľka už písala o všeličom – o svojej rodine či bezdomovcoch v Paríži. Najnovšie sa venuje kríze úspešnej spisovateľky, ktorá má problém napísať ďalšiu knihu, kým nespozná ženu s menom L., ktorá sa rýchlo stane jej kamarátkou a ktorá jej v písaní chce pomôcť. Kniha Podľa skutočného príbehu je román, triler a zároveň psychologická štúdia o priateľstve žien. Hlavne je to však vynikajúca kniha, ktorá je napísaná tak uveriteľne, že pokojne môže byť autorkiným skutočným príbehom.


7

Miloš Krekovič (reportér)

Sarah Thornton: Sedm dní ve světě umění
Americká novinárka sa vtelila do úlohy antropológa, ktorý namiesto exotických kmeňov kdesi v rovníkových pralesoch preniká do exotickej subkultúry ľudí, ktorí uctievajú, vytvárajú, zbierajú a predávajú súčasné umenie. Sú to vtipné reportáže z terénu, kde sa veľa dozviete, ale zase môžete stratiť všetky ilúzie o svete umenia.

Åsne Seierstad: Jeden z nás: Príbeh o Nórsku
Jasný víťaz ankety a, mimochodom, veľmi trefný názov. Skutočne to nie je Príbeh Breivika, je to príbeh inštitúcií naprieč celým Nórskom.

Ladislav Šerý: Nikdy nebylo líp
Ďalší český autor z pohrobkov Bohumila Hrabala, ktorý píše ako Emil Hakl a podobne podmanivo. Kríza stredného veku, pražské krčmy, veľkomestská poézia v próze.


11

Rastislav Kačmár (reportér, editor)

Erich Maria Remarque: Tiene v raji
Po dlhšom čase som sa vrátil k môjmu obľúbenému autorovi. Remarque v knihe opisuje osudy nemeckých emigrantov v USA po 2. svetovej vojne, ich ťažkosti pri integrácii do spoločnosti a to, ako ich vnímali domáci. Dajú sa tam nájsť úžasné paralely s dnešnou dobou a tradične skvelé Remarqueove opisy pocitov postáv.

Wojciech Jagielski: Noční pútnici
Aj ja som tento rok podľahol „absyntovkám“, začal som ťažším čítaním, aj keď asi o žiadnej knihe z tejto série sa nedá povedať, že by bola ľahkým čítaním pred spaním. Jagielski skvele a veľmi pútavo opisuje situáciu v Ugande – konflikty a problémy, o ktorých sa u nás veľa nevie, a veľmi osobne rozpráva príbeh detských vojakov.


4

Matúš Demiger (reportér)

Haruki Murakami – Na juh od hraníc, na západ od slnka
Nie je to síce Nórske drevo, ani Kronika vtáčika na kľúčik, ale Murakamiho mágia tu funguje naplno. V kratšom diele vynikne viac ako zvyčajne. Neodvážil som sa však dočítať poslednú kapitolu. Nateraz sa mi páčilo, ako dej vrcholil, nechcel som, aby mi Murakami pokazil svojím záverom ďalšiu knihu. Nechal som to na svoju predstavivosť a neskôr sa k tomu azda vrátim.

Thomas Snyder – The Art of Sudoku
V dnešnej dobe, keď počítače zastávajú čoraz viac ľudskej práce, poteší hŕba sudoku vytvoreného človekom. Kto má odlúštené stovky hlavolamov z novín, či mobilných aplikácií, ihneď pocíti rozdiel. Je to, ako piť celé roky víno zo škatule a potom objaviť portské. Trojnásobný majster sveta v sudoku vie, čo robí, ale kvalitní sú aj slovenskí autori. Len nie sú toľko na očiach.

Peter Tóth – Krycie meno Bežec a Komando 52
Keď zavraždili Róberta Remiáša, mal som štyri roky a ani chýru o politike. Knihy Mariána Leška a Petra Tótha ma dostali do obrazu a ukázali slávne deväťdesiate roky v plnej kráse. Iste, Tótha treba brať s nadhľadom, ale čo iné máme čítať, keď o mečiarizme nie je v školských osnovách ani zmienka?


18

Laura Kovácsová (reportérka)

Milan Kundera: Nesnesitelná lehkost bytí
Kunderova Neznesiteľná ľahkosť bytia mi rezonuje neustále a je to, aspoň pre mňa určite, kniha, ku ktorej sa zrejme treba dostať v správnom čase, a možno aj na správnom mieste. A tak trochu náhodne, veď, ako píše Milan Kundera: „Len náhoda sa nám môže javiť ako posolstvo.“ Pre mňa rozhodne príjemný stret v priestore a čase, keď som trávila prvú polovicu roka v Portugalsku a zahraničných študentov z celého sveta z veľkej väčšiny spájala práve táto kniha Milana Kunderu. Vďaka jej komplexnosti si v nej každý môže nájsť to svoje.

Haig Matt: Prečo zostať nažive 
Možno netradičnejší výber je kniha od britského spisovateľa a novinára Matta Haiga Prečo zostať nažive, ktorá dokonca tento rok vyšla aj v slovenskom preklade. Jeho kniha nie je liekom na depresiu či úzkosť, avšak môže byť veľmi nápomocná nielen pre ľudí, ktorí nimi trpia, no predovšetkým pre ich okolie. Matt Haig si servítku pred ústa nekladie a nepoužíva pozlátko. Často vtipne píše o tom, ako sa vyrovnával s depresiou, a hlavne o tom, prečo je dôležité sa o tejto téme viac rozprávať a menej sa v živote trápiť. Že dobrá kniha, čerstvý vzduch, pozorovanie oblakov či voňavá káva môžu mať pozitívny vplyv na ľudskú myseľ, ktorá nesie všetky strasti, spomienky, ale aj sny.

Erlend Loe: Doppler
A keďže u mňa prevláda čítanie prevažne povinnej či odporúčanej literatúry do školy, rada spájam príjemné s užitočným, a preto je pekným kompromisom napríklad voľne pokračujúca trilógia od nórskeho spisovateľa Erlenda Loeho. Prvou knihou je Doppler, po ktorej prečítaní máte chuť zbaliť si batoh a odsťahovať sa do najbližších lesov, dosť ďaleko od našej konzumnej spoločnosti. Pozerá sa na našu spoločnosť kritickým, no zároveň uštipačným pohľadom, ktorý rozosmeje. Ďalšie dve knihy, Kamióny volvo a Koniec sveta, ako ho poznáme, plánujem prečítať počas skúškového. Pre zachovanie rovnováhy.


20

Jana Čevelová (editorka)

Hitom už ďalšieho roka boli pre mňa všetky knihy z Absyntu a tie, ktoré som si ešte nekúpila, mám objednané od Ježiška. Jednoducho, čo kniha, to skvost.

Harper Lee: Nezabíjajte vtáčika
Vo februári zomrela Harper Lee, a tak som sa po rokoch vrátila k „vtáčikovi“. Napriek tomu, že má pomaly 60 rokov, je neuveriteľne aktuálna aj dnes, keď sa rasizmus intenzívne derie na povrch aj v našom stredoeurópskom priestore, kde ešte pred rokom a pol by pod vlastným menom a na plné ústa nikto neželal smrť niekomu, kto uteká pred vojnou. Dnes to bez hanby robia nielen kotlebovci, od ktorých vás to neprekvapí, ale aj váš sused či susedka, inak milujúca matka. Kniha vám pripomenie, aká dôležitá je morálka a najmä odvaha. Jeden múdry citát za všetky: „Odvaha je: pustiť sa do boja, aj keď vopred vieš, že si porazený, a jednako vytrvať v tom boji až do konca. Zriedka zvíťazíš, ale niekedy sa ti to podarí.“

Iby Knill: Žena bez čísla
Životopisnú knihu od Iby Knill, ktorá prežila nemecký koncentrák v Osvienčime, som dostala ako darček. Je to jeden z príbehov, aké spracúvame aj v Denníku N v Príbehoch 20. storočia. Silný príbeh malého židovského dievčaťa z Bratislavy, ktoré zažilo a prežilo Mengeleho selekciu, sa však svet dozvedel až po 60 rokoch, dovtedy Iby nebola schopná o prežitých hrôzach hovoriť. Splnila tak aj sľub, ktorý dala ešte v koncentráku, že svet sa dozvie, aké zverstvá sa tam odohrávali.

Akram Aylisli: Kamenné sny
Zverstvá sa však odohrávali aj v iných kútoch sveta a o pogromoch na Arménov v Azerbajdžane nie tak dávno – v 80. a 90. rokoch minulého storočia – hovorí kniha Akrama Aylisliho Kamenné sny. Rovnako ako hlavná postava – známy azerbajdžanský herec, ktorého dobili do bezvedomia, za to, že sa zastal Arména, aj autor Aylisli si za svoje názory a odsúdenie lynčovania arménskej menšiny vyslúžil spŕšku nenávisti a útokov.


22

Konštantín Čikovský, zástupca šéfredaktora

Daron Acemoglu, James Robinson: Proč státy selhávají – Kořeny moci, prosperity a chudoby
Veľká kniha napríklad pre tých, ktorí si myslia, že keď vymeníme vládu, tak bude už naše Slovensko zrazu navždy krásne. Taká inšpiratívna kniha, že kolega Pataj sa sem-tam znenazdajky postaví a začne sa s ňou nahlas sám hádať. Recenzia aj tu.


21

Mária Benedikovičová (reportérka)

Nataša Tanská: Puf a Muf
Malým deťom treba čítať, hovorievajú múdri ľudia. Tento rok mali u nás najväčší úspech dva kocúry Puf a Muf od Nataše Tanskej, ktoré rady vystrájajú huncútstva. Sú to brilantné minipríbehy, na ktorých sme vyrastali, a zabávajú aj po rokoch.

Arnold Lobel: Kvak a Čľup sú spolu 
Dvaja kamaráti, ktorí bez seba nemôžu byť. Ukazujú, aké skvelé je mať priateľa do každého počasia. Dozviete sa, čo spraviť, keď stratíte lístok so zoznamom úloh, alebo čo robiť, keď neviete prestať vyjedať koláče.

Tomáš Janovic: Zažmúr očká
Knižka plná žartovných riekaniek, ktoré sú ľahko zapamätateľné. Janovic svojou najnovšou knižkou iba potvrdil, že je skvelým autorom a s citom učí mať deti rád slovenčinu. Nechýbajú pekné kresby od Márie Nerádovej.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie