Denník N

Aj slovenskú vládu možno pochváliť

Ministri ignorujú zdieľanú ekonomiku, na Slovensku jej preto nemal kto ublížiť.

Autor je analytik INESS

Nestáva sa často, aby sme pochválil vládu. Spravidla totiž nie je za čo. Tentoraz však musíme spraviť výnimku. Vlády po celom svete sa predbiehajú v tom, ako rýchlejšie zakázať alebo obmedziť fungovanie zdieľanej ekonomiky. Slovenská vláda však svojím pasívnym prístupom k zdieľanej ekonomike umožnila fungovať trhovým silám, a to prinieslo prvé ovocie.

Do Bratislavy prichádza nový konkurent existujúcich platforiem zdieľanej ekonomiky v oblasti prepravy. Ide o estónsku spoločnosť Taxify.

Ako to už býva, môžeme očakávať, že konkurenčný boj o zákazníkov vyústi do nižších cien jazdného, a zároveň konkurenčný boj o vodičov áut vyústi do lepších zárobkov. Ako sa dá také niečo dokázať? Jednoducho, konkurenčná platforma si napríklad môže zapýtať menšiu províziu za svoje služby alebo vytvoriť kvalitnejší algoritmus spájania vodičov so zákazníkmi. Aj keď bolo veľa ľudí skeptických, konkurencia môže fungovať výborne aj v biznise platforiem.

Konkurencia zvykne tlačiť nielen na ceny a zárobky, ale aj na inovácie. Taxify napríklad v zahraničí umožňuje zákazníkom platiť za jazdy kreditom alebo paušálom od telefónneho operátora. Pre vodičov naopak ponúka okrem vyšších odmien aj špeciálne bonusy a príplatky za to, že sú online počas víkendov. Ak chce platforma získať vodičov, musí im ponúknuť kvalitný servis a dostatočnú odmenu. Čím viac platforiem, tým lepšie pre poskytovateľov služieb a aj zákazníkov.

Úvahy o možnosti vzniku monopolu v zdieľanej ekonomike tak ostávajú maximálne teoretickými poučkami v učebniciach pre študentov.

Výhodou zdieľanej ekonomiky sú prakticky nulové náklady presedlania z jednej platformy na druhú. Či dokonca môžete byť zároveň zaregistrovaný na viacerých platformách naraz. Ak dnes najlepší obchod ponúka jedna, zajtra to môže byť druhá. A vás prechod ku konkurencii bude stáť len pár klikov.

To je aj dôvod, prečo sme už niekoľkokrát upozorňovali na nebezpečnosť prístupu „najskôr strieľajme a potom sa pýtajme“ mnohých vlád vo svete. Ťažko sa totiž objaví konkurent v situácii, keď je existujúca platforma zdieľanej ekonomiky prenasledovaná verejnými inštitúciami, sú jej dávané pokuty a jej predstavitelia sú zatváraní do väzenia. Takéto prostredie vytvára vysoké náklady vstupu do odvetvia a umožňuje prežiť maximálne tak už existujúcej platforme, ktorá má dostatok zdrojov na kvalitných právnikov a lobistov.

Toto však nebol prípad Slovenska. A tak sa môžu jeho obyvatelia tešiť z benefitov voľnej konkurencie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie