Denník N

Koaličné zálohy: Kedy odídenci od Borisa Kollára začali hlasovať s vládou

Poslankyňa Martina Šimkovičová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Poslankyňa Martina Šimkovičová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Peter Marček, Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek podržali vládu pri rozpočte aj rokovacom poriadku. Ako koaliční poslanci sa začali správať po návrate z letných prázdnin.

Posledná schôdza parlamentu, hlasovanie o štátnom rozpočte: poslankyňa Martina Šimkovičová je „za“, Peter Marček tiež a súhlasí aj Rastislav Holúbek. Na bývalých členov poslaneckého klubu hnutia Sme rodina Borisa Kollára možno prekvapivý postoj, ale znalcov slovenského parlamentu to už nevzruší.

O tom, že odídenci od Kollára sa pri väčšine hlasovaní správajú ako záložné sily vládnej koalície, sa hovorí už dlho. Podrobná analýza ich správania od marcových volieb to dokazuje pomerne jednoznačne – kým do šiestej schôdze v júni ešte v drvivej väčšine hlasovali tak ako zvyšok opozície, po lete sa ich postoj otočil.

Trojicu poslancov vyhodili z Kollárovho hnutia práve začiatkom júna. „Oni netušia a nevedia, lebo sa vôbec nezúčastňujú na práci klubu. Keď ideme hlasovať, máme vždy zasadnutie klubu. Povieme vlastný názor, zjednotíme sa a potom vystupujeme spoločne. Oni na klub nechodia,“ vysvetľoval toto rozhodnutie Boris Kollár.

03_graf

Pri amnestiách ako Smer

Na novembrovej schôdzi Národnej rady Kollárovi exposlanci zdvihli ruky aj za iné vlajkové lode koaličnej agendy. Marček s Holúbkom podporili zrušenie druhého kola župných volieb, iba Šimkovičová sa zdržala. Pri potrebe prelomiť prezidentské veto k rokovaciemu poriadku parlamentu potom zahlasovali s koalíciou už všetci traja.

Rovnako ako Smer sa trojica zachovala pri ústavnom návrhu zákona na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara. Zdržali sa, takže ho nepodporili. Šimkovičová neskôr povedala, že sa o tomto postoji radila s právnikmi.

„Mečiarove amnestie sú absolútne svinstvo, ktoré si zaslúži potrestanie páchateľov. Ich udelenie je nemorálne, odsúdeniahodné, úbohé, zákerné, špinavé a dalo by sa pokračovať všetkými hanlivými prídavnými menami, ktoré ani nechcem vyslovovať,“ povedala.

Okrem potrestania páchateľov únosu, ktoré by považovala za čestné a správne, však vraj zvažovala aj inú vec. „Či možno udelenú amnestiu ako konečné a právoplatné rozhodnutie zrušiť, meniť, upravovať. Moja odpoveď znie, jednoznačne nie. Nesmieme nemorálnosť zamieňať s nezákonnosťou.“

Podobne premiér Robert Fico hovorí, že amnestie sú nemorálne, ich zrušenie by však podľa neho bolo neústavné.

Rastislav Holúbek, Martina Šimkovičová, Peter Marček. Foto - TASR
Rastislav Holúbek, Martina Šimkovičová, Peter Marček. Foto – TASR

Marček: Neberte mi môj elán

Aj poslanec Marček hovorí, že pri amnestiách sa zdržali, lebo sa tak poradili s právnikmi. S otázkami novinárov na hlasovanie podľa koaličnej šablóny sa stretáva často. „Neberte mi môj elán. Budem to opakovať ako verklík: my traja sa pred hlasovaním vždy poradíme, povieme si, čo je správne pre nášho voliča, a podľa toho hlasujeme,“ povedal.

„Nehľadajte tam vzorce, či hlasujeme ako ľavicoví, pravicoví, opoziční alebo koaliční. Hlasujeme tak, ako si myslím, že je to správne. Nič iné za tým nehľadajte, lebo keď to robíte, živíte len špekulácie.“

Poslanec ďalej hovorí, že keby sa nechali kúpiť, ako to naznačujú niektorí opoziční poslanci, už by boli v nejakom klube. „Hovorili o nás, že dva milióny berieme za prestup do Sieťky. Neudialo sa. Pán Sulík hovoril, že päť miliónov dostaneme za prestup neviem kam. Ani to sa neudialo. Keby to bola pravda, už dávno by sme niekde boli.“

Trio Šimkovičová, Marček, Holúbek napríklad podržalo aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka pri hlasovaní o jeho odvolaní – všetci traja sa zdržali. Nie je to úplne hlasovanie s koalíciou, no opozícia hlasovala za Kaliňákov koniec.

Koalícia začínala s podporou 81 poslancov, po rozpade Siete a prechode piatich jej členov do klubu Mosta-Híd má však v poslaneckých kluboch momentálne už len 79 poslancov. Alena Bašistová, ktorá v Sieti zostala, zvykne hlasovať skôr tak ako koalícia, no nie vždy. Na rozdiel od zvyšku koalície sa aj Bašistová pri hlasovaní o Kaliňákovi zdržala.

Na novembrovej schôdzi vláda definitívne prišla o hlas Radoslava Procházku, ktorý sa vzdal svojho poslaneckého mandátu. Jeho náhradníčka Zuzana Zimenová sa pridala ku skupine okolo Miroslava Beblavého a vládnu koalíciu nepodporuje.

Sme rodina pred voľbami. Foto N - Tomáš Benedikovič
Sme rodina pred voľbami. Foto N – Tomáš Benedikovič

Od HZD cez SOS až ku Kollárovi

Peter Marček sa dostal na kandidátku hnutia Borisa Kollára vďaka tomu, že mu krátko pred voľbami prenechal svoju Stranu občanov Slovenska. Kollár by totiž po svojom ohlásenom vstupe do politiky už nestihol vyzbierať potrebných 10-tisíc hlasov na zaregistrovanie nového politického subjektu.

„Ich umiestnenie na kandidátku vyplývalo z krátkosti času, ktorý sme mali na jej zostavenie; do budúcnosti takúto chybu neurobíme,“ hovorí o trojici poslancov Milan Krajniak zo Sme rodina. „Osobne si myslím, že žiadnu dohodu s vládnou koalíciou nemajú. A ani nebudú mať, pokiaľ ich vládna koalícia nebude reálne potrebovať. Zatiaľ má vláda poslancov dosť.“

Predtým Marček pôsobil ako šéf Slovenského zápasníckeho zväzu a sedel v predsedníctve Hnutia za demokraciu bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča, ktoré sa v roku 2009 zlúčilo so Smerom.

„Dve volebné obdobia sme sa nedostali do parlamentu. Programy so Smerom máme blízke. Fúziu vidím ako optimálne riešenie a rokovania k tomu aj smerujú,“ obhajoval Marček vtedy toto rozhodnutie.

Marček po odchode z hnutia Sme rodina začal novinárom rozprávať, že by chcel založiť ďalšiu novú stranu. „Určite nebude vyhovovať žiadnemu politikovi zo súčasnej garnitúry. Ani opozícii, ani koalícii,“ zaprisahával sa.

Martina Šimkovičová bola dlhoročnou moderátorkou Televíznych novín Markízy. Jej kariéra v televízii sa skončila krátko po tom, ako na internete zdieľala nenávistné príspevky o utečencoch. Stala sa ešte nakrátko tvárou vznikajúcej internetovej televízie INTV, ktorú založili ľudia z konšpiračných médií Zem a vek a Slobodný vysielač. Televízia doteraz nezačala poriadne vysielať.

Rastislav Holúbek je zasa podnikateľ, bol priateľom Borisa Kollára.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie