Denník N

Flašíková-Beňová odišla zo snemu Smeru: Za Kaliňáka som nehlasovala

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Europoslankyňa hovorí, že za predsedu podporila Fica a za podpredsedov Kažimíra a Blanára.

Prečo odchádzate?

Odchádzam. Napísala som predsedovi, že som chorá, že zostanem do volieb a na diskusiu nemá zmysel zostávať, pretože diskutovať po tom, čo budú ohlásené výsledky, je asi zbytočné.

Prečo je podľa vás program taký, že sa o návrhoch nedá diskutovať?

Neviem. Mám taký pocit, že je celkové vnútorné pnutie, mrzí ma to, mohli sme si to vyrozprávať v pokoji a v pohode, ale pán predseda to prezentoval ako jednomyseľný návrh predsedníctva, tak pravdepodobne k nejakej väčšej diskusii by aj tak neprišlo. Budem sledovať ďalší priebeh.

Fico vyobjímal Pašku, Flašíková Beňová zo snemu odišla
Autorka: Martina Koník

Volili ste Roberta Kaliňáka za podpredsedu strany?

Nie, nevolila som. Ani niektorých ďalších. Hlasovala som za tých, o ktorých som presvedčená, že programové veci, ktoré boli prezentované, sú schopní realizovať. Podporila som, samozrejme, predsedu na post predsedu, lebo v tejto chvíli Smer nemá iného lepšieho kandidáta, ako je Robert Fico.

Ktorí podpredsedovia sú podľa vás ešte schopní realizovať program?

Určite Peter Kažimír. Peter nie je takisto miláčikom médií, ale je veľmi dobrý politik, veľmi dobrý minister. Podporila som Juraja Blanára, lebo bol naším veľmi dobrým reprezentantom v Žilinskom kraji dlhé roky, aj keď sa v niektorých názoroch rozchádzame. Myslím, že má potenciál priniesť voličov z tohto regiónu, a to myslím, že stačí na túto chvíľu.

Fico: Pomôžme našim ľuďom a skončíme s politickou korektnosťou
Autorka: Martina Koník

 

Ako hodnotíte prejav Roberta Kaliňáka, kde sa venoval hlavne rómskej problematike a kauzu Bašternák nespomenul?

Nebudem komentovať prejavy mojich kolegov. Mne len vadí, že sme zakopali tému utečencov a zbytočne sme vykopali novú tému – akýsi boj proti Rómom. My nie sme strana, ktorá je tu prvý rok. Sme tretíkrát vo vláde, boli sme sami vo vláde štyri roky a mohli sme urobiť celý rad dobrých opatrení, ktoré by možno túto situáciu riešili a boli by to preventívne opatrenia. Postaviť sa dnes v Prešove na sneme a začať hovoriť o represiách, že ľudskoprávna agenda je len akési klišé, je nepochopenie toho, čo je európska sociálna demokracia. Európska sociálna demokracia je najväčším bojovníkom za ochranu ľudských práv. Včera som mala v Trnave prednášku na univerzite, kde som práve s mladými ľuďmi hovorila o potrebe ochrany ľudských práv, a dnes ešte zvýšenejšej, pretože extrémisti tu nie sú kvôli neschopnej pravici, ale preto, lebo sa nedokážeme statočne popasovať s témami, ktoré prináša súčasná situácia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie