Denník N

Po prvýkrát odvolali šéfa Nobelovho výboru, hovorí sa o sporných cenách

Jagland. Foto - TASR/AP
Jagland. Foto – TASR/AP

O dôvodoch, prečo Thorbjørn Jagland skončil, sa mlčí. Pribúdajú však špekulácie.

Prvý raz v 114-ročnej histórii odvolal výbor nórskeho parlamentu, ktorý udeľuje Nobelove ceny za mier, svojho predsedu.

Rozhodnutie prekvapilo aj samotného Thorbjørna Jaglanda. Dlhoročný nórsky politik, bývalý predseda vlády aj parlamentu, minister zahraničia po ňom zadným vchodom opustil budovu Nobelovho inštitútu.

Počas jeho pôsobenia urobil výbor niekoľko kontroverzných rozhodnutí a tie mu mohli byť osudnými. Za Jaglanda dostal Nobelovu cenu mieru americký prezident Barack Obama, hoci vo funkcii nebol ani rok. Vtedajší personálny šéf Bieleho domu Rahm Emanuel to označil za „podliezanie“ Bielemu domu.

Sporné bolo aj udelenie Nobelovej ceny Európskej únii, keď sa členské krajiny organizácie v tom čase podieľali na vojenských operáciách a Únia čelila hospodárskej kríze.

Britský denník Guardian a francúzska agentúra AFP tvrdia, že Jaglandovo odvolanie má vnútropolitické dôvody. Bol predstaviteľom labouristov vo výbore, ale v Nórsku má teraz väčšinu pravica.

Analytici sa domnievajú. že tá chce mať kontrolu nad výborom, ktorý by mal byť nadstranícky a nepolitický. To sa podľa kritikov však nedodržiavalo už len preto, že členmi výboru sú politici. Novou šéfkou výboru je konzervatívna politička Kaci Kullmann Five.

Jaglanda kritizovali za to, že výbor pod jeho vedením zosmiešňoval Nobelovu cenu mieru, že nemal odvahu oceniť ruských opozičných aktivistov, aby nenahneval Moskvu.

Pod jeho vedením však dostal cenu čínsky disident Liou Siao-po, čo pobúrilo Peking a skomplikovalo vzťahy medzi Nórskom a Čínou.

Aj čínsky hnev by mohol byť podľa niektorých špekulácií za odvolaním Jaglanda. Historik a expert na Nobelove ceny Asle Sveen hovorí, že „odchod Jaglanda môže Čína vnímať tak, že jej tlak sa vyplatil.“ Túto interpretáciu členovia výboru odmietajú.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie