Denník N

Útoky v Istanbule smerovali k policajtom, preto z nich vinia Kurdov

Bombové útoky v Istanbule boli namierené na policajné sily, Foto – TASR/AP
Bombové útoky v Istanbule boli namierené na policajné sily, Foto – TASR/AP

Pri dvoch výbuchoch zomrelo najmenej 38 ľudí, väčšina z nich boli tureckí policajti.

Výbuchy boli také silné, že ich bolo počuť na oboch stranách Bosporu.

„Bolo to peklo. Plamene šľahali až do neba. Pil som čaj v kaviarni vedľa mešity, ktorá je oproti štadiónu. Ľudia sa schovávali pod stolmi, ženy plakali. Bolo to hrozné,“ opísal denníku Guardian dva výbuchy, ktoré v sobotu v noci otriasli Istanbulom, Omer Yilmaz, upratovač z mešity.

Jeden sa odohral pri štadióne futbalového klubu Beşiktaș; druhý, ktorý nasledoval do minúty, v parku oproti nemu. Prvý spôsobila bomba uložená v aute, v druhom prípade sa odpálil samovražedný atentátnik. Zomrelo najmenej 38 ľudí, takmer dve stovky sú zranené.

Veľká väčšina zabitých (30) boli policajti. Turecké vyšetrovacie orgány tvrdia, že atentátnik auto naviedol na autobus poriadkovej polície dozerajúcej na priebeh zápasu dvoch najlepších ligových tímov v čase, keď už bola väčšina fanúšikov mimo štadióna alebo na ceste domov.

Aj preto sa za hlavného podozrivého považuje Strana kurdských pracujúcich (PKK) alebo niektorá z jej frakcií. „Ďalší podozrivý je Dáiš, ale ten útočí hlava-nehlava a netrápi ho, že zabíja aj civilistov. Toto vyzerá ako špecifický útok na políciu,“ hovorí novinár Erdal Güven z nezávislého portálu Diken.

Podľa neho sa útoky v Istanbule ponášajú na iné útoky na policajtov či vojakov, ktorých sa v minulosti dopustila PKK. Tá po rokoch relatívneho pokoja obnovila svoje ataky na symboly tureckej vlády. Turecko však v posledných mesiacoch zažilo aj niekoľko teroristických incidentov zo strany Dáišu. K útoku sa do nedeľného predpoludnia nikto neprihlásil.

Policajti zatkli už desať osôb, v krajine vyhlásili štátny smútok a prezident Recep Tayyip Erdoğan zrušil plánovanú návštevu Kazachstanu.

„Udalosti v Istanbule ešte viac posilnia dojem, že Turecko sa stáva stále viac nebezpečným a nestabilným a že už prestáva byť baštou pokoja vo veľmi nepokojnom regióne,“ povedal al-Džazíre analytik Fadi Hakura. Aj on si myslí, že útoky mali rukopis PKK.

Turecko nie je otrasené len vzhľadom na citlivú pozíciu v regióne, keď susedí so Sýriou aj s Irakom, pričom sa priamo aj nepriamo mieša do tamojších konfliktov, ale aj utečeneckou krízou a tento rok aj nevydareným pokusom o štátny prevrat, po ktorom nasledovali čistky v armáde aj bezpečnostných zložkách, čo tiež malo vplyv na ich efektívnosť a pripravenosť v boji s terorizmom.

Ako člen NATO a ašpirant na členstvo v EÚ je Turecko aj pod tlakom svojich partnerov kritizujúcich ho za nedostatočné dodržiavanie ľudských práv a slobody prejavu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie