Denník N

Sulík o stretnutí s Dankom pri víne: Bojí sa Kiskovho vstupu do parlamentných volieb

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované o 22:19 – „Ste demagogický klamár.“ „A vy zbabelec,“ častovali sa v televíznej relácii predseda SNS Andrej Danko a líder SaS Richard Sulík. V rámci hádky prezradili aj to, že sa pred pár týždňami stretli na pohári vína, aby riešili predčasné voľby.

„Bojíte sa prezidenta, že vstúpi do politiky,“ povedal predseda SaS Richard Sulík v televíznej debate RTVS O päť minút dvanásť predsedovi parlamentu a šéfovi SNS Andrejovi Dankovi. Ten vraj pred pár týždňami inicioval so Sulíkom stretnutie pri pohári vína. Hoci išlo o súkromnú komunikáciu, obaja o nej verejne počas hádky v televízii hovorili. Pohádali sa aj o tom, kto vlastne toto stretnutie vymyslel.

Danko poprel, že by sa Kiskovho vstupu do politiky obával. Naopak, vraj by aspoň prišla konštruktívna opozícia a o hlasy by prišli SaS a OĽaNO.

Večer potom Sulík na Facebook napísal o stretnutí viac: „Danko hovoril o tom, že by chcel prezidentovi Kiskovi prekaziť možnosť kandidovať do NR SR (funkčné obdobie prezidenta sa končí na jar 2019 a parlamentné voľby budú vo februári 2020, čo je ideálny timing na ‚presedlanie‘).“

Predčasné voľby: kto s nimi počíta a kto chce byť pripravený

Sulík hovorí, že koalícia sa začne po ukončení predsedníctva v Rade EÚ viac hádať a možno nastanú aj zmeny vo vláde. Nemyslí si však, že budú predčasné voľby. Ak by sa však o tom hlasovalo v parlamente, tak poslanci SaS budú podľa neho, samozrejme, za.

„Čo môže dnes ľuďom v advente pomôcť debata o tom, čo bude?“ pýtal sa Danko a úvahy o predčasných voľbách odmietol.

„Už dnes však poviem, že radšej nebyť v politike ako ísť do hocijakej koalície.“ V relácii viackrát odmietol spoluprácu so Sulíkom aj Matovičom. So Sulíkom nakoniec odmietol prísť vôbec aj do ďalšej relácie. Rovnako odmieta diskutovať aj s Matovičom. Ten by vraj v relácii „len škriekal“.

Sulík reagoval, že radšej bude spolupracovať s ľuďmi z Progresívneho Slovenska, no vie si predstaviť aj vládnutie so SNS, ak by to inak nešlo. Odmieta len Smer a Kotlebu.

Ježiši Kriste, reagoval Danko na Sulíka

Danko hovoril, že na stretnutie ho pozval Sulík ako „kamaráta“.

Líder SaS oponoval, že to bolo naopak. „Bolo to primárne z vašej iniciatívy,“ povedal Sulík a vzápätí bolo počuť v štúdiu Dankovu reakciu „Ježiši Kriste“.

Predseda parlamentu hovoril aj o tom, ako ho v lete volal na stretnutie iný líder opozície. Ten, ktorý mu vraj nedávno povedal, že „ty skapeš“. Priamo ho nemenoval, no viackrát medzi rečou spomenul šéfa OĽaNO Igora Matoviča. S ním mali hovoriť o tom, ako by sa z Danka mohol stať premiér.

Matovič a Sulík chceli po voľbách s Dankom vládnuť, aby zamedzili tretej vláde Smeru. Okrem Mosta-Híd a Siete by však potrebovali aj hlasy Borisa Kollára a Danko napokon takúto koalíciu odmietol.

Predvolebné video: Dankova rodina zbohatla na mečiarovskej privatizácii
autori: Martina Koník, TV Markíza

Sulík: Ste zbabelec, pri Bašternákovi strkáte hlavu do piesku

Napriek mnohým invektívam, ktoré v relácii zazneli, vyzval predseda SNS viackrát na pozitívny prístup a odmietanie negativizmu. „Ľuďom musíte dať víziu. Ja som zakázal ľuďom v SNS sa hádať. Nedovolil som im šíriť negatívne reakcie.“

„Ste demagogický klamár,“ povedal Danko lídrovi SaS na úvod relácie po tom, ako spomenul nomináciu Jána Hoľka na ministerstvo obrany. Rozčúlili ho aj reči o predraženej večeri pre lídrov Európskej únie, ktorú usporiadal v rámci slovenského predsedníctva. „Ja som im nemohol podávať langoše. Vy s Matovičom by ste im ich možno ponúkli.“

Sulík zase Dankovi povedal, že je „zbabelec“, a to preto, že v súvislosti s kauzou Ladislava Bašternáka nevyzval ministra vnútra Roberta Kaliňáka na odchod z funkcie. „Každý riadny chlap by sa ozval. Vy ste strčili hlavu do piesku.“

„Ja pána Bašternáka nemusím,“ reagoval Danko s tým, že ak je pravda to, čo sa o vratkách DPH píše, tak „nech zhnije v base“.

V súvislosti s Kaliňákom Danko hovorí, že nechce robiť „kádrováka“. Rešpektuje totiž ministrov každej strany. On sa snaží venovať sa svojej strane, aby nesklamal svojich voličov, aby si plnil „úlohy z brožúrky“. Tým myslel predvolebný program, z ktorého vraj už veľkú časť naplnil. „Musel som si však vedieť posypať popol na hlavu. Tak sa robí politika. Tak mi to chutí,“ vyhlásil v televízii.

Sulíka Danko poúčal, že politika je o spájaní ľudí. „Ja som vyrastal v malej obci. Keby som sa takto správal na dedine, tak som stále modrý,“ hovoril Danko a útočil na Sulíka, že jeho a jeho stranu zaujíma „len rozbíjať štát“. Spomenul aj to, že nikto nesleduje, kde a ako sa „rozpúšťajú“ dotácie pre politické strany do rodinných firiem. Nikoho a nič nekonkretizoval. Keď sa však Sulík ohradil, upresňoval, že myslel Matoviča.

Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko pri návrate IC vlakov. Foto - TASR
Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko pri návrate IC vlakov. Foto – TASR

Danko: RTVS nechcem ovládnuť, ľudí tu milujem

Danko tiež odmietol, že by mal ambíciu dosadiť nové vedenie do verejnoprávnej televízie a rozhlasu. „Ja tých ľudí, ktorí tu sú, milujem. Urobím všetko pre to, aby sa podmienky, v ktorých pracujú, zlepšili,“ povedal a odmietol, že by chcel RTVS ovládnuť. Na výmenu riaditeľa chce počkať do konca funkčného obdobia. Václav Mika by mal na čele RTVS skončiť v lete na budúci rok.

Moderátorovi Martinovi Strižincovi, ktorému sa podarilo oboch politikov v relácii upokojiť, Danko vytkol, že sa pýta na slávnostné vypustenie IC vlaku z bratislavskej hlavnej stanice. Prečo tomu Danko prikladá takú váhu?

„Pre Boha živého, chlapi. Keď všetko zničíme, keď bude všetko len o zisku, dopadne tento štát veľmi zle,“ reagoval najskôr predseda SNS na otázku. Neskôr dodal, že tam bol ako líder strany. „Chcel som vidieť rýchly slovenský vlak, ako ide z Bratislavy do Košíc. To mi už nikto nevezme.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie