Denník N

Čas vyčistiť si telefón? Z látok na smartfóne alebo klávesnici vytvorili profil majiteľa

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Nová metóda by sa dala uplatniť v kriminalistike na vytvorenie profilu páchateľa, najmä ak na mieste činu chýbajú odtlačky prstov.

Smartfón, klávesnica počítača alebo notebooku, počítačová myš, kľúče, peňaženka, kľučka od dverí, kabelka či okuliare. So všetkými týmito predmetmi prichádzame do kontaktu každý deň. Preto na ne neustále prenášame zmes baktérií, ktoré prirodzene žijú na našej pokožke, ale aj zvyšky jedla a chemikálie z bežne používanej kozmetiky.

Je táto zmes látok a mikroorganizmov jedinečná pre každého z nás? Alebo: je pomocou zloženia tejto zmesi možné priblížiť spôsob nášho životného štýlu?

Presne tieto otázky si minulý mesiac položili nemeckí a americkí chemici. Pomocou špeciálnej metódy nazývanej hmotnostná spektrometria vytvorili profil životného štýlu človeka, ktorý by mohol pomôcť odhaliť páchateľa trestného činu. Výsledky uverejnili v prestížnom časopise PNAS.

Individuálny profil

„Môžeme si predstaviť scenár, v ktorom vyšetrovateľ na mieste činu nájde nejaký osobný predmet, napríklad telefón, pero či kľúče, no žiadnu DNA ani odtlačky prstov zodpovedajúce databáze. Nemal by preto žiaden nástroj na určenie majiteľa tohto predmetu. Preto nám napadlo využiť chemikálie z pokožky zanechané na týchto predmetoch, ktoré by nám napovedali niečo o životnom štýle ich majiteľov,“ vysvetlil v správe Pieter Dorrestein, vedúci výskumnej skupiny.

Počas výskumu vedci odobrali vzorky zo štyroch miest na smartfóne (dve na prednej obrazovke a dve na zadnej) a na ôsmich miestach pravej ruky 39 dobrovoľníkov.

Vzorky odobrali zo smartfónov a pravej ruky (A). Tie analyzovali na hmotnostnom spektrometri (B); namerané dáta anlyzovali na Foto - pnas.org
Vzorky odobrali zo smartfónov a pravej ruky (A). Tie analyzovali na hmotnostnom spektrometri (B). Namerané dáta analyzovali pomocou viacerých techník a porovnali s knižnicou chemikálií. Reprofoto – pnas.org

Odobraté vzorky následne analyzovali hmotnostným spektrometrom. Ide o prístroj, ktorý dokáže odmerať presnú hmotnosť meranej molekuly (a jej fragmentov). Po porovnaní s už existujúcou databázou sa dá identifikovať.

Pomocou týchto dát chemici vytvorili individuálne profily majiteľov telefónov – vedeli určiť, či majiteľ používa kozmetiku zabraňujúcu vypadávaniu vlasov, či používa repelenty a opaľovacie krémy, kvapky do očí, či užíva antidepresíva alebo či musí používať krém na liečbu kožných plesní.

Dokonca vedeli určiť, či majiteľ telefónu uprednostňuje pivo alebo víno, či pije kávu a či obľubuje pikantné jedlá.

Budúcnosť kriminalistiky?

Aj keď sa tieto informácie môžu zdať vytrhnuté z kontextu, v kriminalistike by vedeli minimálne zúžiť okruh podozrivých. Krémy proti vráskam používajú zväčša ženy, krémy proti strate vlasov zase starší muži. Repelent proti hmyzu zase používa človek, ktorý chodí rád a pravidelne do prírody.

Metóda opísaná v tejto štúdii slúži ako dôkaz princípu, od použitia má ešte ďaleko. Autori však už začali pracovať na rozšírení výskumu aj na kľúče a peňaženky a naverbovali ďalších 80 dobrovoľníkov. Ich cieľom je vytvoriť databázu bežne sa vyskytujúcich látok na daných predmetoch.

Navyše majú v pláne rozšíriť výskum aj na identifikáciu mikroorganizmov žijúcich na našej pokožke. Tento postup už napríklad fungoval počas identifikácie majiteľa počítačovej klávesnice.

Odtlačok telefónu na agare odhalil prítomnosť viacerých druhov baktérií. Foto - Martina Hestericová
Odtlačok telefónu na agare odhalil prítomnosť viacerých druhov baktérií. V budúcnosti by mohli pomôcť identifikovať majiteľa osobného predmetu nájdeného na mieste trestného činu. Foto – Martina Hestericová

Kriminalistika nebude jedinou možnosťou využitia tejto zaujímavej metódy. Pomôcť by podľa autorov mohla aj lekárom, ktorí by chceli sledovať, či pacient berie lieky podľa predpisu a či neklame, prípadne napovedať o možnosti vystavenia toxickým látkam počas diagnostiky nezvyčajných ochorení.

Dostupné z doi: 10.1073/pnas.1610019113

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie