Denník N

Kultová kniha Kmeny ožije na obrazovke

Česká televízia začína dnes uvádzať dokumentárny cyklus o mestských subkultúrach.

Dnes o 22.00 h sa začne na ČT 2 šestnásťdielny seriál Kmeny, nakrútený podľa rovnomennej knihy rappera a výtvarníka Vladimira 518. Kniha vyšla v roku 2011 a okamžite sa stala bestsellerom. Multimediálny umelec Vladimir 518, vlastným menom Vladimir Brož (1978) si vybral do 400-stranovej výpravnej publikácie 26 subkultúr, sociálnych skupín, ktoré spája rovnaký záujem, názory aj štýl obliekania, ako sú napríklad gotici, motorkári, punkeri či blackmetalisti. (Po veľkom úspechu knihy pripravil Vladimir 518 vlani rovnako monumentálnu publikáciu Kmeny 0, ktorá sa zaoberá subkultúrami z obdobia normalizácie.)

Názov knihy je odvodený od anglického termínu urban tribes, teda mestské kmene, a jednotlivé kapitoly písali väčšinou mediálne menej známi ľudia, ktorí však boli s príslušnou komunitou dôverne oboznámení. Konečnú úpravu textov mal na starosti publicista Karel Veselý, a keďže Vladimir 518 mal predstavu jednotného fotografického autorského rukopisu, všetko nafotil Tomáš Souček. Odborným garantom a členom autorského tímu bol aj sociológ Jan Snopek.

Cyklus si nenárokuje dôkladné zmapovanie súčasných subkultúr, jednak ich oproti knihe predstavuje len šestnásť z 26, ale hlavne necelá polhodinová stopáž nedáva priestor na hlboké sondy či hodnotenia. Mladým režisérom jednotlivých dielov zostávala možnosť akéhosi orientačného „pohľadu zvonka“, určite nie neatraktívneho, ktorý nejedného neinformovaného diváka prekvapí zistením, že existujú aj iné spôsoby života, než je ten jeho.

A slovenskému divákovi k tomu pribudnú otázky, či je to aj u nás tak a či niekedy vznikne podobný knižný alebo filmový projekt aj na Slovensku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie