Denník N

Rómovia ako posledná Ficova nádej

Lidri Smeru tvrdia, že z protestov študentov nie sú nervózni. foto N – Tomáš Benedikovič
Lidri Smeru tvrdia, že z protestov študentov nie sú nervózni. foto N – Tomáš Benedikovič

Robert Fico je neúspešný právnik, nevydarený štátnik, predseda upadajúcej strany a zlý človek, ktorý si opäť našiel starého nepriateľa.

Autor je programový manažér mimovládky ISSA

O kríze, ktorú zažíva strana Smer-SD, sa popísalo mnoho. Všimnúť si ju musel aj človek, ktorý nesleduje výsledky prieskumov a mediálne informácie o aktuálnych voličských preferenciách. Množia sa bilbordy a do schránok začali pribúdať stranícke noviny.

Úspech sa však nedostavuje, percentá padajú a hrozba predčasných volieb sa spája s hrozbou prepadu strany, ktorá ešte pred pár rokmi zostavovala sama vládu. A keď nezafungovali utečenci, Robert Fico si opäť spomenul na Rómov.

Predseda v košeli za rečníckym pultom, silná gestikulácia, polozdvihnutá pravica, zvýšený hlas, hnev a výzva na tvrdý zásah proti etnickej skupine. To nie je obrázok z histórie, to je snem slovenských sociálnych demokratov. Smer-SD valcujú korupčné škandály a popularita strany postupne padá.

Jediná kauza, ku ktorej sa predseda strany a vlády doteraz vyjadril, je cena bravčovej „panenky“ v Senci. Namiesto toho, aby predseda stranu zomkol a snem využil na vyriešenie podozrení z korupcie, sa pustil do Rómov.

Kolektívna vina

Škoda, že si premiér Fico okrem volebných prieskumov nevšíma aj iné. Napríklad prieskum, ktorý koncom novembra zverejnila Agentúra EÚ pre základné ľudské práva (Fundamental Rights Agency).

Ten postavil Slovensko na prvé miesto v segregácii rómskych detí. Až 62 percent z nich má v škole len rómskych spolužiakov alebo Rómovia tvoria väčšinu z nich. Od najmladšieho veku teda učíme rómske deti žiť v paralelnom svete. Segregácia je pritom ako forma diskriminácie zakázaná v školskom zákone. Ak chce teda premiér rázne zakročiť a presadiť dodržiavanie zákona, mohol by napríklad aj v školstve.

Vo vyspelých demokraciách platí, že podozrivý z trestného činu má právo na spravodlivý súdny proces. Je poľutovaniahodné, že toto ako vyštudovaný právnik s titulom JUDr. pred menom nechápe premiér.

Úplne novú úroveň potom dosahuje politika, keď chce trestať bez súdu nielen podozrivých, ale navyše aj ich susedov. Ak je v poriadku, aby kukláči používali násilie v osade v Moldave nad Bodvou, má NAKA vpadnúť do všetkých bytov v komplexe Bonaparte, lebo tam niekde býva človek podozrivý z daňových podvodov?

V Európe sami

Premiér vedie krajinu do medzinárodnej izolácie a buduje ju na tradícii, že na Slovensku sú veci inak. Kým ostatné strany z klubu európskych sociálnych demokratov si 10. decembra pripomínajú Medzinárodný deň ľudských práv a vyzývajú na solidaritu so slabšími, sociálni demokrati slovenského razenia vyzývajú na policajné razie v rómskych osadách.

Pravicový populizmus, často mierený na najslabších, rastie všade, no skutočne len na Slovensku sa ho dočkáte vo všetkých odtieňoch politického spektra vrátane sociálnej demokracie. Už sa stáva tradíciou, že keď sa kdekoľvek vyjadrí k Rómom slovenský politik, medzinárodné publikum si často myslí, že „to je ten fašista, čo sa nedávno dostal do parlamentu“.

Apel na veriaceho

Robert Fico je neúspešný právnik, nevydarený štátnik, predseda upadajúcej strany a zlý človek. Nefungujú naňho právne argumenty, apel na štátnickosť, sociálnodemokratické princípy ani výzva k ľudskosti. Vo videu z roku 2014 sa prezentoval aj ako katolík, a to je možno naša posledná nádej.

Vyzvime teda spoločne predsedu strany Smer, aby bol skutočným katolíkom a prejavil trochu lásky k blížnemu aspoň v období adventu a v predvianočnom čase neposielal do osád policajné obušky. Ľudia žijúci v rómskych osadách nemajú ľahký život. A bez ohľadu na to, či oslavujú Vianoce v decembri alebo v januári, alebo či ich vôbec oslavujú, si zaslúžia trochu pokoja. Aj od predsedu upadajúcej strany.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie