Denník N

Fico na Exprese: Ak si pozvete predsedu vlády, nezaoberajte sa plevelom

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér redaktorovi Braňovi Závodskému vytkol, ako „nechutne griloval Mira Lajčáka“. Sulík a Danko podľa neho musia sami vysvetliť, prečo riešia predčasné voľby.

Premiérovi Robertovi Ficovi sa nepáčia otázky, ktoré sa týkajú personálnych zmien v Smere.

„Myslím, že to bol Miloš Zeman, ktorý povedal jednu famóznu vetu – novinári majú skvelú príležitosť oddeliť zrno od plevela a potom zverejniť plevel. Nikto nikdy sa nezaoberal personálnymi otázkami, je to vnútrostranícka vec,“ povedal Fico redaktorovi Rádia Expres Braňovi Závodskému.

„Ak si pozvete predsedu vlády na rozhovor, tak sa snáď nebudete zaoberať plevelom. Pokiaľ ide o vnútrostranícke otázky, je to bežná agenda, ktorou sa nikto nikdy nezaoberal,“ tvrdil premiér s tým, že do relácie prišiel preto, aby povedal, že to, čo hovoria, aj plnia. Ľudia podľa Fica „odchádzajú a prichádzajú“, redaktorovi vyčítal, že „päť minút sa rozprávame o ničom“.

Prečo Smer nevymenil Roberta Kaliňáka? „Podpredseda Kaliňák získal dôveru delegátov,“ povedal Fico. Premiérovi sa nepáči „neustále tendencia nedávať ľuďom pozitívne informácie“.

Hneval sa za Lajčáka

Závodskému vyčítal aj jeho nedávny rozhovor s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. Ten prišiel do relácie po tom, čo ho Zuzana Hlávková obvinila z krytia netransparentného konania v súvislosti so slovenským predsedníctvom.

„Bol som svedkom toho, ako ste tu úplne nechutne grilovali Mira Lajčáka,“ hovoril Fico, že útok naňho považuje za  „najväčšie svinstvo“.

Fico už vie, že „zákon nebol porušený“ a že kauza „sa skončí tak, ako každá mydlová bublina, praskne“.

Video: Miroslav Lajčák v relácii Braňa Závodského

Razantnejší v osadách

Fico aj Robert Kaliňák v sobotu na sneme Smeru hovorili, že musia „urobiť poriadky v osadách“. Podľa Fica to znamená, že budú zakročovať „razantnejšie“. Fico to prirovnal k zásahu v Moldave nad Bodvou, za ktorý kritizovala políciu ombudsmanka a poškodení Rómovia sa obrátili aj na Ústavný súd.

„Policajti sú tu na to, aby robili poriadok. Budem očakávať od ministra vnútra, aby polícia razantnejšie zasahovala. Vytypovali sme a máme jasný prehľad o tom, ako vyzerajú rómske osady, ako sa ľudia správajú, a vieme, že polovica osád je problematická, správanie sa, porušovanie zákonov, vyrušovanie občanov, ktorí žijú okolo,“ hovoril Fico.

Nepáči sa mu ani podstatne väčšie zneužívanie sociálneho systému ako doteraz.

Predčasné voľby odmieta

Fico komentoval aj súkromné stretnutie Andreja Danka s Richardom Sulíkom. Hovorí, že on tam sviečku nedržal a vysvetliť by to mali oni dvaja.

Obaja v RTVS povedali, že hovorili aj o predčasných voľbách. „Predčasné voľby by boli najhorším riešením pre krajinu, neviem si predstaviť, ako by voľby dopadli,“ tvrdí Fico. „V časoch, keď dochádza k destabilizácii Európy, by bolo veľkou chybou, keby ktokoľvek uvažoval o predčasných voľbách.“

Podľa Fica „neexistuje alternatíva voči tejto vláde“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie