Denník N

Čo Procházkovi tento rok nevyšlo: Ľutoval ples aj vynadal kolegom

Shooty: Mizerný klamár. 9. marca 2016, Denník N.
Shooty: Mizerný klamár. 9. marca 2016, Denník N.

Radoslav Procházka mal začiatkom roka premiérske ambície, dnes už nie je v politike. Odmietli ho aj v Luxemburgu. Čím sa preslávil tento rok? Prerieknutím na plese Spišiakov, ale aj výrokom o kakaní mačiek.

Rok 2016 sa pre Radoslava Procházku končí ďalšou zlou správou. Neobsadí prestížnu funkciu sudcu v Luxemburgu s mesačným zárobkom 20-tisíc eur. Ide o jedno z najlepšie platených miest v Európskej únii.

Rok 2016 pritom začínal so sľubne rozbehnutou politickou kariérou, pred marcovými voľbami neskrýval premiérske ambície. Čo sa stalo, že dnes je z neho už iba radový advokát?

1. Výrečný na plese Spišiakov

Medzi tombolou a tretím tanečným kolom na januárovom Plese Spišiakov nečakane pripustil pre televíziu Markíza, že strana Sieť by išla do vlády so Smerom Roberta Fica. „Pre nás je kľúčové, aby sme presadili hmotnú zodpovednosť politikov a zákaz schránkových firiem. Ak sa to podarí s nimi, ľudia si to zaslúžia,“ hovoril zjavne spoločensky uvoľnený Procházka.

Boli dva mesiace do parlamentných volieb a Sieť sa prezentovala ako strana, ktorá so Smerom nechce nič mať.

Po plese preto Procházka straníkov v liste upokojoval, že je preňho dôležité, aby Sieť pri moci vystriedala Smer. Rozhovor s Markízou vraj „chcel mať z krku a použil formuláciu, ktorá pri účelnom zostrihu mohla vyvolať isté pochybnosti“.

Video: Procházka pred voľbami počítal s tým, že bude premiér
autorka: Martina Koník

2. Premiér a „kakajúce mačky“

Keď sa Sieť pred voľbami objavovala v prieskumoch hneď za Smerom ako druhá najsilnejšia strana, Procházka sa netajil premiérskymi ambíciami. V predvolebnom rozhovore Denníka N pár dní pred marcovým hlasovaním odkázal, ako rozmýšľa. Pričom si neodpustil poznámku na adresu rozhádaných opozičných kolegov: „Ak niekto chce, aby som viedol stredopravú vládu, hodí to Sieti. Ak chce, aby premiérom bol niekto iný, hodí to inam. Ja sa neuchádzam o poverenie pásť mačky, ktoré si myslia, že mi každý druhý deň budú kakať na hlavu a ja ich budem trpezlivo hladkať po ich vypĺznutých kožúškoch,“ odkázal veľmi sebavedomo predseda Siete.

3. Utekal za Smerom

Hneď na druhý deň po voľbách zašiel Procházka na Úrad vlády. Schôdzka sa stala symbolom toho, že klame a nie je pritom presvedčivý. Stretnutie niekoľkokrát zapieral, kým priznal, že sa stretol s podpredsedom Smeru a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. „Kde som bol alebo nebol, nie je vaša vec,“ vyhýbal sa odpovediam politik v čase, keď nebolo jasné, kto s kým postaví vládu.

Video: Zaskočený Procházka po voľbách zapieral Smer
autorka: Martina Koník

V tom čase už bolo jasné, že Procházkov premiérsky sen sa rozplynul. Sieť zažila volebné fiasko, len tesne sa dostala do parlamentu s 5,6 percenta, predseda v posledných dňoch kampane pôsobil nepresvedčivo aj v dôležitých televíznych debatách.

Procházka preto po voľbách rýchlo súhlasil s účasťou v koalícii so Smerom, SNS a s Mostom-Híd, hoci na začiatku chodil aj na stretnutia, na ktorých sa snažil koalíciu zostaviť Richard Sulík zo SaS. Sieť pre spoluprácu so Smerom opustil Miroslav Beblavý a strana sa začala rýchlo rozpadať.

4. Vynadal straníkom

V auguste nezvládol stranícky snem Siete. Hoci o predsednícku stoličku už ani nebojoval, zostal zaskočený, keď uspel vtedajší minister dopravy Roman Brecely. Jeho bezprostrednú reakciu pred spolustraníkmi zachytil mikrofón TA3: „Ja idem do prdele, nedá sa s vami robiť. Krízový manažér, kokos, vám musí j…ť, chlapi, fakt, vám musí j…ť,“ nadával Procházka.

Sieť, ktorú založil po úspechu v prezidentských voľbách, sa mu ďalej rozpadala, vo vláde už splynula s Mostom-Híd. V prieskumoch teraz dosahuje mizivú podporu a  v Národnej rade sa k nej hlási z pôvodne desiatich poslancov už len Alena Bašistová.

5. Nahrávka s Matovičom

Koncom roka sa do hry opäť vrátila aj nahrávka, na ktorej Procházka s Igorom Matovičom riešil čierne financovanie svojej prezidentskej kandidatúry. Rozoberali na nej, či je možné za inzerciu platiť aj bez faktúry.

Matovič vravel: „Jak ty chceš, ty povedz.“ „Pol na pol,“ odpovedal Procházka.

Poradný výbor luxemburského súdu si od Súdnej rady vyžiadal záznam aj prepis rozhovoru a tiež preklad rozhodnutia o zastavení trestného stíhania v tomto prípade, v ktorom išlo o podozrenie z krátenia dane. Nakoniec padlo rozhodnutie, že post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ neobsadí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie