Denník N

Lekár Šóth: Za objednanie na vyšetrenie by sa mohlo platiť 5 eur

Ilustračné. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth rokuje s ministerstvom zdravotníctva o zmenách v poplatkoch. Ak ich budú vyberať, nechcú dostávať menej od poisťovní.

Marián Šóth (44) je všeobecný lekár pre dospelých z Nitry. Vyštudoval Lekársku fakultu Univerzity Karlovej v Hradci Králové a v súčasnosti je prezidenom Asociácie súkromných lekárov.

Máte už definitívnu dohodu s ministerstvom zdravotníctva, ako budú vyzerať zmeny v poplatkoch u lekárov?

Máme predbežnú dohodu, ako by to malo vyzerať. Ale tento problém sa presúva aj do legislatívy, takže uvidíme, aké záverečné znenie to v parlamente dostane.

Je február 2017 reálny termín?

Ja dúfam, že áno. Určite áno.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker bol pri poplatkoch konkrétny: „Napríklad medzi 6. a 11. hodinou by museli byť nepretržite dve hodiny, v rámci ktorých by mohol prísť každý pacient bez objednania. Lekár si však môže požiadať o 25 percent zo svojich hodín, ktoré budú vyhradené na objednávanie pacientov za poplatok. Ale hovoríme, že za tých 25 percent času nemôže byť vyšetrených viac ako 30 percent z tých, ktorých obslúži v rámci celých ordinačných hodín.“ Takto to bude?

Aké bude časové rozpätie na objednávanie, je drobnosť, ktorá sa ešte upravuje. Neviem presne povedať, koľko to bude. Súhlasili sme s tým, aby to nebol celý ordinačný čas, aby to bol vyhradený konkrétny čas. Máme ešte január, aby sme to s pacientskými organizáciami aj ministerstvom doladili. Ale predpokladám, že to nebude iné ako doteraz – teda 25 až 30 percent.

Aký vysoký bude poplatok za objednanie sa?

Malo by sa to odvíjať od životného minima. Bude to zhruba 5 eur.

Bude to schvaľovať župa, ako to bolo aj predtým?

To ešte neviem. Buď to bude regionálne, a bude to schvaľovať župa, alebo to bude paušálne dané zákonom.

Prezident Asociácie súkromných lekárov Marián ŠŠóth. Foto - Tasr
Prezident Asociácie súkromných lekárov Marián ŠŠóth. Foto – TASR

Hovoríte, že je ťažké pracovať, keď ľudia šomrú, že musia dlho čakať v čakárni. Všetci lekári však môžu mať objednávací systém. Niektorí ho aj majú. Prečo viac lekárov neobjednáva pacientov zadarmo?

Niektorí lekári objednávajú – napríklad všeobecní lekári pri preventívnych prehliadkach. Ak to však nie je za peniaze, ani pacient nemá nutnosť, že sa objedná, a musí termín dodržať. Keď to nebolo s poplatkom, tak dodržiavanie objednávania bolo veľmi vágne.

Takže sa objednali a neprišli?

Áno, a ani sa neodhlásili.

Prečo potom sú lekári, ktorí objednávajú zadarmo?

Idú do rizika, lebo inú alternatívu nemajú.

Takže to podľa vás nie je o tom, že lekári chcú poplatky, aby si zvýšili príjmy, a tak dobrovoľne neobjednávajú, lebo by prišli o časť príjmov?

Určite nie.

Napríklad Žilinská župa pre lekárov ponúka bezplatný systém na objednávanie, ale len málo z nich to využíva. Čím to je?

Lekári používajú rôzne spôsoby. A ak to je bez motivácie pacienta, tak tam nemusia prísť.

Budú sa predlžovať ordinačné hodiny v súvislosti s možnosťou sa objednávať?

Myslím, že to bude individuálne. Ak budú pacienti chcieť viac času, keď sa bude dať objednávať, a lekár bude mať na to kapacitu, tak si myslím, že to mohli urobiť.

Minister Drucker v rozhovore povedal, že manažment pacientov už máte v platbách od poisťovní. Ak teda budete vyberať poplatky, dostávali by ste v tom čase menej od poisťovne. S tým súhlasíte?

To určite nie. Dofinancovanie po zrušení poplatkov vykrylo napríklad zvyšovanie minimálnej mzdy a iné veci. Nevykryje to náklady, ktoré ambulancie majú.

Takže v zákone nebude, že v ordinačných hodinách, počas ktorých budete vyberať poplatky, budete dostávať menej od poisťovne?

Nie. Budeme dostávať rovnakú sumu od poisťovne a k tomu poplatok. O tom, že by sme dostávali menej peňazí, sme hovorili v inom prípade – ak by sa neurobil tento zákon a nevrátilo by sa prednostné vyšetrenie, boli sme ochotní ošetrovať po ordinačných hodinách, ale za hotovosť. Mimo zdravotného poistenia.

Mali by sa výrazne meniť pravidlá pohotovostí. Aj tak rokujete s ministerstvom. Na čom ste sa dohodli?

Vyzerá to tak, že sa bude na pohotovostiach slúžiť len do 22. hodiny, aj v nadväznosti na vznik centrálnych príjmov.

Každá pohotovosť by mala byť do 22. hodiny?

Presadzujem, aby boli do 22. hodiny všetky. Ak by niekto musel slúžiť do 22. a iní do 24. hodiny, bolo by to pre tých, čo musia slúžiť dlhšie, diskriminačné. Aj pohotovostné lekárne sú do 22. hodiny, takže aj keby som pacientovi po 22. hodine predpísal lieky, nemá si ich kde vybrať. Tak je mu potom zbytočné chodiť na pohotovosť. Ak je dostupná urgentná medicína, nevidím dôvod, aby boli pohotovosti do polnoci. Do 22. hodiny sa ošetrí väčšina pacientov.

Minister hovoril, že máme omnoho viac pohotovostí, ako je to v zákone dané. Môžu niektoré pohotovosti zaniknúť?

To je otázka ministerstva zdravotníctva, aký kľúč zvolí, ale niektoré pohotovosti sú veľmi málo rentabilné, to dokazujú aj čísla z poisťovní. Ale je to otázka pre ministerstvo.

Koľko pohotovostí by mohlo skončiť podľa vás?

To neviem povedať. Ale bude to podľa mňa menej ako polovica. A budú to podľa mňa len okrajové.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie