Denník N

Podpora rodiny karpatskou metódou

Zvyšovanie materskej dávky slovenský rozpočet nezruinuje, ale ani nepresvedčí rodičov, aby mali viac detí.

Čo urobí stredoeurópsky vodca s diktátorskými ambíciami, keď potrebuje zvýšiť svoju popularitu? Môže znižovať DPH hlava-nehlava, pomáhať dôchodcom, fixovať ceny energií. Čo však spoľahlivo robí každý jeden karpatský populista, je podpora pôrodnosti, zabalená do takej či onakej podoby. Po Kaczynskom to nedávno oznámil Orbán, takže sa už čakalo len na Fica. Až do sobotného snemu strany, kde vyhlásil projekt „materská 98“.

Detičky sú isté body. Keď poľský premiér na jar spúšťal svoju akciu 500-plus (500 zlotých, čo je 113 eur, na druhé a ďalšie dieťa mesačne až do osemnástky), každý vedel, že je to nezmyselne predražená investícia do vlastnej popularity. Výdavky s tým spojené majú byť viac ako percento HDP, alebo vyše polovica rozpočtu na obranu. Práve s ohľadom na obavy z rozpočtu už Poliakom klesol rating. No nikto z poľskej opozície akciu 500-plus príliš nerozmazával, pretože opatrenie malo masívnu podporu verejnej mienky.

Orbán o poľskej inšpirácii reční už od septembra. Hovorí tiež, že chce zastaviť demografický pokles, otázka teda je, kedy a v akej miere skopíruje Kaczynského model.

V porovnaní s ním je Ficova materská 98 (nárast materskej dávky na 98 percent čistého príjmu) len optickým klamom. A to pre jednotlivú mamičku, ktorá si priemerne polepší o 34 eur, aj pre kasu (asi desať miliónov eur ročne).

Ficova stávka na detskú kartu nás teda na rozdiel od Poliakov nezruinuje, jeden problém však majú všetky tri krajiny rovnaký: dotovanie rodičov peniazmi (jednorazovo či dlhodobo) nie je dosť účinné, keď chceme viac pôrodov. Podľa štúdie porovnávajúcej propôrodnú politiku krajín OECD to urýchli rozhodnutie mať dieťa, no ak chcete, aby mali rodičia viac detí, nestačia peniaze. Treba jasličky.

A tým sa dostávame k podstate problému s Ficovou materskou. Keď totiž súčasne s akciou materská 98 jeho prorodinné duo Richter-Ondruš nezmyselne likviduje súkromné jasle (povinná registrácia, bezbariérovosť, dostupné len pre pracujúcich rodičov), vyznieva Ficova podpora rodinám typicky karpatsky: neúprimne a populisticky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie