Denník N

Sociálna poisťovňa zrušila Muňkovu obriu IT zákazku za 70 miliónov

FOTO: TASR
FOTO: TASR

Poisťovňa priznáva, že IT projekt nie je v súlade s dnešnými požiadavkami na to, ako má vyzerať informatizácia.

Sociálna poisťovňa po veľkej kritike nakoniec ruší obriu IT zákazku za 70 miliónov eur, ktorú rozbehol jej bývalý šéf Dušan Muňko (Smer) ešte pred troma rokmi.

Muňkova sólo akcia sa brala ako skúška toho, akú silu má vicepremiér Peter Pellegrini (Smer) a jeho nový úrad, ktorý zastrešuje informatizáciu. Výhrady k projektu vyjadrila aj partia IT ľudí zo Slovensko.digital, ktorá na zákazku upozornila na svojej platforme.

Muňko, ktorý skončil v poisťovni v lete, však zákazku nezrušil.

Pod tlakom argumentov to robí až terajší šéf poisťovne Ľubomír Vážny (Smer), ktorý mal za druhej Ficovej vlády na starosti veľké investície.

Čo to bolo za projekt

Poisťovňa vyhlásila tender ešte v roku 2013, víťaza oznámila až koncom marca tohto roku. Podľa poisťovne to malo trvať tri roky preto, lebo obstarávali formou súťažného dialógu a doťahovali sa jednotlivé riešenia.

Vyhrala firma Gratex, zákazka mala byť na sedem rokov.

Poisťovňa projekt obhajovala tým, že sa vytvorí jeden komplexný informačný systém s jednotným registrom údajov, namiesto šiestich dnešných informačných systémov, ktorý pomôže občanom aj jej zamestnancom.

Sociálna poisťovňa teraz v oficiálnom zdôvodnení uvádza, že za ten čas sa zmenili „okolnosti, a to najmä v súvislosti s rozsahom definovaného predmetu zákazky a potrebou jeho zmeny s ohľadom na aktuálny vývoj a smerovanie informatizácie verejnej správy a tendenciu zjednotiť procesy vo verejnej správe“.

Problém napríklad bol, že obstarávala aj hardvér, hoci podľa nových pravidiel by to už robiť nemala, lebo ho môže prevádzkovať na datacentre rezortu financií. Štúdiu k projektu nezverejnila. Podľa kuloárnych informácií dokument, ktorý mal byť štúdiou, naozaj nespĺňal požiadavky, ako by štúdia mala vyzerať.

Poisťovňa uviedla aj finančný dôvod, prečo zákazku nakoniec zrušila. Predpokladala totiž, že projekt zaplatí ešte zo starých eurofondov (OPIS), tie sa už ale medzitým skončili. Keďže nemala isté, že ho zaplatí z nových eurofondov a v rozpočte peniaze na projekt nemá, radšej ho zrušila.

“Pristúpenie k podpisu zmluvy … by znamenalo popretie základného imperatívu verejného obstarávania, ktorým je hospodárnosť a efektívnosť nakladania s verejnými zdrojmi, nakoľko verejný obstarávateľ nedisponuje zdrojmi pre financovanie projektu.”

Hodená rukavica pre Érseka

„Projektu predovšetkým chýbala kvalitná štúdia a porovnanie alternatív, napríklad rozdelenie zákazky na menšie časti. Aj preto dnešné rozhodnutie vítame. Zároveň budeme zisťovať, za akých podmienok je projekt zrušený a čo príde po ňom,“ povedal Ján Hargaš zo Slovensko.digital. Podľa niektorých informácií súčasná prevádzka IT systémov v poisťovni nie je práve lacná.

Zástupcovia Sociálnej poisťovne napríklad nevedeli vysvetliť, prečo sa projekt nakupuje ako jedna veľká zákazka a nedelí sa na časti, o ktoré by sa mohlo uchádzať viac subjektov a tlačiť tak na cenu.

IT-čkári sa zároveň pýtajú, čo teraz urobí minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) s projektmi za 100 miliónov eur. „Dôvody na definitívne zrušenie IS Atlasu pasívnej infraštruktúry a IS Výstavby sú veľmi podobné.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika

Teraz najčítanejšie