Denník N

Poslanec Smeru Jánoš sa pre kauzu týrania manželky vzdá mandátu

TASR
TASR

Aktualizované 17:01 – Vládny poslanec mal svojej žene nadávať a vyhrážať sa. Vecou sa zaoberá aj Generálna prokuratúra.

Poslanec Smeru Vladimír Jánoš sa vzdá svojho mandátu v Národnej rade aj funkcie okresného šéfa strany v Prievidzi. Denníku N to potvrdili predstavitelia Smeru. To všetko po obvineniach z týrania svojej manželky.

Jánoš pre RTVS povedal, že sa vzdal mandátu, aby si vytvoril dostatočný priestor a ,,mohol sa tejto téme povenovať a dať všetky veci na pravú mieru“. Z vedenia Smeru naňho vraj nikto netlačil. ,,Je to moje slobodné a osobné rozhodnutie.“

Vo svojom popoludňajšom vyhlásení obvinenia poprel. Tvrdil, že v médiách sa objavilo mnoho lží a poloprávd, a podal trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu ohovárania, krivého obvinenia a porušenia dôvernosti ústneho prejavu.

Nikdy sa vraj nedopustil toho, z čoho ho manželka obvinila.

,,Je nešťastné, že manželka zvolila tento spôsob vedenia rozvodového konania. Týmto trpí najmä naša maloletá dcéra. Do poslednej chvíle som sa snažil naše manželstvo udržať. Žiadne z tvrdení uvedených v médiách nie je pravdivé,“ povedal poslanec.

Prokuratúra začala konať

V stredu predpoludním právnik manželky poslanca Vladimíra Jánoša podal podnet na Generálnu prokuratúru, aby prešetrila jej údajné týranie.

Advokát Ivan Katrinec poslanca viní z týrania zverenej osoby, vyhrážania sa a hrubého nátlaku.

Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová potvrdila, že podnet registrujú, no konať začali aj bez neho.

„Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nepotrebuje výzvy od pána Katrinca, aby konal, pretože po včerajšej medializácii týchto informácií generálny prokurátor osobne a bezodkladne kontaktoval okresného prokurátora v Prievidzi a uložil mu pokyn, aby začal vo veci okamžite konať,“ povedala Predajňová.

Vyhrážky kopancami

Denníky Nový časPlus jeden deň včera informovali o nahrávkach, na ktorých mal Jánoš svojej 48-ročnej žene Ivete vulgárne nadávať a vyhrážať sa kopancami do hlavy či zamknutím v izbe. Poslanec pravosť nahrávok nepotvrdil.

Jánoš je podpredsedom parlamentného výboru pre ľudské práva. Hnutie OĽaNO Igora Matoviča vyzvalo Smer, aby ho z tejto funkcie odvolal.

,,Nie je normálne, aby bol podpredsedom výboru pre ľudské práva človek, ktorý najhrubším spôsobom porušuje základné právo na ľudskú dôstojnosť,“ povedal Matovič.

V parlamente by mal teraz Jánoša nahradiť bývalý starosta bratislavského Ružinova Slavomír Drozd. V minuloročnej kampani pred komunálnymi voľbami sľuboval deťom a seniorom pobyty v Chorvátsku.

V parlamente Jánoša nahradí Peter Gaži. Gaži už v tomto volebnom období poslancom bol. Po tom, ako sa do parlamentu vrátil Peter Pellegrini (Smer-SD), mu však musel uvoľniť miesto. Do poslaneckého kresla by mal zasadnúť už na marcovej schôdzi.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie