Denník N

Tankista so spálenou tvárou je ďalším dôkazom o Rusoch na Donbase

Zničený ukrajinský tank v Debaľceve. Foto – TASR/AP
Zničený ukrajinský tank v Debaľceve. Foto – TASR/AP

Ruské noviny Novaja gazeta zverejnili príbeh 20-ročného ruského vojaka, ktorý sa zúčastnil na bojoch o Debaľcevo na východe Ukrajiny.

Spálenú tvár má obviazanú. Keď prehovorí, spod obväzov mu začne tiecť krv. Ruky má zaviazané a uši mu obhoreli a scvrkli sa. Ruské opozičné noviny Novaja gazeta tak začínajú mimoriadne drsnú reportáž o ruskom vojakovi, ktorý sa zúčastnil v bojoch proti ukrajinskej armáde o Debaľcevo na Donbase.

Príbeh 20-ročného tankistu Dorži Matomunkujeva je ďalším zo série dôkazov o účasti ruských vojakov na vojne na Ukrajine, ktorý priniesli ruskí novinári. Dorži je vojakom 5. tankovej brigády v Ulan-Ude, hlavnom meste Burjatska. O jeho príslušnosti k ruskej armáde niet žiadnych pochýb. V roku 2013 podpísal s armádou trojročný kontrakt, dostal osobné číslo 200220.

Zlý začiatok roka

Dorži pochádza z mesta Mogojtuj neďaleko mongolských a čínskych hraníc. Je Burjat a teda aj budhista. ,,Stalo sa to 19. februára. Za súmraku. V budhistickom kalendári bol Nový rok, ten môj sa začal zle,“ cituje ho reportérka novín Jelena Kosťučenková. Keď sa vojak snaží usmiať, spod obväzov mu vyteká krv.

K úrazu prišiel v tanku. ,,V tankovej bitke,“ rozpráva Dorži ruským novinám a dodáva, ako najskôr trafil ukrajinský tank, ktorý explodoval. Zásah však dostal aj jeho tank.

Potom prišla už ohlušujúca rana a Dorži videl len oheň. Vyliezol z tanku, spadol a váľal sa po zemi, aby uhasil na sebe plamene. ,,Cítil som, že mi horí celá tvár, aj ,šlemofon‘ horí, rukami ho dávam dole, pozriem sa, a namiesto šlemofonu mi zliezla koža z rúk,“ rozprával Dorži reportérke v centrálnej nemocnici v Donecku, ako si strhával z tváre tankistickú kuklu.

Podľa nej až 90 percent špeciálnych jednotiek armády samozvanej Doneckej ľudovej republiky boli v skutočnosti ruskí vojaci. Debaľcevo dobýjali v čase, keď malo platiť prímerie, ktoré dohodol ruský prezident Vladimir Putin na štvorstrannom samite v Minsku.

Doržiho a jeho kolegov z tankového práporu vyslali, aby obkľúčili ukrajinských vojakov, ktorí sa snažili udržať dôležitý dopravný uzol medzi Luhanskom a Doneckom pod svojou kontrolou. Nasadenie ruských vojakov prebehlo podľa Novoj gazety tak rýchlo, že Ukrajinci si nič nevšimli. Jeho tankový prápor sa na území východnej Ukrajiny nachádzal už dlhšie.

https://twitter.com/b_misteryo/status/572487127327502337

Dorži sa dal k armáde v roku 2013. To, že ich nasadia na Ukrajinu, im nepovedali. Tvrdili, že idú na cvičenie. ,,No my sme vedeli, kam ideme,“ rozpráva pre Novoju gazetu. ,,Bol som pripravený morálne aj psychicky, že idem na Ukrajinu,“ dodáva vojak, ktorý sa osvedčil ako veľmi dobrý strelec už na cvičení pred nasadením do práporu. ,,Nepočúvajte velenie, ideme bojovať s chochlami,“ povedal mu jeden z kolegov.

Maskirovka v Ulan-Ude

V rozhovore pre ruské noviny opísal, ako priamo na stanici v Ulan-Ude premaľovali tanky, strhli si nášivky. Kremeľ tvrdí, že ruských vojakov na Ukrajinu neposiela. Vraj sú to dobrovoľníci na dovolenke. Lenže Dorži, ktorý riadil najmodernejší ruský tank T-72B (má zameriavač s nočným videním a riadené rakety), žiadne uvoľnenie z armády nepodpisoval.

Americký Pentagon odhaduje, že na Donbase je v súčasnosti až 12-tisíc ruských vojakov. Keď ruský minister zahraničia Sergej Lavrov nedávno na mníchovskej konferencii tvrdil, že tam žiadni nie sú, vysmiali ho.

Šéf americkej diplomacie John Kerry obvinil ruských lídrov, že klamú priamo do tváre. Nebyť minuloročnej augustovej invázie ruských vojakov na Donbas, podľa analytikov by Ukrajinci mali Doneck aj Luhansk dávno pod kontrolou.

Otvorenie tretieho frontu na juhovýchode Ukrajiny však zvrátilo vývoj a predĺžilo vojnu na Donbase, ktorá si vyžiadala už šesťtisíc obetí.

Dorži neľutuje, že bol vo vojne proti Ukrajine. ,,Bojoval som za správnu vec,“ hovorí Dorži. ,,Stále vidíš tie správy z Ukrajiny. Voľby, voľby, voľby, potom oranžová revolúcia, začala sa Odesa, Mariupoľ…“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie