Denník N

Skýtske zlato sa vráti do Kyjeva a nie na Krym

Foto – AP
Foto – AP

Zapožičaných exponátov z výstavy o Kryme sa dožadovalo aj Rusko, teraz hovorí o krádeži.

Pred dvoma rokmi bola v amsterdamskom Múzeu Allarda Piersona veľká a veľmi atraktívna výstava Krym: Zlato a tajomstvo Čierneho mora. Múzeum si zapožičalo mnoho artefaktov z viacerých krymských múzeí. Skýtske zlato malo prenajaté do mája 2014. Napriek tomu tam je dodnes.

Na jar 2014 totiž Rusko anektovalo Krym a nielen Kyjev, ale aj Moskva si začali na poklady robiť nároky. Amsterdamské múzeum, ktoré podpísalo zmluvu s múzeami, ale povolenie na vývoz podpísalo ukrajinské ministerstvo kultúry, požiadalo o rozhodnutie holandský súd. Ten dnes rozhodol v prospech Kyjeva.

Proti rozsudku sa dá ešte odvolať, čo Moskva určite urobí. Ukrajina sa už raduje. Podľa AP zlaté artefakty zatiaľ zostanú v Holandsku, vrátia ich až po nadobudnutí právoplatnosti rozsudku.

https://www.facebook.com/mincultUA/posts/567477850116082

 

Rusi hovoria o lúpeži

Zbierku takmer dvetisíc zlatých predmetov z Krymu poistených na jeden milión eur tak archeologické múzeum vráti na Ukrajinu.

Ruský minister kultúry Vladimir Medinskij tesne pred vynesením rozsudku varoval, že ak súd rozhodne v prospech Kyjeva, bude to „čistá krádež“. Rusko argumentuje tým, že ide o štátny majetok.

Krymská ministerka kultúry Arina Novoselská už pre TASS stihla oznámiť, že sa odvolajú. „Ďalšie politické, nesprávne, protizákonné rozhodnutie. Republika Krym urobí všetky opatrenia, aby sa zbierka vrátila na Krym.“

Aj riaditeľka Východokrymského historicko-kultúrneho múzea Tatiana Umrichina, odkiaľ je časť exponátov, povedala: „Máme právo sa odvolať, čo aj urobíme. 16. decembra príde náš holandský advokát s rozsudkom.“ Dohodnú sa s ním na ďalších krokoch.

Holandský súd rozhodol na základe pravidiel UNESCO, podľa ktorých majú byť cennosti vrátené suverénnemu štátu – čo Krym nie je.

Súd považoval zmluvy medzi múzeami za súkromné, zatiaľ čo zmluvy o povolení vývozu podpísali štáty – Ukrajina a Holandsko, píše Meduza.

Ukrajinský súd po návrate zbierky však rozhodne, či má na vlastníctvo predmetov nárok ukrajinské národné múzeum, alebo krymské múzeá.

Krymská kurátorka Valentina Mordvinceva si myslí, že rozhodnutie ešte viac naštrbí vzťahy Ukrajiny a bežných ľudí z Krymu, ktorí by sa cítili ešte viac odtrhnutí od Ukrajiny. „To sú veci, ktoré dopomáhajú kultúrnemu odtrhnutiu.“

Foto - ap
Foto – AP

Výstava bola aj v Bonne

Výstava, ktorá sa do Amsterdamu presunula z nemeckého Bonnu, ukazovala, ako sa územie Krymu vyvíjalo od osídlenia Grékmi v 7. storočí pred naším letopočtom cez obdobie, keď Krymu vládli Skýti, Góti či Huni.

Medzi vzácnymi exponátmi bola napríklad zlatá skýtska helma, šperky či zbrane.

Krymský polostrov Rusko anektovalo v marci 2014. Obyvatelia sa v referende rozhodli pre pripojenie k Rusku. Medzinárodné spoločenstvo považuje referendum za nezákonné a pripojenie Krymu k Rusku neuznáva.

Rusko na anexiu doplatilo aj zavedením hospodárskych sankcií.

Foto - ap
Foto – AP

 

Foto - ap
Foto – AP

 

Foto - ap
Foto – AP

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie