Denník N

Danko sa znovu háda s Maďaričom, vyzýva ho, aby nerozbíjal koalíciu

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister kultúry dnes povedal, že nie je v poriadku, ak sa Andrej Danko stretol s lídrom opozičnej SaS Richardom Sulíkom a bavili sa o predčasných voľbách.

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) a minister kultúry Marek Maďarič (Smer) si opäť posielajú odkazy cez médiá. Maďarič dnes pred začiatkom rokovania vlády povedal, že nie je celkom v poriadku, že sa Danko nedávno stretol s lídrom SaS Richardom Sulíkom v Hainburgu.

„Politici sa môžu stretávať, skôr ide o to, o čom sa rozprávali,“ povedal podpredseda Smeru Maďarič. „Ak je pravdou, ale zdôrazňujem, ak je pravdou, že sa koaličný partner baví s opozičným lídrom o predčasných voľbách, tak to nepovažujem za úplne najkorektnejšie, ak je to pravdou.“

Líder SNS s reakciou dlho nečakal. „Vyzývam ministra Mareka Maďariča, aby svojimi nekorektnými vyjadreniami nenarúšal vzťah medzi mnou a premiérom a nerozbíjal koaličnú dohodu.“

Fico: Nech to Danko vysvetlí

Danko dodal, že jeho SNS je stabilným prvkom koalície a minister kultúry by mal viac zvažovať slová. „Namiesto hľadania konfliktu v koalícii, by sa mal radšej venovať rezortu kultúry.“

Predsedu Národnej rady opatrne za schôdzku so Sulíkom kritizoval aj premiér Robert Fico. „Mňa mrzí, že ústavní činitelia vrátane predsedu Národnej rady sa nechávajú vťahovať do takejto diskusie,“ povedal na diskusii HNClub Hospodárskych novín.

„Ak sa dvaja páni – bývalý predseda a súčasný predseda Národnej rady rozprávajú o predčasných voľbách, tak nech to vysvetľujú oni, čo je za tým,“ odkázal predseda vlády a Smeru Dankovi. Začiatkom týždňa v rádiu Expres Fico ešte stretnutie nechcel komentovať s tým, že Sulíkovi s Dankom pri ňom nedržal sviečku.

Predsedu parlamentu Ficova reakcia prekvapila, tvrdí, že o jeho stretnutí s opozičným lídrom vedel. „Po tom, ako Richard Sulík navrhol spoločné stretnutie som informoval svojich koaličných partnerov, že sa s ním stretnem, rovnako, ako som ich informoval o výsledku stretnutia.“

Danko sa s Maďaričom sporí dlho

Aj keď predseda parlamentu hovorí, že spoločnú schôdzku v Hainburgu inicioval Sulík, líder opozičnej SaS tvrdí pravý opak. Témou schôdzky mali byť prípadné predčasné voľby.

Fica predseda SNS nekritizoval, Maďariča áno. foto N - Tomáš Benedikovič
Fica predseda SNS nekritizoval, Maďariča áno. foto N – Tomáš Benedikovič

„Danko hovoril o tom, že by chcel prezidentovi Kiskovi prekaziť možnosť kandidovať do Národnej rady. Funkčné obdobie prezidenta sa končí na jar 2019 a parlamentné voľby budú vo februári 2020, čo je ideálny timing na ‚presedlanie‘,“ opisoval debatu na svojom profile na Facebooku Sulík.

Minister kultúry je v spore s predsedom parlamentu už niekoľko mesiacov. Dôvodom je najmä neochota SNS podporiť zvýšenie koncesionárskych poplatkov, ktoré vládne strany spoločne avizovali v programovom vyhlásení vlády. SNS to podmieňuje zmenami v RTVS, kritici jej vyčítajú, že chce verejnoprávny telerozhlas v skutočnosti ovládnuť.

SNS svoje výhrady voči RTVS často mení a pridáva nové. Kritizovala napríklad spravodajstvo, no aj logo. Podpredseda SNS Andrej Hrnko napríklad povedal: „Chceli by sme, aby sa to v slovenčine volalo tak, ako sa to má volať: Slovenský rozhlas a televízia. A nie dvojbodka. Slováci nie sú dvojbodka.“

Jedným z vrcholov tohto sporu bolo, keď Danko v júni ministrovi kultúry odkázal, že preňho nie je partnerom na diskusiu, a debatovať o poplatkoch bude len s premiérom Robertom Ficom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie