Denník N

Pýtali sa ľudí, koľko moslimov žije v ich krajine. Európania preháňali aj štvornásobne

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Podľa výsledkov medzinárodnej štúdie je obrovský rozdiel medzi vnímaním a realitou o veľkosti populácie moslimov v krajine. Najviac vzdialení od skutočného stavu sú Francúzi.

Keď sa ľudí v 40 krajinách na svete pýtali na počet moslimov, ktorí v nich žijú, ich odhady boli príliš vzdialené skutočnosti. Tvrdí to prieskum Ipsos Mori, podľa ktorého netipovali správne Nemci, Briti ani Belgičania a veľkosť moslimskej komunity v ich krajine niektorí precenili až štvornásobne.

Najhorší odhad mali Francúzi, ktorí v prieskume uviedli, že moslimovia tvoria 31 percent ich populácie. To znamená, že podľa ich odhadu musí byť jeden z troch obyvateľov moslim. Štúdia Pew Research však uvádza, že moslimská komunita tvorí 7,5 percenta populácie Francúzska.

Moslimom teda nie je každý tretí, ale až každý trinásty obyvateľ.

Rovnako sa v prieskume respondentov pýtali na predpokladaný vývoj populácie.

Aj tu najhoršie skončili Francúzi, ktorí uviedli, že moslimovia budú do roku 2020 (teda do štyroch rokov) tvoriť  40 percent populácie. To je však päťnásobne viac, ako odhaduje výskum Pew Research. Podľa neho bude mať moslimská komunita do štyroch rokov veľkosť 8,3 percenta z celkovej populácie.

Násobne viac moslimov ako v skutočnosti

Francúzi však neboli jediní, ktorí netipovali správne. Taliani, Nemci aj Belgičania odhadli, že moslimovia tvoria viac ako pätinu ich populácie, zatiaľ čo v skutočnosti je ich počet oveľa menší.

V Taliansku je to 3,7 percenta populácie a v Belgicku okolo sedem percent. Nesprávny odhad mali aj Briti, ktorí si myslia, že moslimov je z celkového počtu obyvateľov až 15 percent, hoci  podľa štúdie Pew Research je ich päť percent.

Respondenti všetkých troch krajín výrazne prestrelili aj v náraste moslimskej komunity v krajine počas štyroch rokov. Najväčší rozdiel medzi vnímaním a skutočným stavom zaznamenali u Britov. Kým priemerne odhadovali, že do roku 2020 budú moslimovia tvoriť 22 percent, Pew Research uvádza, že to nebude viac ako šesť percent.

Koľko moslimov bude žiť v krajinách v roku 2020

„Často sme mylne presvedčení o tom, čo sa rieši v médiách, ako je podiel moslimov v našej populácii či nerovnosť bohatstva,“ povedal Bobby Duffy z výskumného inštitútu Ipsos Mori, podľa ktorého platí, že čím viac sa o nejakom faktore v médiách diskutuje, tým je menšia pravdepodobnosť, že ho verejnosť bude vnímať správne.

„Z predchádzajúcich štúdií vieme, že najčastejšie nadhodnocujeme to, z čoho máme strach.“

Slovensko sa prieskumu nezúčastnilo, no pýtali sa ľudí v okolitých krajinách. V Poľsku, Maďarsku aj Česku žije menej ako 0,1 percenta moslimov, no domáci si mysleli, že ich tam je 7, 6, respektíve 3 percentá.

V Maďarsku a Poľsku sa boja, že tento domnelý pomer sa za štyri roky zdvojnásobí na 14 percent, aj keď v skutočnosti takmer nenarastie.

Podobne dopadli aj krajiny mimo Európy. V USA sa opýtaní domnievali, že moslimom je každý šiesty obyvateľ. V skutočnosti je ním každý stý.

Skreslené vnímanie mali aj Austrálčania, kde podľa priemerného odhadu opýtaných je moslimom každý dvanásty obyvateľ, hoci Pew Research uvádza, že moslimovia tvoria dve percentá populácie.

Rovnako nesprávne boli aj predstavy Austrálčanov o náraste moslimskej komunity do roku 2020. Priemerný odhad bol 21 percent, podľa Pew Research však moslimovia nebudú tvoriť viac ako tri percentá populácie.

Kanada a Južná Kórea sú krajiny šťastných ľudí

Prieskum takisto skúmal, ako ľudia dokážu odhadnúť postoje spoločnosti k potratom, homosexualite a sexu pred manželstvom. Zaujímal ich predovšetkým odhad podielu obyvateľov, ktorí sú proti a považujú takéto správanie za neprijateľné.

Najzaujímavejšie bolo hodnotenie Holanďanov. Tí uviedli, že 37 percent populácie je proti potratom. V skutočnosti je potrat morálne neprijateľný pre osem percent obyvateľov.

Najväčší rozdiel medzi ich odhadom a skutočnosťou zaznamenali aj v otázke pohlavného styku pred manželstvom. V prieskume Ipsos Mori uviedli, že takéto správanie považuje za nemorálne 34 percent, no v skutočnosti si to myslí len päť percent obyvateľov.

Ako jediní mali optimistickejšie hodnotenie spoločnosti obyvatelia Indonézie. Tí odhadli, že proti homosexualite je 79 percent, kým v realite je to až 93 percent.

V prieskume respondentov požiadali aj o to, aby určili množstvo ľudí, ktorí sú podľa nich šťastní. V každej zo 40 krajín bol odhad nižší, ako je skutočný stav.

Najbližšie boli Kanaďania. Väčšina sa domnievala, že v priemere 60 percent obyvateľov sa považuje za šťastných, hoci podľa Pew Research je ich až 87 percent.

Naopak, najhorší odhad zaznamenala Južná Kórea. V prieskume jej obyvatelia uviedli, že šťastných je podľa nich len 24 percent ľudí, pričom v skutočnosti je ich až 90 percent.

Keďže prieskum prebehol pred prezidentskými voľbami v USA, účastníkov sa pýtali aj na odhad výsledkov. Z celkovo 40 krajín, 37 uviedlo, že vyhrá Hillary Clintonová. V troch krajinách správne uviedli, že vyhrá Donald Trump – v Rusku (polovica opýtaných) v Srbsku (42 percent) a v Číne (32 percent).

https://www.ipsos-mori.com/Assets/Docs/Polls/ipsos-mori-perils-of-perception-charts-2016.pdf

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie