Denník N

Právnická fakulta, kde pracuje premiérova manželka, reaguje na Fica

Manželia Ficovci pri voľbách. Foto – TASR
Manželia Ficovci pri voľbách. Foto – TASR

Univerzita Komenského, kde na práve učí aj manželka predsedu vlády, pripomína, že za ,,lietajúcich profesorov“ má zodpovednosť aj štát.

Univerzita Komenského zareagovala na vyhlásenie premiéra Roberta Fica, ktorý v utorok počas kontrolného dňa na ministerstve školstva povedal, že vysokoškolské vzdelávanie do roku 1989 bolo kvalitnejšie. Premiér, absolvent práva na Univerzite Komenského, kritizoval najmä právnické fakulty.

,,Dnes, keď navštívite ktorúkoľvek právnickú fakultu, tak tam vidíte lietajúcich učiteľov, pretože si odučí rýchlo dve hodiny, uteká do svojej advokátskej kancelárie a potom na ďalšiu právnickú fakultu,“ vyhlásil premiér.

„So záujmom sledujeme vyjadrenia predsedu vlády o celkovej kvalite vysokoškolského vzdelávania a osobitne právnického vzdelávania,“ reaguje dnes na jeho slová Právnická fakulta Univerzity Komenského, premiérova alma mater.

Poverená vedením jednej z katedier je navyše premiérova manželka Svetlana Ficová. Docentka Ficová pracuje na Katedre občianskeho práva a zároveň má aj vlastnú advokátsku kanceláriu so všeobecnou praxou v Bratislave.

Fakulta sa podľa jej dekana Eduarda Burdu a šéfa univerzity Karla Mičietu, ktorí sú pod reakciou podpísaní, problém takzvaných lietajúcich učiteľov snaží riešiť a pracujú na vytvorení modelu, aby sa čo najviac venovali práci na fakulte, ale zároveň mali aj praktické skúsenosti.

„Fenomén lietajúcich učiteľov má však celý rad ďalších aspektov, ktoré súvisia aj so zodpovednosťou štátu za fungovanie vysokého školstva, a problém si vyžaduje hlbšiu diskusiu bez emócií a zjednodušovania,“ dodávajú v stanovisku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie