Denník N

Sýrska armáda v Aleppe popravila aj ženy a deti, hovorí Slovenka, ktorá tam riadi pomoc

Foto – AP
Foto – AP

Východné Aleppo, ktoré obsadzuje Asad, začali evakuovať, pacienti smerujú aj do nemocníc slovenskej organizácie MAGNA. Prvý pacient bol 9-ročný chlapec.

V časti mesta ovládanej rebelmi je podľa jej informácii stále 50-tisíc ľudí, stovky z nich môžu byť zranení po bombardovaní sýrskou armádou. Vo štvrtok ich začali evakuovať. Denisa Augustínová na diaľku riadi pomoc a operácie organizácie MAGNA, ktorá má pri Aleppe tri nemocnice. Vo štvrtok popoludní tam prišlo prvých 150 pacientov z východného Aleppa. „Lekárov je príšerne málo,“ hovorí.

Aká je momentálne situácia vo východnom Aleppe?

Dnes sa začala evakuácia. Odišlo prvých trinásť sanitiek a dvadsať autobusov. Podľa plánu pôjdu do šiestich nemocníc; tri z nich sú nemocnice, kde MAGNA pôsobí. Podarilo sa nám hospitalizovať prvých 150 pacientov, prvý prijatý pacient bol 9-ročný chlapec s otvorenými fraktúrami.

Do nemocníc smeruje aj slovenský humanitárny konvoj, ktorý včera vypravilo slovenské ministerstvo vnútra. Od rána boli ľudia v Aleppe nastúpení, ešte včera večer sa dohodli s Turkami, že dovolia otvorenie východnej strany Aleppa. Je to tam strašne neprehľadné.

Denisa Augustínová z organizácie MAGNA.
Denisa Augustínová z organizácie MAGNA.

Včera boli iránske milície naštvané, že ich neprizvali k rokovaniu o evakuácii, tak začali spolu s asadovcami znova bombardovať, aj keď toto je hodne zjednodušené vysvetlenie. Ani dnes ráno to nevyzeralo dobre, začali strieľať do prvého vozidla. Nakoniec sa to upokojilo. Ľudia tiež panikárili a začali utekať do častí, ktoré neboli označené ako „safe passage“. Asadovi vojaci do nich začali strieľať. Ťažko povedať, či do nich strieľali, lebo nechápali, čo sa deje, alebo to považovali za nejaký útok. Každopádne sa to prerušilo a momentálne odchádza prvých 33 vozidiel. Odchádzajú zranení, medzi nimi je veľa detí, žien a starých ľudí.

MAGNA vyhlasuje zbierku Pomôžte Aleppu, z ktorej všetky prostriedky budú smerovať na urgentnú zdravotnú starostlivosť pre obete bojov v Aleppe. Ľudia na Slovensku môžu pomôcť zaslaním SMS na číslo 836. SMS je jednorazová, má hodnotu 5 € a platí pre všetkých operátorov. Prispieť sa dá i priamo na účet verejnej zbierky: SK5811000000002943004292 a online príspevkom na www.magna.sk.

Koľko ľudí je celkovo vo východnom Aleppe?

Odhady hovoria 100-tisíc, ale podľa našich ľudí je to 50- až 60-tisíc na 11 štvorcových kilometroch (rozloha asi ako bratislavské Staré Mesto – pozn. red.).

Koľko z nich môže byť zranených?

Ide iba o hrubé odhady, nikto tam totiž nie je. Sú tam len Biele helmy, no ani tie už niekoľko dní plne neoperujú, pretože im zbombardovali autá a ich základne. Čísla o obetiach sú veľmi skreslené, mnohí boli uväznení v troskách, nebolo možné ich vytiahnuť. Zhruba 60 ľudí bolo upálených, keď sa začali popravy. Odhaduje sa, že asi 800 ľudí bolo vo vážnom stave, ale to bolo predvčerom, ťažko povedať, koľko z nich ešte dnes žije. Neexistuje tu miesto, kde by mohli dostať transfúziu krvi alebo špecializovanú pomoc. Ale rôzne zranených je, samozrejme, nepomerne viacej, pretože bombardovanie bolo veľmi intenzívne.

Keď spomínate popravy, máte na mysli sýrsku armádu?

Sýrska armáda, milície, ktoré bojujú po jej boku, a podobne. Keď vošli do obkľúčenej časti východného Aleppa, prehľadávali pivnice či byty. Potvrdených je 80 popravených, medzi nimi aj ženy a deti. Oni ich klasifikovali ako nepriateľov režimu a to bol ich trest smrti. Hrozili však masové popravy podobné, ako boli v Hamá. Mesto dobyl Baššár Asad a zavraždil všetkých ľudí, ktorí sa tam skrývali. Nebolo to veľmi prehľadné, nerada sa vyjadrujem k tomu, čo bolo a nebolo. Hovorí sa o tom, že počuli, že vojaci podpálili nejakú pivnicu, kde sa skrývalo 60 ľudí, ktorí tam zahynuli. Veľa ľudí sa obávalo, že ak nepovolia evakuáciu, tak ich zabijú.

V akých podmienkach žili obyvatelia Aleppa v posledných mesiacoch?

Vo veľmi ťažkých. Posledný humanitárny konvoj sem prišiel v júli. Infraštruktúra tu bola zničená, zdravotná starostlivosť veľmi obmedzená. Ľudia boli takmer bez vody. Ceny potravín boli predražené, ľudia mali maximálne jedno jedlo za deň, aj to možno krajec chleba a olivový olej, niektorí aj žiadne. Dospelí často hladovali, aby nakŕmili svoje deti.

Vy máte tri nemocnice v okolí Aleppa. Pracujú v nich miestni lekári?

Áno. Zahraničných lekárov momentálne nie je možné z bezpečnostných dôvodov zabezpečiť. Každá z nemocníc má inú veľkosť. Bab Al-Hawa, ktorá je najbližšie k tureckým hraniciam, je najväčšou a najdlhšie fungujúcou nemocnicou, nebola atakovaná, od roku 2013 funguje. Lekárov je príšerne málo, sú tam väčšinou sestry, veľmi nám chýbajú špecialisti ako anestéziológovia. Na zdravotníkov a nemocnice útočili kontinuálne a mnoho ľudí sa túto profesiu preto bojí vykonávať, odišlo alebo zomrelo pri útokoch.

Ľudia medzi zničenými budovami v Aleppe. Foto - tasr/ap
Ľudia medzi zničenými budovami v Aleppe. Foto – TASR/AP

Zvládnu nemocnice počty ranených?

Teraz sem sťahujú zdravotníkov aj z iných oblastí. Čakali sme do poslednej chvíle, nebolo úplne jasné, či nám dovolia ísť po posily. Je problém prejsť z kontrolovanej zóny do rebelskej. Toto bol najväčší dôvod oneskorení. Nemocnice potrebujú pomoc, potrebujeme prostriedky na zdravotný personál či na generátory, aby mohli fungovať. Sťahujeme ďalších ľudí, no je to ťažké, je to vojnový stav.

Sú tam aj iné slovenské organizácie?

Pokiaľ viem, tak nie. Zo svetových je tu Červený kríž a Červený polmesiac, pomáhajú s vozidlami. Je tu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá pomáha s presunom pacientov. Bohužiaľ, veľa organizácií nie je aktívnych priamo pri operáciách. Tá nemocnica, kde boli Lekári bez hraníc, bola opakovane zbombardovaná.

Kam evakuujú týchto ľudí?

Všetkých evakuujú na územie opozície. Vytvárajú sa tábory pre vnútorne vysídlených ľudí. Kempy sú smerom na turecké hranice a mnohí ľudia plánujú prekročiť hranicu do Turecka. Turci sú si vedomí, že ten nápor na ich hranice tam bude. Takýchto provizórnych táborov je niekoľko v blízkosti Aleppa. Predpokladá sa, že viacerí budú žiadať o prekročenie hraníc do Turecka.

Vy osobne v Sýrii nie ste, odkiaľ máte informácie?

Máme ľudí priamo na mieste a máme tiež ľudí, ktorí zostali vo východnom Aleppe. Keď sa dalo vojsť, vošli dnu a zostali tam. Sme súčasťou takzvaných medzinárodných pracovných skupín, v našom prípade je to pracovná skupina pre zdravotnú pomoc, koordinovaná Svetovou zdravotníckou organizáciou. Riešime, ktoré časti pokrývať, aby nedošlo k zdvojeniu pomoci. Môže to byť rôzne, keďže zdravotníci boli terčom útokov a zabíjania. Hovoríme si, kedy, kto, kde mal nejaký problém a ktoré miesto bolo ešte bezpečné. Pomáhame si so zásobami, koordinujeme sa pri podobných krízach, ako je teraz.

Sú momentálne nejakí zahraniční novinári vo východnom Aleppe?

Vo východnej časti je jeden nezávislý americký novinár, ktorý hovorí po arabsky a je tam už niekoľko mesiacov. Ešte včera tam bol, neviem, či je ochotný sa evakuovať. Na západnej strane boli viacerí zahraniční novinári. Väčšinou však takí, čo hovoria po arabsky. Iba s prekladateľom je to v momentálne vypätej situácii veľmi náročné, aj keď nie nemožné.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie