Denník N

Spock sa už dostal aj na bankovky

Fanúšikovia seriálu Star Trek kreslia postavu, ktorú v ňom preslávil herec Leonard Nimoy, na kanadské päťdolárovky.

Šanca, že sa popkultúrni hrdinovia objavia na bankovkách, nie je veľká. Na peniazoch obvykle nájdete portréty dôležitých historických osobností. To však nezastavilo fantáziu fanúšikov seriálu Star Trek, ktorí sa rozhodli predĺžiť životnosť svojho obľúbeného hrdinu.

Keď minulý týždeň zomrel americký herec Leonard Nimoy, niekto si všimol, že jeho postava Spocka zo Star Treku sa dosť podobá na bývalého kanadského premiéra Wilfrida Lauriera. Na jeho portréte, ktorý je na päťdolárových bankovkách, sa vzápätí začal upravovať účes, dokresľovať obočie, a keď sa prvé výsledky objavili na sociálnych sieťach, vznikol nový internetový mém.

spock
Leonard Nimoy ako Spock v seriáli Star Trek.
Leonard Nimoy ako Spock v seriáli Star Trek.

Na explóziu popkultúrnej tvorivosti už zareagovala aj Kanadská národná banka. ,,Sú dôležité dôvody, prečo by sa to nemalo robiť. Písanie na bankovky môže narušiť ochranné prvky, skracuje životnosť bankoviek a môže spôsobiť aj ich odmietnutie ako platidla u obchodníkov. Navyše popisovanie a značkovenie bankoviek nie je vhodné ani preto, lebo sú symbolom našej krajiny a zdrojom národnej hrdosti,“ uviedla v oficiálnom vyhlásení. Dosiahla však pravý opak – začali sa zverejňovať ďalšie ,,spockovské“ remixy.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie