Denník N

Každé dieťa môže byť na chvíľu dospelým

Katarína Kamencová v úlohe matky. Foto - Denisa Buranová
Katarína Kamencová v úlohe matky. Foto – Denisa Buranová

V marci má premiéru slovenský film Piata loď. Podľa rovnomenného románu, ktorý získal prestížnu cenu Anasoft litera ho nakrútila režisérka Iveta Grófová.

Tento rok bol pre domáce snímky trochu slabší, budúci je sľubnejší. Už na jar má premiéru nový film Piata loď podľa rovnomennej knihy Moniky Kompaníkovej. Stojí za ním režisérka Iveta Grofová, ktorej debut Aš do mesta Aš prihlásilo Slovensko pred štyrmi rokmi na Oscary. Nielen preto by malo ísť o silný film pre deti aj dospelých.

Silný príbeh aj vizuál

„Každé dieťa môže byť na chvíľu dospelým a každé mesto môže mať na chvíľu more,“ je podtitul príbehu o dvanásťročnej Jarke, ktorá ukradne na železničnej stanici kočík s dvoma bábätkami a pokúša sa bývať s nimi v záhradkárskej kolónii. Uvidíme svet dospelých očami detí vo vizuálne príťažlivom spracovaní inak tiež fotogenického románu.

„Nehľadala som známe tváre, ale ľudí so silnou charizmou,“ vysvetľuje Grófová. Zo sto adeptiek na hlavnú hrdinku vybrali Vanessku z Bratislavy. Keď začalo nakrúcanie, mala desať rokov, dnes chce byť interiérovou architektkou a vraví: „Filmovačka nie je taká ľahká, ako vyzerá, je to veľká makačka (…) Vo filme som mala dve malé bábätká a pri nich zistila, aké ťažké je vychovávať malé deti… aj keď ja som vlastne tiež malá.“

Foto - Denisa Buranová
Foto – Denisa Buranová

Kompaníkovej román získal v roku 2011 ocenenie Anasoft Litera a preložili ho už do mnohých jazykov vrátane angličtiny, nemčiny a arabčiny. Ivetu Grófovú zaujala okrem silného príbehu aj vizualita autorky, ktorá vyštudovala výtvarné umenie.

Niekoľko debutov aj premiér

Film, ktorý sa dokončuje, sľubuje viac debutov. Okrem prvej hereckej skúsenosti pre deti aj predstaviteľku mamy (Katarína Kamencová známa zo speváckej televíznej súťaže) to bude prvý celovečerný debut kameramanky Denisy Buranovej a prvá pieseň k filmu pre Katarziu, ktorá ju zložila a nahrala. Premiéra je 16. marca.

Začiatok roka sľubuje viac slovenských premiér. V januári to bude romantická komédia Všetko alebo nič podľa knihy Evity Urbaníkovej a animák Lichožrúti, začiatkom marca dráma Únos Mariany Čengel-Solčanskej o únose prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho, v apríli Cuky Luky Film s televíznym duom Petra Polnišová a Zuzana Šebová.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie