Denník N

Nenápadný odvážny muž Ľubomír Vážny

Aj keď zrejme príde žaloba, rozhodnutie zrušiť veľký IT tender bolo správne.

Horúci kandidát na podceňovanú udalosť minulého týždňa: Nový riaditeľ Sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny zrušil už vyhodnotený tender na nový informačný systém Sociálnej poisťovne. Jednak šlo o veľa peňazí, jednak ide o prípad, keď sa tá lumpáreň dala dokončiť, a nikto by s tým nič nezmohol.

Sedemdesiat miliónov eur, čo mal nový IT systém stáť, je približne štyrikrát viac, ako budú ročné náklady štátu na zvýšenie materskej a rodičovského dokopy.

Možno keby premiér a minister práce vedeli, že im kolega Vážny takto ušetril v Sociálnej oblasti, nesprávali by sa ku starodôchodcom ešte celý rok ako Kaník, ale penzie by im dvihli hneď, nie až od roku 2018. Výhovorke, že to chcú všetko poriadne pripraviť, neveríme.

Videli sme, že keď sa chce, že keď sa v Smere vyhrnú legislatívne rukávy, môžu sa zákony meniť aj za pár dní.

Za pozornosť však stopnutie tendra stojí nielen za solídne veľký ušetrený balík. Ľubomír Vážny nemal dôkaz, že by bol tender zmanipulovaný, nebol pod enormným tlakom verejnej mienky, IT v Sociálnej poisťovni nemalo ani výraznejšieho kritika medzi politikmi. Bol to navyše projekt Vážneho predchodcu Dušana Muňka a s trochou hrošej kože a straníckej solidarity by mu ho Vážny v hrdejších časoch Smeru určite nestopol.

Na druhej strane, Vážny musel pochopiť, že ak zmluvu napokon podpíše, môže si vyrobiť problém na celé svoje funkčné obdobie v Sociálnej poisťovni. Projekt pre poisťovňu má dosť predpokladov, že by bol problém ho dokončiť načas a v dobrej kvalite. Keďže na jeho štarte neboli dobre urobené štúdie uskutočniteľnosti, nemohol štát dobre urobiť zadanie, preto by ťažko vymáhal aj funkčnosť. Nehovoriac o tom, že IT systém Sociálnej poisťovne sa tváril, akoby bol mimo nových štátnych pravidiel a napríklad nepočítal s využívaním hardvéru, ktorý už štát má.

Proti zrušeniu tendra hrá pravdepodobnosť, že víťazná firma štát zažaluje a on časť peňazí zaplatí aj tak. Všetky IT firmy dodávajúce pre štát majú vyoperované svedomie, čiže by sa ani po tom všetkom, čo sme minulé roky vo verejnom IT zažili, určite nehanbili takú žalobu podať.

S veľkou pravdepodobnosťou by však súd firme prisúdil v najhoršom prípade len náhradu škôd, ktoré naozaj nastali. Teda napríklad práce na príprave ponuky, čiže sumu rádovo sotva v státisícoch eur.

Ľubomír Vážny, muž so zlou povesťou, zobral zrušenie súťaže na seba. Nevyhovára sa na tlak, ktorý naňho nepriamo vyvíjali vicepremiéri Pellegrini a Kažimír. Vyslovene sa dištancuje, že by si nechal poradiť od slovensko.digital, hoci ich argumenty pri kritike súťaže následne opakuje.

Hrdý úradník berie ťažké rozhodnutia na seba. Akokoľvek to pri tejto partičke znie komicky, lepšie s tým začať pred dôchodkom, ako nikdy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie