Denník N

7 dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli

Ind, ktorý opravuje cesty v Bombaji, či Afganka, ktorá napriek vyhrážkam rapuje o ženách. Ich príbehy sú dobrými správami zo sveta. Na Slovensku ocenili ľudí, ktorí nezištne pomáhajú druhým, spustili vlakové spojenie z Nitry do Prahy a študenti architektúry predstavili projekty dunajského nábrežia.

1. Poprad zaradili medzi najlepšie mestá na zimnú sezónu

„Zoberte si malé mesto so stredovekým šarmom strednej Európy na úpätí nádherných, zasnežených hôr. Pridajte k tomu kúpele pod šírim nebom, kde sa môžete zabávať celý rok, či už v tichu horúcich bazénov, alebo v kriku na toboganoch.“ Tak britský Guardian opísal Poprad, ktorý zaradil do rebríčka desiatich najlepších miest na zimnú sezónu.

Vyzdvihol hlavne lacnú verejnú dopravu do hôr a lanovku, vďaka ktorej možno sledovať „veľkolepú panorámu“ Vysokých Tatier. Poprad sa v rebríčku umiestnil popri mestách ako Baden-Baden v Nemecku, Åre-Östersund vo Švédsku alebo Tromsø v Nórsku.

Lyžovanie v Tatrách. Foto – TASR
Lyžovanie v Tatrách. Foto – TASR

2. Afganka rapuje za práva žien

Paradise Sorouri je prvou raperkou v Afganistane. Vo svojich piesňach spieva najmä o ženách, ich diskriminácii a porušovaní práv. V roku 2013 ju za to ocenilo OSN, kým v rodnom Afganistane sa jej vyhrážali znásilnením a smrťou. Pred pár rokmi ju desať mužov napadlo na ulici v meste Herat a zbilo drevenými palicami.

„Kričali na mňa a hovorili, že mám zlý vplyv na ženy tým, že spievam,“ povedala v rozhovore pre Guardian. „Striedali sa pri mne jeden po druhom. Prosila som ľudí, čo prechádzali okolo, aby mi pomohli, ale tí ich posmeľovali, aby ma ubili na smrť.“ Po tejto skúsenosti opustila krajinu a žije v Berlíne, kde ďalej skladá piesne o krivdách a nespravodlivosti páchaných na ženách na Blízkom východe.

3. Otec po strate syna pláta cesty v Bombaji

Dadarao Bilhore prišiel minulý rok o syna. Keď jeho motorka trafila výmoľ na ceste, stratil nad ňou kontrolu, spadol a zabil sa. Dadarao po jeho smrti zobral na seba dôležitú úlohu – chodí po Bombaji a pláta cesty.

„Môže to ľuďom zachrániť život,“ hovorí. „Takže ich musím zaplátať.“ Od minulého roka opravil okolo 350 výmoľov. Práve pre zlé cesty zomrelo v roku 2015 v Indii 10-tisíc ľudí.

4. Do Antarktídy mieri najväčšia ženská expedícia

Najväčšia ženská expedícia vyrazila tento týždeň z Argentíny do Antarktídy. Tvorí ju 76 vedkýň z celého sveta a jej cieľom je podporiť ženy vo vede. Za iniciatívou „Matka príroda potrebuje svoje dcéry“ je austrálsky podnikateľ Fabian Dattner s partnerkou, doktorkou Jessicou Melbourne-Thomasovou. S nápadom prišli po tom, čo počuli vtipy polárnych vedcov, že kandidáti na vedúcu funkciu vo vede o Antarktíde musia mať bradu.

„Cieľom je spojiť túto inteligentnú a schopnú skupinu žien, ktoré sa predtým nevideli, nepoznali a do veľkej miery boli na vedľajšej koľaji,“ povedal Dattner pre Reuters. Každú zo 76 žien vybrali z tisícok žiadateľov a ich úlohou bude počas 20 dní pozorovať vplyv zmien klímy na Antarktídu.

5. Aj keď má 82 rokov, stále pomáha druhým

Bratislavské dobrovoľnícke centrum ocenilo ľudí, ktorí nezištne pomáhajú druhým. Bol medzi nimi aj František Kyselica, ktorý napriek vysokému veku už štyri roky navštevuje onkologických pacientov. Rozpráva sa s nimi, ponúka im čaj aj knihu.

„Káva a čaj je zadarmo, ale za mlieko a cukor sa platí,“ povedal pre RTVS 82-ročný Kyselica. „Platí sa úsmevom. Tí ostatní čakajú, keď sa niekto spýta, koľko to stojí, a všetci potom začnú kričať ,Úsmevom!ʽ“

Za pomoc chorým získal od Bratislavského dobrovoľníckeho centra ocenenie Srdce na dlani. Rovnakú cenu dostala aj Frederika Belanová – Slovenská Alzheimerova spoločnosť, Tím dobrovoľníkov Mládež ulice – Mládež ulice, Dušan Vávra – PamMap, Dobrovoľnícky tím v centre Kopčany – Ulita, Dobrovoľnícka skupina Vŕba v Národnom onkologickom ústave a Karina Andrášiková – Mládež ulice.

František Kyselica z organizácie Vŕba. Foto – TASR
František Kyselica z organizácie Vŕba. Foto – TASR

6. Zaviedli prvý priamy vlak medzi Nitrou a Prahou

Česko-nemecký dopravca Arriva zaviedol víkendovú linku medzi Nitrou a Prahou. „Priame vlakové spojenie z Nitry cez Trenčín až do Prahy ponúkneme cestujúcim ako prví v histórii,“ povedal László Ivan, generálny riaditeľ spoločností Arriva na Slovensku.

Doteraz museli cestujúci z Nitry do Prahy prestupovať. Od apríla budú vlaky na trase Nitra – Trenčín – Praha jazdiť častejšie, v lete dvakrát denne.

Nitru s Prahou spojí Arriva. Foto – Arriva
Nitru s Prahou spojí Arriva. Foto – Arriva

7. Študenti architektúry naprojektovali nábrežie Dunaja

Na bratislavskej Fakulte architektúry STU otvorili jedinečnú výstavu. Študenti na nej predstavili svoje projekty nábrežia Dunaja oproti obchodnému centru Eurovea. Ich predstavu si možno pozrieť priamo na mieste a pomocou aplikácie a špeciálnych okuliarov ju porovnať s realitou.

„Téma Dunaj a Bratislava je na fakulte tradíciou, ale napriek tomu vždy láka objavovať nové dimenzie,“ uviedol vedúci projektu profesor Vladimír Šimkovič z FA STU. „V Bratislave zmizlo veľa vecí spojených s Dunajom. A my sme sa v projektoch sústredili na otázku, prečo vlastne nie je Chorvátske rameno, ako vždy bolo, napojené na hlavný tok Dunaja a je slepo odrezané diaľnicou. Rozhodli sme sa ísť touto cestou a výsledok nás prekvapil. V mieste spojenia vznikol atraktívny priestor na verejnú budovu – Múzeum Dunaja či nové PKO.“ Výstava je prístupná aj na webe.

Prepojenie Dunaja a Chorvátskeho ramena. Foto – stuba.sk
Prepojenie Dunaja a Chorvátskeho ramena. Foto – stuba.sk

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie